Szerző: Folyó Gergely

2011. október 11. 10:26

A jövő okosházát is bemutatták a CEATEC-en

A japán CEATEC-en hemzsegnek azok a kütyük, amik valamilyen formabontó újdonsággal próbálják felhívni magukra a figyelmet, de szép számmal képviseltették magukat az igazi high-tech elképzelések is - újabb csokor érdekességet szedtünk össze a “japán CES-ről”.

Míg az előző összeállításunkban az okostelefonos újdonságokat és a 4K felbontásra képes eszközöket jártuk körül, most az olyan koncepciók és technológiák felé vesszük az irányt elsősorban, amik fejlesztése egyelőre a kísérleti vagy tervezési fázisnál tart, így inkább a jövőbe engednek betekintést, széleskörű elterjedésükre még sokat kell várni. Mutatunk digitális autóműszerfalat a Panasonictól, lesz szó a Nissan-féle okosházakról, és a Cyberdyne új robotvégtagjaira is kitérünk.

Minden digitális és zöld

A Panasonic legérdekesebb újdonsága az E-Cockpit volt. A gyártó az egész műszerfalat üvegből készítette el, aminek a két oldalán egy-egy hangszóró, közöttük pedig három LCD-kijelző kapott helyet: ebből a központi megjelenítő 20, a tőle jobbra elhelyezett másodlagos monitorok 10,4 hüvelykes képátmérővel rendelkeznek. A CEATEC-re látogatók maguk is beülhettek a műszerfal mögé, és bár a kijelzőkön előre renderelt videókat lehetett csak látni, ez nem meglepő annak fényében, hogy a Panasonic 2018-nál előbb egyáltalán nem szeretné piacra dobni az újdonságot - és ez is csak a legkorábbi tervezett dátum.

A kormány mögötti központi képernyő a biztonságos vezetést segíti, az autón elhelyezett kamerák információi alapján dolgozik. Egy videojátékhoz hasonlóan valós időben vetíti elénk az utat, minden fontosabb információt megjelenít, segíti a holtterek belátását, sőt az intelligens rendszer jelzi azt is többek között, hogy éppen előznek-e bennünket, hogy tartjuk-e a megfelelő követési távolságot, sőt odafigyel a parkolásnál is. A középső kijelzőn a beállításokat találjuk, innen vezérelhetünk mindent, de itt jelenik meg a navigációs térkép is. A jobb szélső képernyő az anyósülésen utazóknak szól, és csak a szórakoztatás a célja.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kiállítás egyik leglátványosabb újdonságával a Nissan szolgált. Az autógyártó NSH-2012 típusú okosháza inkább hasonlít egy futurisztikus, űrkolóniabeli épületre, de a lényeg nem a formaterv, hanem az önellátó energiarendszer és a Nissan LEAF elektromos autó LEAF to Home (V2H) funkciója - az autóba töltött energiából áramszünet esetén az épület is tud gazdálkodni. A napelemekkel is felszerelt okosház a Nissan szerint sosem marad áram nélkül, az időjárás viszontagságait a LEAF tudja kompenzálni akár két napon keresztül is. A központi rendszer egyébként teljes mértékben távirányítású, és a házban található eszközök is energiatakarékosak.

A 3M is a zöldenergiával foglalkozott, a CEATEC-en mutatta be ablakra ragasztható, átlátszó és hajlítható napelemét, mely várhatóan már jövőre kapható lesz Japánban. Az újdonság kétszeresen is energiakímélő, hiszen amellett, hogy maga is áramot termel, elnyeli az infravörös sugárzás 90 százalékát, így a szobákban is hűvösebb lesz, így a légkondicionáló berendezés használatával is takarékoskodik. A CEATEC-en nemcsak látványosan hajlítgatták és nyomorgatták a napelemeket, hogy bizonyítsák a strapabíróságukat, a 3M standján elhelyezett, erős lámpákkal megvilágított napelemes ablakok mögött 13 fokkal alacsonyabb volt a hőmérséklet. A hagyományos napelemekhez képest a most bemutatottak hátránya, hogy 8 százalékos hatékonyság helyett csak 3 százalékot képesek elérni, ezért például egy mobiltelefon feltöltéséhez egy négyzetméternyi ablakot kell bevonni velük - igaz, cserébe feleannyiba is kerülnek.

Exoskeletonok a gyárakba

A CEATEC-ről a robotok sem hiányoztak, a Cyberdyne és at Intel közösen fejlesztett, HAL (Hybrid Assistive Limb) nevet viselő művétagjait mutatta be a nagyközönség előtt. Ezek érdekessége, hogy a használatukhoz nincs szükség beavatkozásra, egyszerű kiegészítőkről van szó, amik felcsatolás után “megerősítik” az ember végtagjait, pontosabban átveszik a rájuk nehezedő teher egy részét. A művégtagokat egyszerű tépőzárakkal rögzítik, és érzékelőket helyeznek el a karon, illetve a lábon, amik az izom-idegek jeleit veszik: a kiegészítők ezek alapján követik le testrészeink mozgását, ezáltal segítik a hétköznapi funkciókat, például a járást.

A felhasználó teljesen szabadon mozoghat, a végtagokat összekapcsoló Intel alapokra épülő számítógép és az energiát biztosító akkumulátor derékra erősíthető. A CEATEC-en külön bemutatót szenteltek a műlábaknak, míg a karra erősíthető gépeket ki is lehetett próbálni, segítségükkel minimális erőfeszítés mellett bárki fel tudott emelni hat kilogrammnyi vízzel teli flakont. Eddig csak a teljes felszerelés egy részét láttuk, a Cyberdyne a januári Consumer Electronics Show falain belül akarja bemutatni a teljes “ruhakölteményt”. A HAL művégtagokat a fizikai munka segítésére és rehabilitációs célokra szánják.

Kidobhatjuk a távirányítóinkat is?

A Murata bemutatta új távirányítójának prototípusát, amely merőben más, mint a most használt eszközök, a Tactile Controlleren ugyanis nincsenek gombok, hajlítható és csavarható, ráadásul akkumulátort sem használ. A távkapcsolót jelenlegi formájában nem tervezik forgalomba hozni, az elképzelés mindenesetre érdekes: a felhasználó a kütyü tekergetésével és hajlításával válthat a csatornák között, és ugyanígy erősíthet és halkíthat a hangerőn is.

Az egy milliwatt energiát igénylő távirányító napelemmel működik, a benne lévő piezoelektromos réteg pedig a nyomás és feszítés erejétől függően ad le elektromos töltéseket. A prototípus egyelőre a fent említett két funkció vezérlésére használható, jelenleg öt különböző pozíciót tud elkülöníteni tekeréskor és négyet hajlításkor. A kialakítás sem végleges: a Murata tisztában van vele, hogy a jelenlegi dizájn nem túl praktikus, azonban állítása szerint a technológia demonstrálásához ez volt a legmegfelelőbb kinézet.

A CEATEC szombaton ért véget, az okos innovációt hirdető rendezvényen több mint 172 ezren vettek részt az öt nap során. Az újdonságok között szép számmal akadt olyan, aminek lehet létjogosultsága a jövő hétköznapjaiban, viszont legalább ennyi olyan találmány is helyet kapott köztük, ami megreked ezen a szinten, és sosem hagyja majd el Japán partjait: valószínűleg idetartoznak azok az iPhone 5 tokok is, amiket a gyártója még a múlt keddre várt "nagy bejelentésre" előlegezett meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról