Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 7. 17:27

Processzormag-alapú licencelést vezet be a SQL Server 2012

A SQL Server 2012 megjelenésével a Microsoft csökkenti az adatbázisból elérhető termékváltozatok számát és változik a licencelés is - derül ki a vállalat weboldalán elérhető dokumentumból. Az árazást is nyilvánosságra hozta a cég.

Nem csak új szolgáltatások mutatkoznak be a SQL Server 2012-ben, hanem az elérhető verziók számát és a  licencelési konstrukciókat is megváltoztatja a Microsoft. A jelenlegi kilenc helyett hat verzióban lesz elérhető a SQL Server 2012, a Microsoft megszüntetni a Datacenter, a Workgroup és a Standard for Small Business változatokat. Az új adatbázist Standard, Business Intelligence és Enterprise változatban lehet beszerezni, amelyek képességeikben és persze áraikban is eltérnek egymástól, ezekhez csatlakozik az ingyenes Express, a fejlesztőknek szánt Developer és a csak szolgáltatók által elérhető Web változat.

Standard, BI, Enterprise

A SQL Server 2012 "alapverziója" a Standard lesz, amely legfeljebb 16 processzormagot támogat és az alap OLTP funkcionalitáson felül programozhatóságot (T-SQL), felügyelhetőséget (SQL Server Management Studio) és üzletiintelligencia-funkciókat (riportolás, analitika, többdimenziós szemantikus BI modellezés) tartalmaz. A szoftver legfeljebb két csomópontos failover fürtözést támogat, a tükrözés, fürtözés és logmásolás kombinációjából létrejött AlwaysOn csak az Enterprise verziónak része (az AlwaysOn működéséről korábbi cikkünket érdemes elolvasni). A SQL Server 2012 Standard kétféle licenceléssel kapható, ha valaki a processzormagonkénti 1793 dolláros konstrukciót választja, nem kell külön CAL licenceket vásárolnia, de van szerverenként 898 dolláros ár is, amelyhez egyenként 209 dollárba kerül egy CAL licenc.

Új verzió a kimondottan üzleti intelligencia feladatokra fejlesztett Business Intelligence, amely a Standard verzió képességein felül önkiszolgáló üzleti intelligencia funkciókat (Power View, PowerPivot), nagyvállalati adatmenedzsment-képességeket (adattisztítás, törzsadat-kezelést), valamint in-memory szemantikus BI modellezést. A Business Intelligence verziót kizárólag szerver+CAL licenc konstrukcióban lehet megvásárolni, a szoftver egy szerverre 8592 dollárba kerül, a CAL licencek ára 209 dollár darabonként. Ez a verzió a Standardhoz hasonlóan két csomópontos hibatűrő fürtözést támogat és 16, illetve 20 processzormagot támogat maximum.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A csúcsverzió, az Enterprise a Business Intelligence képességein felül transzparens adattitkosítással, auditálási képességekkel, valamint oszlopalapú tárolással, tömörítéssel, particionálással tud többet, illetve ennél a verziónál teljes értékű az AlwaysOn funkció, egy "availability group" akár öt adatbázis instance-ból is állhat. A SQL Server 2012 Enterprise csak processzormag-alapon licencelhető, magonként 6874 dolláros listaáron. Az újonnan vásárolt Enterprise licenceknél a cég jogilag nem korlátozza a használható processzorok számát, minden ellenkező értelmű információ csak félreértésből adódhat, mondta el a HWSW-nek Spinyhért Ferenc, a SQL Server termékmenedzsere.

Előnyben az erős magok

A maglicencek árát a CPU-licencek negyedelésével alakította ki a Microsoft. A vállalat szerint a magalapú licencelésre való áttérést elsősorban virtualizált környezetben hasznos, mivel nagyobb granularitást enged a CPU-alapú licencelésnél. Az ügyfeleknek elég a SQL Server által valóban használt virtuális processzormagokra megvenni a szoftverlicencet, Software Assurance konstrukcióban megvett Enterprise változat esetén pedig tetszőleges számú VM-et futtathatnak, ha a gépben levő összes magra licencelik az adatbázist (egyébként fizikai processzoronként legfeljebb egy VM-et). Lehetőség van licenceket mobilizálni is, vagyis a SQL Server workloadok tetszőleges időközönként átvihetők szerverek között, amelyek akár egy publikus cloudban is lehetnek.

Fontos tudni, hogy processzormag-licenceket csak kettesével lehet vásárolni, illetve hogy egy fizikai processzorra akkor is négy maglicencet kell venni, ha a chip ennél kevesebb fizikai magot tartalmaz (a Xeonok Hyper-Threading képessége nem számít külön magnak).A CPU-alapúról magszám-alapú licencelésre történő áttérés jelentősen megváltoztathatja az egyes processzortípusok gazdaságossági mutatóit - az új SQL Server felhasználói a kevesebb, de nagyobb teljesítményű maggal rendelkező chipekkel járnak majd jól, ha a processzormag-alapú licencelési konstrukciót választják a Standard kiadás esetében, vagy ha az Enterprise verzió mellett döntenek.

Akik Software Assurance (frissítési garancia) licencszerződés keretében a régi metrika alapján, szerver+CAL licenceléssel szeretnének Enterprise verziót vásárolni a SQL Server 2012 megjelenése után, azt nem használhatják 20-nál több magos gépen. Akik SQL Server 2008 R2-ről szeretnének SQL Server 2012-re frissíteni, azoknak a Microsoft egy CPU-licencet négy maglicencre "vált be" automatikusan, de ha ennél több magot tartalmazó szerveren futtatták eddig a szoftvert, a licencük akkor sem "vész el", csak a megfelelő dokumentáció birtokában fel kell venniük a kapcsolatot a Microsofttal és annyi maglicencet kapnak, ahány magot korábban is használtak.

A SQL Server 2012 licenceléséről itt lehet bővebben olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról