Szerző: Koi Tamás

2011. november 4. 10:21

Belevág a hibrid tévébe a Magyar Telekom

Részben németországi mintára építve hazánkban is megjelenik rövidesen az első tévés platform, mely több különböző technológia ötvözésével igyekszik komplex szolgáltatáscsomagot nyújtani. A Magyar Telekom még decemberben elindíthatja a hibrid tévét.

Még idén decemberben megkezdődhet a Magyar Telekom legújabb tévés szolgáltatásának értékesítése a T-Home márkanév alatt: a cég részben németországi minta alapján hazánkban is bevezeti a hibrid tévét, ami a műholdas és az IP-alapú tévés platformok kereszteződéséből jött létre - mondta el tegnap újságírók előtt Friedrichshafenben Pataki Róbert, a távközlési multi stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

Keresztezés

A hibrid tévé a T-Home kínálatában évek óta megjelent Sat TV és IPTV szolgáltatásainak kereszteződéséből jött létre, célja pedig, hogy a két platform előnyeit ötvözze egy hatékony, több interaktív funkciót kínáló műsorközvetítő közegben. Pataki a HWSW-nek elmondta, az új rendszer révén a társaság olyan ügyfelek számára is tudja kínálni az interaktivitást nyújtó platformot, akik eddig az IPTV műszaki korlátai miatt nem tudták igénybe venni a prémium tévés szolgáltatást.

Az új rendszer műszaki, hálózati hátterét a HWSW értesülései szerint részben a Huawei biztosítja, az ügyfelekhez kerülő, DVB-S és Ethernet interfésszel egyaránt ellátott beltéri egységgel pedig lényegében ugyanazokat a funkciókat lehet majd használni, mint az IPTV szolgáltatás mellé kínált berendezésekkel. Az új rendszer így többek közt Video on Demand (VoD) szolgáltatást, távoli felvételprogramozást (csak bizonyos beltéri egység típusokkal) és különféle online tartalmak elérését teszi lehetővé.

A Deutsche Telekom idén márciusban jelentette be, hogy Entertain Sat néven hibrid műholdas és IPTV szolgáltatást kínál ügyfeleinek, a cég végül hosszas tesztelés után csak szeptemberben lépett piacra a szolgáltatással. Németországban a teljes programválaszték 270 tévé- és 170 rádióadásból áll, a tévéadók közül számos HD-ben fogható - ehhez a jelet az SES műholdja biztosítja, így a HD-adás anélkül juttatható el az előfizetőkhöz, hogy a vezetékes hálózatokat terhelné a szolgáltató. Az ügyfelek felárért kérhetnek egy 500 GB-os merevlemezzel ellátott beltéri egységet is a szolgáltatáshoz, melyre több napnyi SD, illetve HD, valamint 3D-s tartalom rögzíthető.

Ki korán kel...

Itthon az IPTV-s platform pályafutása meglehetősen korán, 2006-ban elkezdődött, a T-Home IPTV platform bevezetését azonban sorozatos műszaki problémák kísérték, a kiforratlan rendszer és az alapjául szolgáló DSL-technológia korlátainak leküzdése komoly fejfájást okozott a szolgáltatónak. Mára az IPTV-vel rendelkező háztartások száma itthon becslések szerint meghaladja a 170 ezret (a Magyar Telekom június 30-án 163 ezer előfizetőt jelentett), a szolgáltatás elterjedését többek közt elősegítette, hogy ma már nem csak xDSL-vonalakon lehet kínálni IPTV-t, hanem kábelnetes és optikai összeköttetéseken keresztül is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hibrid tévé másik komponensét képező Sat TV három évvel ezelőtt épült be a T-Home szolgáltatáskínálatba, és a kedvező ajánlatoknak köszönhetően népszerűsége sokáig üstökösként ívelt felfelé. Ma a Magyar Telekom szatellites előfizetőinek a száma meghaladja a 260 ezret, a növekedés azonban érezhetően lelassult, mióta a szolgáltató üzletpolitikai döntése alapján a telepítési költségekre vonatkozó kedvezményt megszüntették.

Úgy tudjuk, hogy a hibrid tévé fejlesztése és tesztelése hosszú hónapok óta zajlik a Magyar Telekomnál, a társaság láthatóan ezúttal az IPTV rajtjával ellentétben egy műszakilag teljesen kiforrott terméket kíván nyújtani az előfizetőknek. A HWSW úgy értesült, hogy ha az utolsó teszteken sikerrel zárulnak, még decemberben megjelenhet a palettán a szolgáltatás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról