Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 17. 11:19

A Microsoft is keblére öleli a Hadoopot

A múlt heti PASS Summit rendezvényen, ami a Microsoft SQL Serverrel kapcsolatos legfontosabb eseménye, a cég szorosra fűzte viszonyát a Hadooppal.

2011 egyik meghatározó hívószava a nagyvállalati informatikában a "big data", amely azokat a feladatokat takarja, ahol nagy mennyiségű, akár több petabájtnyi adatot kell tárolni, keresni, elemezni, üzleti szempontból hasznosíthatóvá tenni. Számos olyan információforrás létezik, amely üzletileg releváns adatokat tartalmaz, azonban nemigen lehet relációs adatbázisban hatékonyan tárolni és feldolgozni, ilyenek például az emailek, a blogbejegyzések, audio- és videoállományok vagy szenzoroktól származó adatok.

A "big data" feladatok egyik legelterjedtebb platformja az Apache égisze alatt fejlesztett nyílt forrású Hadoop keretrendszer. A Javában készült szoftver segítségével akár több ezer csomópontig és több tíz petabájtig skálázható elosztott tároló- és feldolgozókapacitás hozható létre strukturálatlan adatok számára, komplex elemzések futtatására. A Hadoop olyan vállalatoknál teljesít szolgálatot mint a Facebook, a Yahoo!, az Apple, az Amazon, az eBay, a HP, az IBM, a Netflix és a Twitter, de maga a Microsoft is használja. Egyszerre kézenfekvő és elkerülhetetlen volt tehát Redmond számára, hogy keblére ölelje a Hadoopot, amely lassan kváziszabvánnyá válik ezen a területen.

A redmondi szoftvercég stratégiai szövetségre lépett a Yahoo!-tól távozott Hadoop-fejlesztők által pár hónapja alapított Hortonworks vállalattal annak érdekében, hogy a Hadoop elérhető legyen Windows Server platformon és az Azure cloudban is. "A következő mérföldő a cloud erejének és az adtatok erejének egyesítése annak érdekében, hogy olyan elemzéseket végezhessünk, amelyek még néhány éve sem voltak elképzelhetőek" - mondta nyitóbeszédében Ted Kummert, a Microsoft Business Platform Division vezetője. A Hadoopon a Windows- és Azure-kompatibilitás érdekében elvégzett változtatásokat a Microsoft megosztja az Apache Foundationnel is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft olyan képességekkel akarja felruházni a Hadoopot a projekt keretein belül mint az Active Directory integráció, felügyelet System Centerből, valamint egy Visual Studio- és .NET-alapú fejlesztői platform, természetesen mindez Windowson. Az Azure-ön futó Hadoop előzetese még az idén elérhető lesz, a Windows Server platformra portolt változat pedig valamikor 2012-ben válik hozzáférhetővé. A Microsoft tervei között szerepel továbbá egy ODBC driver kiadása a Hadoop lekérdezőmotorjához, a Hive-hoz, amivel közvetlenül az üzleti intelligencia eszközökből lehet valós idejű komplex lekérdezéseket futtatni a Hadoopon. A Hive ODBC driver előzetes még az idén hozzáférhető lesz.

A cég még augusztsban, a Data Warehousing Institute konferenciáján jelentette be a Hadoop-SQL Server Connector előzeteést, amely az Sqoop eszközön alapul. A szoftver segítségével a Hadoop által használt Distributed File Systemből és Hive táblákból adatokat lehet áttölteni egy SQL Server 2008 adatbázisba, hogy ott relációs eszközökkel további elemzéseket lehessen elvégezni. Ennek a connectornak a végleges verziója mostantól hozzáférhető, hangzott el a PASS Summit konferencián.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról