Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 28. 15:47

Novembertől nálunk is kapható a Samsung Galaxy Note

A Samsung Magyarországon is bemutatta a Galaxy Note-ot, amely a világ legkisebb tabletje - vagy a világ legnagyobb okostelefonja, nézőponttól függően. Az 5,3 hüvelykes képernyőt használó Note legfontosabb újdonsága, hogy kezeli a ceruzával történő érintést is, így kézírással is lehet rá jegyzetelni.

November 8-án jelenik meg Magyarországon a Samsung Galaxy Note - jelentette be a dél-koreai gyártó pénteken. A készülék először a Telenor kínálatában érhető el, az árról nem szól a bejelentés, a szolgáltató oldalára még nem került fel a Note. A tabletek és okostelefonok közé érkező öszvér mindkét kategóriából próbálja átemelni a legelőnyösebb tulajdonságokat, így a nagy felbontású kijelzőt és a nagy kapacitású akkut a hordozhatósággal, a telefonos funkciókkal és az érintőceruzával ötvözi.

Izgalmas hardver

Ahogy említettük, a Galaxy Note különlegessége az 5,3 hüvelykes, 1280x800 pixel felbontású kijelző, amely messze túlnövi a a legnagyobb okostelefonok méretét is, felbontása révén pedig a  jól használható marad: az újságok olvasásához például sokszor nem kell belenagyítani a weboldalakba, egyszerre sok információ jeleníthető meg. Az AMOLED technológiának hála a betekintési szögek rendkívül nagyok - bár a Samsung által emlegetett teljes, 180 fokos szöget azért nem érik el.

A telefon-tablet a Samsung ma általános 1,4 GHz-es, kétmagos Exynos processzorára épül, míg az internetelérésről az integrált HSPA+ és LTE-kompatbilis baseband-egység gondoskodik. A megfelelő grafikus sebességért az ARM-tól licencelt Mali 400MP GPU felel, ez dolgozik a gyártó Galaxy S II termékében is. A készülék életben tartásáért egy hatalmas, 2500 mAh-s akku felel, a Note így hosszú, akár egész napos folyamatos nyúzást is képes elviselni - ez megfelel a tervezett, power-usereknek szánt funkcionalitásnak.

Szoftveres oldalon is felkészítették a Note-ot az egyedi felhasználási forgatókönyvekre, így az Android 2.3-at futtató készüléken megtalálható  az S Planner nevű alkalmazás, amelyet a Samsung "professzionális napirendtervező"-ként aposztrofál, amúgy egy tollal is kezelhető naptáralkalmazásról van szó. Az előretelepített szoftverek között szerepel az S Memo nevű program is, amellyel kézírásos jegyzeteket készíthetünk, ezeket pedig rajzokkal, képekkel, videóval egészíthetjük ki. A készülékhez adott tollat a nómenklatúra folytatásaként S Pen névre keresztelte a gyártó.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kis pálcika a HTC Flyerrel ellentétben a készülékházból húzható elő, nem fenyeget az elvesztés veszélye. Az S-pen névre keresztelt pálcával vezérelhetjük magát az operációs rendszert is, mintha az ujjunkat használnánk, de a pálcán lévő gomb és pár egyszerű gesztus révén a lenti gombokat is ki lehet váltani (menü, vissza). Illetve a gombot megnyomva és a pálcát a kijelzőn hosszan tartva azonnal egy képernyőmentés készül, amibe szabadon pingálhatunk.

Sörétes puskával vadásznak

Míg az Apple elhatározta, hogy a telefonnak 3,5, a tabletnek meg 9,7 hüvelykes kijelzővel kell rendelkeznie, a Samsung nem akarja a felhasználó helyett eldönteni a tökéletes méretű eszközök nagyságát, így mindenki választhat kedvére. A telefonok között bőven akad 3 hüvelyk körüli képernyővel rendelkező, innen a 10,1 hüvelykes tabletig gyakorlatilag minden méretosztályban indít versenyzőt a dél-koreai cég. Ugyan a számtalan méret más vállalatok számára logisztikai problémát okozna, a paneleket házon belül gyártó Samsung ezt nem látta megoldhatatlannak.

A dél-koreai cég a Note-tal új piacot akar teremteni, bár valójában ugyanez a méretkategória, illetve a stylus-os megoldás más gyártóknál is felbukkant a közelmúltban, gondolunk itt a HTC Flyerre vagy a Dell Streakre, de ha visszamegyünk az időben és a Windows Mobile 6.x rendszerű PDA készülékekre emlékezünk, akkor ott is pontosan ugyanezt a koncepciót lehet felfedezni. A Samsung célja a Note-tal, hogy létrehozzon egy olyan, utazás és munka közben jól használható eszközt, amit még nem kényelmetlen hordozni, viszont nem annyira pici, hogy akadályozza a gyors munkát, szövegbevitelt. Mindenképp használhatónak kell lennie telefonként is, amire már a legkisebb tabletek alkalmatlanok, de eközben elég nagy kijelzője kell legyen az eszköznek ahhoz, hogy olvasni, szöveget szerkeszteni, kommunikálni és multimédiát fogyasztani is élvezetes legyen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról