Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 11. 16:17

18 ezer NVIDIA Tesla egy szuperszámítógépben

Tizennyolcezer NVIDIA GPU teljesít szolgálatot abban a szuperszámítógépben, amelyet az amerikai Oak Ridge National Laboratoryban építenek. Az elkészült gép kétszer gyorsabb lesz a jelenlegi csúcstartónál.

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium számára nagy teljesítményű mérnöki-tudományos számítástechnikai szolgáltatásokat nyújtó Oak Ridge National Laboratory egy 20 petaflopsos szuperszámítógép építésébe kezdett, amely 18 ezer NVIDIA GPU-t tartalmaz. A Titan fantázianevű rendszert változatos tudományos kutatások támogatására vetik be, például az anyagtechnológia, az energetika, a gyógyászat és a geológia területén

A Titan fejlesztésének jelenleg is zajló első szakaszában az Oak Ridge National Laboratoryban (ORNL) már működő, az iparágban elterjedt Linpack teszt szerint 1,8 petaflops teljesítményű Jaguar szuperszámítógépet bővítik NVIDIA Tesla M2090 chipekkel, amelyek a gépben szolgálatot teljesítő hatmagos Opteronokat egészítik ki. Az ORNL összesen 960 ilyen chipet épít be a Jaguarba, amelyek egyenként 512 CUDA maggal és 6 gigabájt GDDR5 memóriával rendelkeznek, elméleti maximális számítási teljesítményük dupla pontosságú műveletek esetén 665 gigaflops.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A következő, 2012-ben kezdődő fázisban további 18 ezer NVIDIA processzort telepítenek, amelyek már az új generációs "Kepler" mikroarchitektúrára épülnek. A jövőre várható Keplerről egyelőre keveset tudni, az előzetes információk szerint a chip számítási teljesítménye háromszorosára növekedik a Fermivel összehasonlítva - a chipet a TSMC gyártja 28 nanométeres csíkszélességgel és feltehetően ezzel függ össze az is, hogy még nem került piacra, a hírek szerint ugyanis a legnagyobb szerződéses chipgyártónak gondjai vannak a 28 nanométeres eljárás felfuttatásával, ami egyébként az AMD 7000-es sorozatú Radeonjainak megjelenését is érinti.

A Titan alapjául szolgáló Cray XK6 architektúrán egy csomópont két 16 magos AMD Opteron "Interlagos" processzort és két NVIDIA GPU-t tartalmaz, amelyek PCI Express interfészen csatlakoznak a CPU-khoz. A Titan teljesítmény terén nagyságrendi előrelépést jelent a 2007-ben üzembe állított, de azóta többször is továbbfejlesztett Jaguarhoz képest és az ORNL előzetes  számításai szerint több mint kétszer gyorsabb lesz a Top500 listát jelenleg vezető japán K Computernél is, miközben energiahatékonyságban háromszorosan felülmúlja azt, ami a GPU-k használatának köszönhető. A 8 petaflopsos K Computer a Fujitsu által egyedileg fejlesztett processzorokra épül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról