Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 22. 15:06

Gyorsítótárként használható SSD az OCZ-től

Szoftverrel támogatja meg a gyorsítótárnak szánt SSD-it az OCZ, így azok képesek a hibrid merevlemezek, illetve az Intel SRT megoldása mellett alternatívát kínálni.

Az Intel Z68 lapkakészlete támogatja a Smart Response Technologyt, amely a rendszerben található SSD-t képes a nagy kapacitású merevlemez gyorsítótárjaként használni - a más chipsettel szerelt alaplapokat használók számára eddig csak a hibrid merevlemezek kínáltak alternatívát. Az ígéretes piacra most az OCZ is beszáll, kis kapacitású SSD-i mellé a gyorsítótárazást működtető szoftvert ad.

Gyorsuljon ezer rendszer

Az SSD és a hagyományos mechanikus merevlemezek jó tulajdonságainak összeházasítása nem új jelenség: az Intel már 2005-től, Robson kódnéven fejlesztett ilyen megoldást, ott az alaplapra integrált flash memória játszotta volna a gyorsítótár szerepét. A Robson azonban megelőzte korát, a drága SSD chipek és a nehézkes implementáció nem vezetett sikerre.

Az SSD-k kis elérési ideje, nagy írási és olvasási sebessége relatíve kis kapacitással párosul, szemben a lassabb, ám szinte egy nagyságrenddel nagyobb és jóval olcsóbb mechanikus merevlemezekkel. A fejlesztések a két technológia összegyúrására tovább folytak, hiszen mind a végfelhasználók, mind a vállalati tárolók körében hatalmas áttörést jelentene az SSD-szintű sebességgel rendelkező, merevlemezes kapacitást kínáló megoldások létrejötte.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalati rendszerekben már tavaly óta nagy számban adnak el SSD-vel gyorsítótárazott tárolókat, a fogyasztói piacon azonban a korábbi megoldások nem lettek sikeresek, köszönhetően a minimális sebességnövekedésnek. Az első valóban ígéretes megoldás az Intel SRT (Smart Response Technology), amelyet a Sandy Bridge sorozatú processzorok mellé készített Z68-as lapkakészlettel rendelkező felhasználók aknázhatnak ki.

A Z68 azonban későn jelent meg, az SRT piacának számító felhasználók nagy része pedig már korábban beruházott egy-egy P- vagy H sorozatú alaplapba, így lecsúszott az Intel megoldásáról. Az ő segítségükre lehet az OCZ most bemutatott, Synapse Cache névre keresztelt kéttagú SSD-családja, amely a mellékelt Dataplex szoftvernek köszönhetően képes gyorsítótárként funkcionálni.

Apró meghajtók

Az SSD-k nominálisan 64 és 128 gigabájtos kivitelben kapható, az 50 százalékos helytartalékolásnak köszönhetően azonban a hely fele, 32 illetve 64 gigabájt érhető el gyorsítótárazás céljából. A Synapse Cache széria a jól bevált SF-2281-es vezérlőchipet használja, amely a gyártó Vertex 3 sorozatú SSD-iben is szolgálatot teljesít, és az egyik legjobb mai generációs vezérlőnek számít. Ennek megfelelően a Synapse Cache-ek képesek SATA 3 6 Gbps sebességű csatlakozásra, a nagyobb egység maximális írási és olvasási sebessége pedig 510 illetve 550 MBps, véletlenszerű hozzáférés mellett pedig 80K illetve 19K IO-művelet elvégzésére képes másodpercenként.

A meghajtók tulajdonosai számára elérhető az exkluzív OCZ Dataplex szoftver is, amely a meghajtó felét gyorsítótárrá alakítja, így gyakorlatilag az Intel SRT-hez hasonló felépítésben használhatjuk. A szoftveres megoldás pontos részletei nem ismeretesek, így nem tudni azt sem, hogy az az operációs rendszer indulásának melyik pontján kapcsol be, így mennyiben segíti a bootolást. Az, hogy a gyártó a meghajtó felét meghagyja általános felhasználásra, arra utal, hogy a szoftveres réteg csak későn indul be, így az operációs rendszer számára érdemesnek látták fenntartani az SSD másik felét.

A meghajtók hamarosan Magyarországon is kaphatóak lesznek, a hivatalos márkaképviselet szerint a kisebb egység nettó 34 900 forintért, a nagyobb, 128 GB-os változat pedig 57 400 forintést lesz kapható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról