Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 7. 12:27

Október közepén rajtol a frissített Windows Intune

Október közepén frissül a Windows Intune szolgáltatás, amely segítségével a PC-k külön telepített menedzsment-szerver nélkül is távolról felügyelhetők, frissíthetők, beállíthatók. A Microsoft olyan képességekkel fejlesztette az Intune-t, amit a felhasználók leginkább kértek.

A Microsoft hivatalos blogjában olvasható bejegyzés szerint október 17-én (hétfőn) rajtol a Windows Intune szolgáltatás új változata, amely segítségével a rendszergazdák a világ bármely pontjáról figyelemmel kísérhetik a rájuk bízott PC-k működését, ellenőrizhetik a gépek állapotát, hardver- és szoftverleltárt készíthetnek, beállíthatják az automatikus frissítésekre vonatkozó házirendeket vagy a biztonsági szabályokat (tűzfal, vírusvédelem), illetve távsegítséget nyújthatnak a felhasználóknak.

Újdonságok

Az új Intune-verzióba azokat a képességeket építette be a Microsoft, amelyeket a felhasználók a leginkább kértek. A legfontosabbnak tűnő fejlesztés, hogy a szolgáltatás már nem csak a Microsoft szoftvereihez érkező javításokat kezeli, hanem a más szállítók termékeihez kiadott frissítéseket is lehet vele telepíteni. A béta programban résztvevők 2 gigabájt ingyenes tárhelyet kapnak a Microsoft Azure cloudban, ahol a telepítésre váró szoftverfrissítéseket tárolhatják, ezt felárért azonban bővíteni lehet. Hogy a végleges verzióban mekkora lesz a szolgáltatás árában benne foglalt tárterület, egyelőre nem tudni.

A rendszergazdáknak az új Intune-nal lehetősége lesz számos különféle feladatot távolról is elindítani az általuk felügyelt gépeken, ezek közé tartozik a víruskeresés, a vírusirtó adatbázisának frissítése, valamint a PC újraindítása. Szintén újdonság, hogy a kezelőfelülethez az adminok bárkinek adhatnak "read only" hozzáférést, akik megtekinthetik a gépek állapotát vagy információkat kérhetnek le anélkül, hogy a beállításokat módosíthatnák vagy más módon beavatkoznának az Intune vagy a felügyelt PC-k működésébe.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új Intune szoftverlicencek követésére is alkalmas, a különféle Microsoft kiskereskedelmi és OEM konstrukciók mellett más szoftverszállítók licenceit is kezeli. Így az Intune-t használó cégek egyszerűen nyomon követhetik, hogy alakul a megvásárolt és ténylegesen telepített licencek aránya a szervezetnél és optimalizálhatják a szoftvergazdálkodásukat.

Egy hónappal a rajt után megszűnnek a béta fiókok

Az új Intune október 17-én indul el. Akik már előfizetői a szolgáltatásnak, ettől a naptól kezdve használhatják az új képességeket, akik pedig ezt követően fizetnek rá elő, azok számára már eleve elérhetőek lesznek - havonta és PC-nként 11 dollár a szolgáltatás ára, amiben benne van a Windows 7 Enterprise upgrade jogosultság is, vagyis a PC-ken futó operációs rendszert modernizálni is lehet. Az Intune kliensprogramja Windows XP SP2 vagy újabb desktop operációs rendszerekkel kompatibilis, de csak a vállalati verziókkal (Business, Professional, Enterprise, Ultimate) működik. A júliusban élesedett béta felhasználói számára lehet fontos információ, hogy az október 17-i rajt után egy hónappal, november 17-én a béta fiókokba nem lehet többé belépni és minden adat elvész.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról