:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 9. 12:08

A virtualizációra, cloudokra koncentrál a Fedora 16

Némi késéssel befutott a Red Hat égisze alatt fejlesztett közösségi Linux-disztribúció, a Fedora legújabb verziója. A Fedora 16 kódneve Verne és a kiadását a nemrég elhunyt Dennis Ritchie, a C programozási nyelv és a UNIX atyja emlékének szentelték a fejlesztők.

Az alapok

Tartani tudta módosított kiadási ütemtervét a Fedora közösség és tegnap végre kiadta a Fedora Linux 16-os verzióját, amely a Verne fejlesztési kódnevet viselte - a projekt weboldalát el is foglalta Nemo kapitány tengeralattjárója és a téma az operációs rendszer alapértelmezett hátterén is visszaköszön. A Fedora 16 az alig pár hete megjelent 3.1-es Linux kernelre épül, ennek újdonságairól a HWSW cikke itt olvasható. A fejlesztők alig nyúltak a kernelhez, de azért beleépítettek néhány olyan fejlesztést, amely csak a 3.2-es rendszermagban lesz elérhető.

A fejlesztők lecserélték a Fedora boot menedzserét GRUB2-re, amely más disztribúciókban, például az Ubuntuban már régóta alapértelmezettnek számít. A korábbi verziókról frissítő felhasználóknak érdemes lehet tudnia, hogy a Fedora 16 telepítése esetén a GRUB2 is települ, azonban a frissítőrutin nem cseréli le a korábbi boot menedzsert. Az új Fedora az Intel Trusted Execution Technology (TXT) támogatás révén biztonságosabbá teszi a rendszerindítást azáltal, hogy boot előtt ellenőrzi a rendszerállományok sértetlenségét. A Trusted Boot funkciót telepítésnél kell bekapcsolni, működéséhez hardveres támogatás kell, ennek hiányában is elindul a Fedora 16, de a rendszerfájlok előzetes ellenőrzése nélkül

A particionálót is leváltották, a GUID Partition Table (GPT) lehetővé teszi 2,2 terabájtnál nagyobb partíciók létrehozását is, A GPT-vel particionált lemezekről csak UEFI firmware-rel rendelkező gépek tudnak rendszert indítani. BIOS-os számítógépeken a GPT a particionáláskor automatikusan létrehoz egy 1 megabájt méretű "BIOS boot" partíciót, ahová a boot loader kerül. Ezzel a trükkel a BIOS-t tartalmazó gépeken is lehet GPT-vel particionált lemezekről rendszert indítani. Akik kézzel particionálják lemezeiket a Fedora 16 telepítésekor, ne felejtsék el létrehozni ezt a partíciót, máskülönben BIOS-os gépükön nem bootol az operációs rendszer. A Fedora 16 alapértelmezett fájlrendszere továbbra is az ext4, azonban a következő, 17-es verzióban már a brtfs lesz.

A Fedora 16 alapértelmezett asztali környezete a GNOME 3.2.1, amely számos olyan újdonsággal szolgál, amely a Red Hat és a Fedora fejlesztőinek munkája. Ezek közül az egyik a GNOME Online Accounts, amely lehetővé teszi a Google fiókok hozzáférési információjának tárolását, agy a GNOME-ban levő szoftverek, például az Empathy vagy az Evolution ezek birtokában automatikusan be tudnak lépni a Google szolgáltatásaiba anélkül, hogy a felhasználó külön-külön mindegyikbe beírná a login adatait.

Virtualizáció, cloud

A disztribúció legfontosabb újdonságai azonban nem a desktopok, hanem a virtualizáció és a cloudok köré csoportosulnak. Az operációs rendszerbe visszakerült a Xen hypervisor, amely a Fedora 8 után került ki a disztribúcióból, mivel a fejlesztők a Red hat által favorizált KVM-re koncentráltak. Persze a Fedora 16-ban is a KVM a preferált virtualizációs megoldás amely jobb USB-támogatást kapott: a USB Network Redirection révén a gépek a hálózaton megosztott USB eszközökhöz is hozzáférnek, így a virtualizált vendégek képesek a hoszthoz csatlakoztatott USB készülékeket is elérni. A Fedora fejlesztői dolgoztak a virt-manageren is, amely a virtualizált gépek kezelésére szolgáló grafikus felület. Az új verzió már képes automatikusan felismerni a vendég gépeket és betekinthetenged  azok fájlrendszerébe, a telepített alkalmazásokba és a Windows registryjébe is (ha van).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Fedora Linux a Red Hat Enterprise Linux előszobájának is tekinthető, a közösségi disztribúcióban mutatkoznak be azok az új technológiák, amelyek aztán a vállalati platformban is megjelennek. Mivel a Red Hat az utóbbi időben erőteljesen a cloudok felé fordult, nem véletlen, hogy az új Fedorában is számos olyan képesség mutatkozott be, amely a cloudokkal kapcsolatos és feltehetően később megtalálhatók lesznek a RHEL-ben is, persze alaposan kitesztelve.

Az operációs rendszerbe bekerült az Aeolus Conductor, amely egy böngészőben futó felhasználói felület virtuális gépek mozgatására különféle virtualizált környezetek (RHEV, VMware vSphere, Eucalyptus) és cloudok (pl. Amazon EC2, OpenStack) között. Megjelent a Fedora 16-ban a Condor Cloud is, amellyel könnyen hozhatók létre infrastruktúra-cloudok: a Deltacloud API-n és a Condoron alapuló megoldással előre tárolt lemezképekből telepíthetők virtuális gépek a szerverekre. Szintén újdonság a Fedorában a GlusterFS cloudokra kihegyezett változata, a tömörítést és erőteljes autentikációt kínáló HekaFS. A Red Hat nemrég vásárolta fel a Glustert, a GlusterFS fejlesztőjét.

Az új Fedora telepítéséhez és használatához legalább 200 MHz-es Pentium processzort javasolnak a fejlesztők, az operatív tárnak azonban 640 megabájtnál még szöveges telepítés esetén nem lehet kisebb, grafikus felhasználói felületnél pedig 1152 megabájt a minimum. Egy szűk telepítés 90 megabájtos helyet kér a merevlemezen de akár 9 gigabájtra is hízhat a Fedora 16. A disztribúció letölthető a Fedora projekt weboldaláról, a kiadási jegyzék az újdonságok részletes listájával pedig itt tekinthető meg. A következő, 17-es Fedora hat hónap múlva, 2012 májusában várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.