:

Szerző: Folyó Gergely

2011. október 5. 16:22

4K és okos biciklizés - újdonságok a CEATEC-ről

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg Tokióban a CEATEC-et, ahol idén is számtalan érdekesség, illetve többé vagy kevésbé hasznos újdonság várta a látogatókat. A kiállítás még javában zajlik, az eddig bemutatott termékekből és fejlesztésekből szemezgettünk.

A CEATEC (Combined Exhibition of Advanced Technologies) négy korábbi kiállításból olvadt össze, ma már ez Japán legnagyobb IT és elektronikai rendezvénye, amit 2000 óta minden évben a tokiói Makuhari Messe csarnokban rendeznek meg. Bár az újdonságok egy része sosem hagyja el Japánt, ráadásul némelyikük első blikkre nem is tűnik különösebben hasznosnak, természetesen azok a technológiák és fejlesztések sem hiányoznak, amelyek előbb-utóbb teret nyerhetnek a világpiacon.

Okostelefonos újdonságok itt is, ott is

A kiállításon szép számmal képviseltették magukat az okostelefonos újdonságok, hardveres és szoftveres érdekességeket egyaránt bemutattak a gyártók, így több érdekesség érkezett az NTT DoCoMo-tól, Japán legnagyobb mobilszolgáltatójától is. Itt mutatkozott be többek közt a NEC-kel közösen kifejlesztett, tíz perc alatt feltölthető akkumulátor, ami külső kiegészítőként csatlakozik a mobiltelefonhoz. A gyártó ígérete szerint a kiegészítővel 10-15-ször gyorsabban életre kelthetjük a készülékünket, és bár a pontos számoknak híján vagyunk, egyszeri töltés után állítólag órákon keresztül használható marad a telefon. Az árat és megjelenést érintő információkkal is adósak maradtak az illetékesek, de ez a mi szemszögünkből egyelőre nem is fontos, ugyanis a kiegészítő csak a Japánban kapható NEC Medias telefonokkal működik.

Az NTT DoCoMo három másik kiegészítőt is bemutatott, és bár ezek külön-külön haszontalannak tűnnek, együtt már segítséget nyújthatnak az egészséges életmóddal ismerkedő felhasználóknak. Az első egy „éhségelemző” szonda, ami a lehelet acetonkoncentrációját méri, és ebből állapítja meg, hogy mennyire éhes az illető, illetve alkalmas-e arra jelen állapotában, hogy testmozgással zsírt égessen el. A második egy egyszerű androidos alkalmazás, ami a telefonos fotók alapján egy szerver segítségével felismeri az ételeket, és megállapítja, hogy mennyi kalória van bennük – persze csak a standard mértékek alapján kalkulál, a mennyiséget nem tudja felmérni. Végül az utolsó egy felcsatolható kiegészítő, ami a felhasználó “rossz leheletét” elemzi, megbecsüli a véralkoholszintet és a test zsírtartalmát belőle, sőt a főbb testi jellemzők alapján az arányszámítást is elvégzi. Fontos megemlíteni, hogy mindhárom kiegészítő és alkalmazás naplót vezet a mért adatokról, aminek a diétázók és a testedzést végzők később hasznát vehetik majd.

Az NTT DoCoMo a biciklikölcsönzés területére is bemerészkedik, méghozzá a hagyományos rendszer okosításával szeretné megnyerni a biciklivel járókat: a jelenleg Yokohamában tesztelt megoldás alapvetően ugyanúgy működik, mint bármelyik másik biciklikölcsönző: a városban szétszórt állomásokról bérelni lehet a bicikliket, ez az első fél órára 105 jenbe, utána minden 30 percre 210 jenbe kerül, míg egy hónapra alig 1050 jent kell kifizetni a használatért. A rendszer érdekessége viszont, hogy egy okostelefonos alkalmazás a GPS adatok alapján előre megmondja, hol található a legközelebbi szabad elektromos bicikli, majd fizetés után az elindításhoz szükséges PIN kódot is elküldi üzenetben. Szintén érdekes a Pioneer fejlesztése, a vállalat ugyanis fedélzeti számítógépet tervezett kifejezetten a biciklik számára, amely többek között a sebesség és a bringás szívverésének mérésére is képes. A rendszer abszolút korszerű: viszonylag nagy LCD kijelzővel, beépített GPS-szel és microSD kártyaolvasóval szerelték fel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Kimondottan érdekes a KDDI és a Kyocera közreműködésében készülő, haptikus érintőkijelzővel szerelt mobiltelefon is, melynek prototípusát már ki lehet próbálni a kiállításon. A technológia az érintésérzékeny képernyők rákfenéjét küzdi le, történetesen azt, hogy a felhasználó a tapintás útján nem kap megfelelő visszajelzést, ezért többször félreüt egy-egy gombot a virtuális billentyűzeten. Itt ilyen nem, vagy legalábbis jóval ritkábban fordulhat majd elő, a „többrétegű” technológiának köszönhetően ugyanis már egy gyenge érintés után is érezni a gombok textúráját: a rendszer akár hét különböző szinten is képes érzékeltetni a nyomáskülönbséget, ennek megfelelően állítja be a vibrálás erősségét, így közel olyan élményben lehet részünk, mint amikor egy valódi gombot nyomunk le. Az újdonság révén kiemelhetővé válnak a fontosabb linkek, sőt akár a játékfejlesztők előtt is új lehetőségek nyílhatnak meg: a CEATEC-en demózott programban például a főszereplő gyengébb nyomásra kisebbet, erősebbre pedig nagyobbat ütött az ellenfelekre.

Élet a Full HD-n túl

Elmozdulva az okostelefonoktól a házimozik felé, elmondható, hogy ezen a területen a 4K-nak becézett felbontásról szólnak a gyártók újdonságai. A 4K onnan kapta a nevét, hogy a képen egyetlen sorban 4 ezer pixel fekszik egymás mellett, s bár ilyen tartalmak közvetítésére elvileg már a YouTube is képes, ma még inkább csak a mozikban találkozni ennyire részletgazdag filmekkel. A gyártók komolyan gondolják, hogy a jövő a 4K-é: a Sharp és a Toshiba is bemutatott olyan tévét ebben a kategóriában, amit már kifejezetten otthoni felhasználásra szánnak.

A Sharp 60 hüvelykes LCD modellje 3840x2160 pixel (QFHD, vagyis Quad Full High Definition) felbontására képes, vagyis a pixelmennyiség tekintetében négy Full HD (1920x1080 pixel) megjelenítővel vetekszik, míg a Toshiba 4K-s készüléke ugyanilyen felbontást tud, ráadásul 3D-s is - igaz, a térbeli tartalmak csak 1280x720 pixelben jelennek meg. (Bár jelen esetben az egy sorban lévő pixelek száma nem éri el a 4 ezret, több más felbontással együtt ezt is 4K-nak szokás nevezni.) Csillagászati áron mérik őket, a Toshiba-modell durván 10 ezer dollárba kerül majd, a készülékeket mégis kifejezetten otthoni felhasználásra tervezték; a Toshiba szerint a tévéje egy opcionálisan megvásárolható adapter segítségével a 4K-s streaming szolgáltatásokra is felkészíthető.

A Sony is 4K-lázban ég, a szeptemberben bemutatott VPL-VW1000ES projektor karácsonykor kerül boltokba (ez már 4096x2160 pixel felbontásra képes), a gyártó pedig valamennyi termékét és szolgáltatását felkészítette arra, hogy elegendő tartalommal láthassák el az új megjelenítőt. Újdonság, hogy a jövő év elején a PlayStation 3 is kapni fog egy firmware-frissítést, ami révén a konzol natívan támogatja majd a 4K-t. A jelenlegi tartalmak közül egyedül a japán PlayStation Store-ból letölthető PlayView magazin nézhető meg ilyen felbontásban, de például a házikészítésű fotók is megcsodálhatók majd rajta.

Folytatás következik

A CEATEC alig kezdődött még el, a következő napokban várhatóan záporoznak majd a konzumer világot, a környezetbarát technológiákat és a robotokat is érintő újdonságok bejelentései - mi csak egyelőre néhány érdekességet emeltünk ki az eddig látott termékek és szolgáltatások közül, a CEATEC október 8-án zárja be a kapuit.

Fotók: Engadget

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.