Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 30. 12:43

Tankkal se lehetne feltörni a Kingston új pendrive-ját

Katonai felhasználásra is alkalmas "törhetetlen" pendrive-ot adott ki a Kingston. A törhetetlenség nem csak a hozzáférésre vonatkozik, az eszköz valóban strapabíró, titánbevonatú, vízálló rozsdamentes acél házban lapul.

Olyan szervezeteknek szánja új USB pendrive-ját a Kingston, ahol kulcsfontosságú az adatok védelme - ezek lehetnek akár pénzintézetek, de akár rendvédelmi, állambiztonsági egységek is. A DT6000 sorozatú eszközök teljesítik az amerikai kormányzat által létrehozott FIPS 140-2 információfeldolgozási szabvány harmadik szintjét is (Level 3). A Federal Information Processing Standard (FIPS) 140-2 az amerikai kormányzatban alkalmazott négyszintű  szabvány a kritopgáfiai eszközök minősítésére.

A DT6000 pendrive a ma kapható legbiztonságosabb USB-s háttértár a Kingston szerint. Az eszközt titánbevonatú rozsdamentes acél házba zárták amely vízálló, így a legtöbb fizikai behatás ellen védett. Az adattárolókat és a rajtuk található adatokat azonban nem az elemektől szokták elsősorban védeni, hanem a támadóktól, akik a megszerzésükre törekednek, például azok eltulajdonításával. A meghajtón tárolt összes tárolt adat 256 bites, hardveralapú XTS módú AES titkosítás alatt áll, a fő kulcs pedig bejelentkezéskor újragenerálódik. A szoftveres "bütykölést" nehezíti, hogy a DT6000 csak digitálisan aláírt firmware-frissítéseket fogad.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az eszközt úgy tervezték, hogy eltulajdonítása esetén fizikai szétbontással se lehessen megszerezni a memóriachipjein tárolt  adatokat. A FIPS 140-2 Level 2 megfelelőség azt jelenti, hogy a titkosított eszközön mindenképpen nyoma marad annak, ha valaki a megbontásával próbálkozik, a DT6000 által is megkapott Level 3 minősítés pedig azt, hogy a kriptográfiai modul fizikai hozzáférési kísérlet esetén képes megsemmisíteni a titkosítási kulcsot és zárolni az adatokat, így azok biztosan nem kerülnek jogosulatlan kezekbe.

"Amíg a nagyvállalatoknak és a kormányzati szerveknek hozzáférést kell biztosítaniuk az érzékeny és bizalmas adatokhoz a távoli és mobil eléréssel dolgozó alkalmazottak számára, a biztonsági házirendek létrehozása és az adatvesztést megelőző USB termékek éppolyan fontosak, mint a szervezetek hálózati biztonsága" – mondta a bejelentés kapcsán Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere.

A vállalat az eszközzel kapcsolatban azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a hardver is az Egyesült Államokban készül (a meghajtókat ott szerelik össze) és a titkosításti szoftvere is amerikai fejlesztés. A Kingston DT6000 meghajtók USB2.0 felületen csatlakoztathatók, 2, 4, 8 és 16 gigabájtos kivitelben kaphatók, áruk a kapacitás függvényében 24 és 64 ezer forint között változik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról