:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 27. 15:05

Már nem tartja magát nagyra a Groupon

Bár a befektetői hangulat korántsem pozitív, számos tényező sürgeti a Groupon tőzsdei belépőjét, amelyre még október folyamán sor kerülhet.

Kevesebb részvényt és alacsonyabb áron ad el a Groupon a tőzsdére lépés keretében - jelentette be a vállalat. A kuponoldal hét elején kezdte meg az "IPO roadshowt", vagyis a tőzsdére lépés előtti, a befektetőkkel való találkozást szolgáló mini konferenciasorozatot. A "roadshow" keretében a Groupon és a tőzsdére lépést levezető pénzügyi szakemberek a legfontosabb befektetési bankokkal és alapokkal találkoznak és próbálják meggyőzni őket a vásárlásról - a bemutatót a Business Insider nyilvánosságra is hozta.

A belsős információk szerint azonban a Groupon a korábban emlegetett 20 mililárd dolláros értékelés helyett mintegy 12 milliárd dollárra értékeli magát a kezdő részvénykibocsátáskor, ami igen jelentős visszalépést jelent. Az értesülések alapján a kibocsátandó részvények számát is drámaian megkurtítja a kuponoldal, így az eredetileg tervezett 30 százaléknyi helyett 10 százaléknál is alacsonyabb tulajdonhányad kerül majd közkézre. A számítások szerint így a teljes részvénypakett ára 500-700 millió dollár lehet - szemben a korábban rebesgetett, 5 milliárdot is meghaladó értékű tőkebevonással.

Mesterségesen visszafogott kínálat

A tőzsdére lépés logikája azonos a klasszikus kereslet-kínálat törvényével, a Groupon elementáris érdeke pedig induláskor egészséges szintre tornázni a részvényárfolyamot. Ennek megfelelően megpróbálják alacsonyra méretezni a kínálatot annak érdekében, hogy a relatív magas kereslet az első napon felhajtsa a részvény árát. A Groupon által közzétett adatok szerint az IPO-t követően 180 napos lockout indul be, ennyi ideig garantáltan nem kerülnek új részvények a piacra. Ezt a féléves periódust követően azonban az alkalmazottak és a befektetők piacra dobhatják részvénypakettjeiket - igazából erre játszik most a kuponoldal tulajdonosi csoportja.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az információk szerint a Groupon agresszívan próbál a befektetők várakozásai elébe menni, ennek megfelelően ma Andrew Mason elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy az értékesítési csapat legrosszabbul teljesítő 10 százalékát elküldi - a mintegy 4800 főből ezek szerint 480-nak távoznia kell a cégtől. A bejelentéssel a korábbinál is nagyobb nyomás nehezedik a vállalat értékesítőire, a kudarc ugyanis személyes jövőjüket fenyegeti. A taktikai lépés könnyen visszacsaphat, a krónikusan túldolgoztatott értékesítők teljesítménye ugyanis a kibontakozó belharcok és kétségbeesett teljesítményhajszolás hatására akár csökkenhet is.

Lokális maximum

Bár a tőzsdei hangulat ma kifejezetten kedvezőtlennek számít, a következő hónapokban a mainál is sokkal rosszabb lehet a helyzet. A globális makrogazdasági adatok bármelyik pillanatban negatívba fordulhatnak, ami katasztrófát jelentene a Groupon IPO-ja szempontjából. Ugyan hosszútávon minden bizonnyal lesz még kedvezőbb befektetői hangulat a tőzsdén, a mai állapot középtávon könnyedén lokális maximumnak számíthat.

A rossz kilátások mellett a Groupon befektető türelmetlensége és az üzleti modell instabilitása is a minél gyorsabb IPO felé hajtják a céget. A közzétett adatok szerint a Groupon elérhette növekedése csúcsát - egyrészt az üzleti modell közel áll a bedőléshez, másrészt a befektetők és a részvényopciókkal rendelkező alkalmazottak egyre türelmetlenebbek, szeretnék részvényeik egy részét minél hamarabb pénzre cserélni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.