Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 15. 14:50

Meddig ülhet a trónon a Hipernet?

A Telenor augusztus végén elindított, Hipernet márkanevű szolgáltatásával új szintre helyezte a lécet a mobilnet-szolgáltatások által nyújtható sávszélesség tekintetében. Minden jel arra utal ugyanakkor, hogy ezt a szintet hamarosan még legalább egy riválisa megugorhatja.

A Hipernet szolgáltatás indulásakor a Telenor büszkén hirdette, hogy az új, modernizált hálózat elméletileg akár 42 Mbps letöltési sebességre is képes ott, ahol korábban a rendszer ennek az értéknek csak a töredékét volt képes elérni. Az újabb, modernizált eszközök mellett mindezt egy új 3G-s adatátviteli szabvány, a dual carrier (DC) HSPA+ bevezetésével tudta megvalósítani a szolgáltató, miután a hálózat felhordóoldali kapacitását is bővítette.

Ilyen, vagyis DC-HSPA+ rendszerű adóhálózata a Vodafone Magyarországnak is van, igaz csak egy földrajzi szempontból meglehetősen apró, behatárolt területen, Balatonfüreden. A szolgáltató a Telenorhoz hasonlóan szintén most modernizálja hálózatát, a cég azonban a versenytárstól eltérően nem Budapesten, hanem vidéken, a Balaton környékén kezdte meg a fejlesztéseket, és csak az utolsó fejlesztési fázisban ér a fővárosba.

Egyelőre a Vodafone részéről nem hangzott el semmiféle terv vagy konkrétum arra vonatkozóan, hogy a cég a jelenleg mindössze egy várost lefedő DC-HSPA+ hálózatát hogyan kívánja kiterjeszteni más területekre, régiókra. A hálózatfejlesztési projekt bejelentésekor a társaság mindössze annyit közölt, hogy a 3G-s hálózat elméletileg mindenhol képes lesz a 14,4 Mbps elméleti letöltési sávszélesség elérésére, és bizonyos területeken a HSPA+ technológiának megfelelően 21 Mbps-re emelik a sávszélességet. A Vodafone tavaly a hazai piaci szereplők közül elsőként indította el Budapest belvárosában a néhány tucat cellából álló HSPA+ -alapú szolgáltatását, a gyors hálózat lefedettsége azonban azóta sem bővült tovább.


Huawei E372U-8: DC-HSPA+ modem a T-Mobile-nál is

Borítékolható, hogy ezt a technológiai lépcsőfokot nem hagyja ki a T-Mobile sem, mely egyelőre még meg sem kezdte a nagyüzemi hálózatmodernizációt, de egyes, régebbi állomások szoftveres továbbfejlesztésével több száz helyszínen be tudta vezetni a HSPA+ átvitelt. A cég várhatóan az ősszel kezdi meg a rádiós infrastruktúra-elemek nagyüzemi cseréjét, ezt követően a multi fokozatosan, szigetszerűen kapcsolhatja be az állomásokon a DC-HSPA+ technológiát.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szolgáltató egyébként már most kínál olyan modemet, ami alkalmas a 42 Mbps elméleti letöltési sávszélesség elérésére, a Huawei által gyártott E372U-8 típusú modem szerepeltetése az árlistában aligha lehet véletlen. A magenta színű operátor egyébként régi partnerével, az Ericssonnal végzi a modernizációs munkálatokat, a két cég a hálózatmegújítást követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a munkálatok végére a szolgáltató teljes 3G-s lefedettségi területén legalább HSPA+ technológiával működik majd a mobilnet.

A Telenor ettől függetlenül helyzeti előnybe kerülhet, különösen, ha a Hipernet-hálózat országossá fejlesztése az eredeti terveknek megfelelően jövő év közepére befejeződik, illetve ki tudja használni a rendelkezésére álló frekvenciatöbbletet az 1800 MHz-es tartományban. A Telenor már csak azért is kényelmes helyzetben lehet, mivel a versenytársak számára az év végi frekvenciaaukció az erőviszonyok szempontjából meghatározó fontosságú lehet, itt ugyanis eldőlhet többek közt, hogy a két vásárlási kényszer alatt álló szolgáltató (T-Mobile, Vodafone) közül melyik kerülhet ki előnyösen a licitálásból, így hosszabb távon melyik tud fejlettebb, nagyobb elérésű mobiladat-szolgáltatást nyújtani előfizetőinek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról