Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 7. 10:17

Továbbfejlesztette a MySQL Windows-támogatását az Oracle

Az Oracle grafikus MySQL-telepítőt adott ki Windowsra, valamint bejelentette, hivatalosan minősített a MySQL fürtözés a Windows Server Failover Cluster szolgáltatás használatával. A vállalat emellett megjelentette a Database 11g R2 ingyenes Express verzióját is.

Az Oracle láthatóan komolyan gondolja, hogy potens SQL Server versenytársat farag a MySQL-ből Windowson. A vállalat ennek jegyében új fejlesztéseket jelentett be tegnap, amelyek révén egyszerűbbé, kényelmesebbé válik a nyílt forrású adatbázis használata a Microsoft operációs rendszerén.

Egyszerűbb telepítés, könnyebb fürtözés Windowson

Az egyik újítás a telepítéssel kapcsolatos. Az Oracle végre kiadott egy grafikus telepítőt a MySQL-hez, amellyel könnyen feltelepíthető nem csak az adatbázis, hanem a kapcsolódó segédprogramok is (pl. Workbench, Query Analyzer). A MySQL Windows Installer indítás után felismeri a futtatott operációs rendszert és felajánlja a feladathoz (adatbázis-szerver, fejlesztői környezet) illeszkedő komponensek telepítését, később pedig naprakészen tartja azokat a patchek letöltésével és installálásával. A MySQL Windows Installer minden olyan Windows-verzión működik, amelyet a MySQL támogat

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Oracle emellett bejelentette, a MySQL Enterprise Edition tanúsítottan támogatja a Windows Server Failover Clustering (WSFC) szolgáltatást, vagyis az adatbázisból immár hibatűrő fürt is építhető Windows Server 2008 R2 operációs rendszeren anélkül, hogy MySQL Clustert kellene telepíteni. Ebben az esetben a MySQL vagy az alatta futó operációs rendszer hibája esetén a szolgáltatás átterhelődik a fürt másik csomópontjára, majd az adatbázist elérő alkalmazások vagy kliensek kapcsolódását is átirányítja a WSFC.

Ehhez legalább 2 szerverre van szükség, amelyek megosztoznak egy tárolón (pl. FC vagy iSCSI SAN), amelyeket a biztonság érdekében legalább 2 LAN kapcsolat köt össze, ezek közül az egyiken mennek a "heartbeat" üzenetek, amelyek mutatják hogy a szerver "él". A MySQL binárisok és az adatok a megosztott tárolón helyezkednek el, a WSFC pedig biztosítja hogy legalább egy csomópont elérje őket minden körülmények között. A kliensek egy virtuális IP-címen kapcsolódnak a MySQL-hez (amelyet a szervereken szolgáltatásként kell elindítani), így az egyik szerver hibája esetén csak egy rövid kapcsolatvesztést tapasztalnak az átterhelődés ideje alatt. A MySQL hibatűrő fürt beállításáról Windows Server Failover Clustering Services alatt ebben a blogbejegyzésben lehet részletesen olvasni.

Itt a 11g R2 Express

Szintén az Oracle-lel kapcsolatos hír, hogy a napokban megjelent a Database 11g R2 Express, vagyis korlátozásokkal ingyen használható verziója, amelynek egyik legfontosabb újdonsága, hogy 4-ről 11 gigabájtra nőtt a táblák maximális mérete - más területen azonban megmaradtak a korlátozások, a 11g R2 Express tiovábbra is csak 1 CPU-t és legfeljebb 1 gigbájt memóriát tud használni, valamint csak közösségi támogatás érhető el hozzá az Oracle fórumán keresztül. Az XE verziót szoftverfejlesztőknek, az Oracle adatbázissal ismerkedő adminoknak, valamint diákoknak ajánlja elsősorban az Oracle - a szoftver részletes dokumentációja a képességek ismertetésével itt érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról