Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 28. 11:51

Frissítette okostelefon-platformját a Microsoft

Fokozatosan válik elérhetővé a Windows Phone rendszert használók számára a legújabb, Mango kódnévű frissítés. A két hónapja kész rendszert eddig tesztelték a szolgáltatók és a gyártók, így várhatóan nem lesznek fennakadások a telepítés során.

Elrajtolt a Windows Phone 7.5 frissítés kiszolgálása a Microsoft szervereiről - jelentette be a vállalat. A Mango kódnéven fejlesztett mobilos operációs rendszert a következő négy hétben fokozatosan teszik elérhetővé a felhasználók 98 százaléka számára. A maradék két százalék sem marad majd ki a jóból, ők azonban szolgáltatójuk lassúsága miatt csak később kapják meg az új rendszert.

Fokozatos frissítés

Az új rendszert a korábbiakhoz hasonlóan fokozatokban juttatják el a felhasználókhoz, a Microsoft szerint négy héten belül mindenki számára megérkezik a Mango frissítés. A fokozatos terjesztést óvatosságból vezette be a szoftvercég, a tavaszi NoDo update megjelenésekor üzemképtelenné váló Samsung okostelefonok példájából okulva. Akkor egy meglehetősen egyszerű frissítés fogott ki egyes készülékeken, a hibára pedig a gyártók tesztjei során nem derült fény.

A Windows Phone 7.5 ennek megfelelően az első héten a felhasználók mintegy 10 százalékánál élesedik majd. A Microsoft ígérete szerint amennyiben hibákról érkeznek visszajelzések, a rollout folyamatot azonnal leállítják a probléma elhárításáig. Ha fennakadás nélkül lezajlik az első kör, akkor megnyílik a frissítés a felhasználók újabb 25 százaléka számára - és ha ez is esemény nélkül lefolyik, akkor a maradék kétharmad számára egyszerre küldik ki az új operációs rendszert. Az esetleges fennakadásokról és problémákról a Windows Phone blogon értesítik a felhasználókat, ezt érdemes tehát követni az érdeklődőknek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft közlése szerint a felhasználók 98 százaléka záros határidőn belül, a négy hetes periódus alatt megkapja a frissítést, 2 százalékuk azonban olyan szolgáltató ügyfele, amely lassabban tesztelte az új rendszert. Ide tartozik a spanyol Telefonica, de a Samsung Omnia 7 modell esetében a francia SFR illetve a Deutsche Telekom sem bólintott rá még a Mangóra. Ez a magyar felhasználókat is érinti, az Omnia 7-re egyelőre a T-Mobile-nál nem lesz frissítés a Microsoft táblázata szerint.

Végre magyarul!

A Mangóval a Windows Phone végre teljes lokalizációt is kapott, teljesen magyarra fordították az operációs rendszer kezelőfelületét, kapott magyar ékezetes karaktereket is tartalmazó virtuális billentyűzetet és magyar helyesírás-ellenőrzést is. A honosítás nem csak a szoftverre, hanem a köré épülő ökoszisztémára is kiterjed: végre a magyar fejlesztők is tölthetnek fel alkalmazásokat a Marketplace-re, a magyar felhasználók pedig megvásárolhatják azokat, magyar Live ID-vel is lehet regisztrálni és magyar bankkártyát is elfogad a rendszer.

Üröm az örömben, hogy a korábban megvásárolt Windows Phone 7-et futtató okostelefonokra nem tölthető le magyar Mango, anyanyelvünkön csak azok a készülékek "beszélnek", amelyeket eleve magyar szoftverrel hoznak, hoztak forgalomba - az első ilyen készülékek várhatóan október közepén érkeznek a hazai szolgáltatókhoz. A korábban megvásárolt készülékek is kapnak ugyanakkor magyar billentyűzetkiosztást és helyesírás-ellenőrzést a frissítés telepítése után.

Versenyképes termék

Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk, a Mango alapvető változásokat hoz a Windows Phone életében, így az eddig látottak alapján versenyképes szoftver az Androiddal illetve az iOS-szel szemben. Míg az év eleji NoDo csupán a copy-paste funkcionalitást, néhány egyszerűbb teljesítménynövelő optimalizációt és javított Marketplace-keresést hozott, a mostani frissítés sokkal mélyebben belenyúl a rendszerbe.

A legnagyobb változások a Windows Phone felszíne alatt találhatóak, a Mango ugyanis feloldja a Windows Phone 7 legfontosabb korlátozásait. Az operációs rendszer API-ja több mint 1500 új lehetőséggel bővült, amelyeken keresztül az alkalmazások sokkal jobban hozzáférnek a rendszer nyújtotta lehetőségekhez, mint eddig. A legfontosabb változásnak a hálózatkezelési korlátozások feloldása tűnik, a Mango alatt lehetőség lesz VoIP-alkalmazások létrehozására, valamint a csevegőkliensek száma is megszaporodhat.

A változások a felhasználói felületet és funkcionalitást is érintik, a rendszer több ponton megújul. Változik az email- és üzenetkezelő kliens is, előbbi megkapja a Gmail-módra szálakba fűzött levelezést és az egységes inboxot, utóbbi pedig képes lesz dinamikusan váltani SMS, Live és Facebook hálózatok között, a partner elérhetőségétől függően. A webböngésző is sokat változott, a Windows Phone 7 Mangóba az Internet Explorer 9 motorja került bele, amely az asztali változatéval azonos renderelő és scriptfuttatási képességekkel rendelkezik és hardveres gyorsítást is kínál a grafikus elemek számára.

A Microsoft (a Google-hez hasonlóan) a telefon egyik legfontosabb funkciójának a keresést látja, így komoly fejlesztést kapott a rendszer ezzel kapcsolatos része is: az adott keresésekre az infrastruktúrát adó Bing nem csak webes találatokat próbál nyújtani, hanem helyalapú és tartalommal összefüggő találatokat is. Újdonság lesz a Twitter- és LinkedIn-integráció is, amelyek a kezdetekben beépült Facebook mellé kerülnek.

Partnerprogram a fejlesztőknek

A Microsoft korábbi bejelentése szerint mintegy 20, magyar nyelvű exkluzív "killer app" lesz elérhető a Mango platformra, ezek bejelentése hamarosan várható. A magyar Microsoft partnerprogramot is indított a hazai fejlesztők számára, amelyek keretében többféle támogatást nyújt, a legjobbak pedig akár kiemelést is kaphatnak a piactéren. Egy ilyen kiemelés megtöbbszörözheti a letöltések számát és így a bevételt - a Windows Phone 7 alkalmazás-piacterén fellelhető mintegy 30 ezer szoftver  legnépszerűbbjei között több olyan is van, amely magyar fejlesztők munkája, ilyen például az Outdoor Navigation, a SurfCube vagy a Cocktail Flow.

A vállalat szoftverfejlesztőknek dedikált oldalán elindult a Windows Phone 7 szekció, ahol az operációs rendszerrel és a fejlesztői eszközökkel kapcsolatos információk érhetők el magyar nyelven. Az ismerkedéshez és fejlesztéshez továbbra sem szükséges semmit sem megvásárolni vagy fizetni, a programok elkészítéséhez az ingyenes Visual Studio Express is használható, a Windows Phone-specifikus fejlesztői eszközökért sem kér pénzt a Microsoft, az elkészült alkalmazásokat pedig ingyenes emulátoron lehet tesztelni. Hogy kedvet csináljon a fejlesztőknek, a Microsoft most versenyt is hirdetett: a harminc leggyorsabb "mangós" alkalmazás fejlesztője HTC radar okostelefont kap a vállalattól.

PC szükséges

A korábbi frissítésekhez hasonlóan a Mango telepítéséhez is számítógépre van szükség, bár az operációs rendszer lehet Windows és Mac OS X is (a telepítő Linuxra nem érhető el). A számítógépre le kell tölteni a Zune legfrissebb változatát, Mac esetében pedig a Windows Phone 7 Connector for Mac-re lesz szükség. A korai visszajelzések szerint a készülék típusától függően a Mango update több frissítésből is állhat. Ilyenkor a rendszer külön backupot készít minden telepítés előtt, nem árt tehát elegendő tárhelyet bekészíteni a folyamat elindítása előtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról