:

Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 25. 16:05

Januártól olcsóbban mobilozhatunk

A hét elején megszülettek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vezetékes- és mobil hangpiacokat szabályozó új határozatai. A hatóság elnöke lényegi változtatás nélkül jóváhagyta a tavaszi határozattervezetben szereplő hívásvégződtetési díjakat, melyek két lépcsőben csökkennek 2013-ig.

Jövő januártól tovább csökkenti az úgynevezett mobil hívásvégződtetési díjakat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Ez az a maximális díj, amit a hívó fél szolgáltatójának kell fizetnie a hívott fél szolgáltatójának (ha a kettő nem egyezik) egy percnyi telefonbeszélgetés esetén, vagyis a hatósági árak mérséklése közvetlen hatással lehet a hálózaton kívülre irányuló hívások percdíjaira mind a mobilszolgáltatóknál, mind a vezetékes szolgáltatóknál. Az NMHH nem is rejti véka alá, hogy a kiskereskedelmi hívásdíjak csökkenését várja el a hatósági árplafon módosításától.

A hatóság március elején adta ki a most megszületett elnöki határozatok tervezetét, melyeket lényegi módosítás nélkül, augusztus 23-i hatállyal írt alá Szalai Annamária, az NMHH elnöke. A 7. számú, a "Beszédcélú hívásvégződtetés egyedi mobil rádiótelefon-hálózatban" elnevezésű piacon a rendelet értelmében továbbra is mindhárom magyarországi mobil szolgáltató jelentős piaci erővel rendelkezik, ezért a határozat azonos vagy részben módosított formában fenntartotta a korábban is kirótt kötelezettségeket.

A kötelezettségek közt szerepel az átláthatóság, az egyenlő elbánás, a költségalapúság, a számviteli szétválasztás, valamint a hozzáféréssel és összekapcsolással kapcsolatos kötelezettség. A Hatóság – tekintettel az Európai Bizottság új ajánlására – új modellt alkalmaz a hívásvégződtetési díjak megállapítására. Az új modell segítségével kialakított díjakat a szolgáltatóknak fokozatosan kell elérniük 2013. január 1-ig.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A mobilos hívásvégződtetési díjaknak első lépésben 2012. január 1-jén kell csökkenniük a jelenlegi 11,86 forint/percről 9,46 forint/percre. A hatóság 2013. január 1-től egy újabb árcsökkentési lépcsőt ír elő, ekkor 7,06 forintra kell csökkennie a percenkénti hívásvégződtetési díjnak, vagyis az árcsökkentés mértéke összességében eléri a 41 százalékot.

Kérdéses ugyanakkor, hogy a kiskereskedelmi percdíjak mértékében mennyire érvényesül majd a hatósági árcsökkentés, különösen azt látva, hogy a különadóval terhelt távközlési piacon a mobilszolgáltatók idén hosszú évek óta először megemelték percdíjaikat. Az áremelés mértéke egyes szolgáltatóknál elérte a 7-10 százalékot, tarifától és konstrukciótól függően. A hatóság az áremelések kapcsán június végén leszögezte, a hívásvégződtetési díjak csökkenésének a kiskereskedelmi percdíjaknál is meg kell jelennie.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.