Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 15. 12:33

Ki lehet maradni a Google hotspot listájából

A Google nem csak fényképezi az utcákat, hanem az androidos okostelefonok segítségével, illetve néha az autói segítségével a Wi-Fi hálózatokat is feltérképezi, aminek a GPS nélküli helymeghatározásban van szerepe. Sokaknak mégsem tetszik.

A hangos kritikák hatására a Google beismerte, hogy “véletlenül” a Street View autók adatokat gyűjtött a Wi-Fi hotspotokról, ezzel azon nyomban fel is hagyott, de az androidos okostelefonok szorgos hangyaként építik az SSID-adatbázist. A szkennelés alatt a Google elmenti a körzetben érzékelhető hotspotok SSID-jét, illetve az aktuális jelerősséget. A sok adatból ezután könnyen azonosítható az adott router helye, akár méterre pontosan is. A későbbiekben arra járó okostelefon-felhasználó pedig az így létrejövő adatbázis segítségével szintén néhány méter pontos helyadatokat kap a cellainformáció és a Wi-Fi adatok kombinálásával.

Megmutatom, de ne nézz rá!

Egyes emberek azonban nem örülnek annak, hogy az egyébként publikus térbe, nyílt frekvencián sugárzott SSID-jük begyűjtésre kerül. Az SSID nem személyes adat, nem következtethető ki belőle természetes személy, illetve a szkennelés során a Google nem lép be a hálózatra, csak a sugárzott azonosítót menti el. A Google lokációs szolgáltatásainak felhasználói pedig nem kapják meg közvetlenül az adatokat, a mobileszköz a helyzetének lekérdezésekor csak egy koordinátát kap vissza, a látható SSID-ket pedig a Wi-Fi beállítások közt egyébként is meg lehet nézni.

Mindezek ellenére a Google megoldása ellen ágálók kikényszerítették, hogy ki lehessen iratkozni ebből az adatbázisból. Mivel publikus térben sugárzott, publikus adatokról van szó, ezért az opt-in  túlzás lenne, a kiiratkozás lehetőségével pedig bizonyára csak a megszállottak fognak élni, ettől a helymeghatározás minősége bizonyára nem romlik majd.

_No maps land

Nincs is sok lehetőség az opt-out megvalósítására, hiszen a Wi-Fi hotspotból az egyetlen kijövő manipulálható adat az SSID. Ezért a Google azt a megoldást tudja felkínálni, hogy aki nem szeretné, hogy a Wi-Fi-je része legyen a rendszernek, az módosítsa SSID azonosítóját és tegye a végére a “_nomap” kifejezést. Ez körülbelül ugyanaz a logika, mintha valaki kiírná a postaládára hogy nem kér reklámújságot.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Google szerint ez a módszer jó középút az egyszerűség és a biztonság között. Bármilyen más opt-out megoldás esetén felmerülne az esély, hogy valaki más a router tulajdonosának engedélye nélkül lépteti ki az eszközt az adatbázisból. Egy MAC-cím alapú szelektálás esetén pedig átesnénk a ló túloldalára, hiszen a Google-nek tárolnia kellene a kivett eszközök listáját. A vállalat egyébként javasolja az összes többi hasonló megoldást használó vállalatnak is, hogy adoptálják a “_nomap” címke jelzést és tartsák tiszteletben - a Google mellett ugyanis több más cég is végez hasonló szkennelést, ahol szintén helymeghatározás a cél.

A _nomap megoldást akár egy fricskaként is értelmezhetik az emberek, hiszen a szkennelés nem állt le, de akit zavar, az tényleg kiléphet belőle. Az már egy külön kérdés, hogy a saját SSID-nk végére tett jelzés mennyire kényelmetlen vagy mennyire zavaró. A megoldással azonban megtette a szükséges lépést a cég, amit több európai adatvédelmi hivatal is forszírozott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról