Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 5. 12:04

Teljesen átformálhatja a piacot a mobiltender

Nem túlzás kijelenteni, hogy soha nem volt még ekkora esély rá, hogy a háromszereplős magyar mobilpiac újabb szolgáltatóval bővüljön. A hírközlési hatóság frekvenciaaukciója után azonban akkor is megváltozhatnak az erőviszonyok a hazai piacon, ha nem jön negyedik.

A közelmúltban született jogszabályi intézkedéseknek köszönhetően immár Magyarországon is lehetőség van arra, hogy az eddig kizárólag beszédátviteli célokra használt, 900-as és 1800 MHz-es frekvenciasávot adatátvitelre is használhassák a szolgáltatók. A kormányzat hosszú várakozás után tegnap kiírta a 900 MHz-es sáv jelenleg szabad, csaknem 11 MHz-nyi frekvenciamennyiségének használati jogára szóló árverést is, ami több kedvezményt is kínál új piaci belépő, vagyis egy negyedik mobilszolgáltató megjelenésére, de akkor is felboríthatja az erőviszonyokat, ha nem érkezik új operátor.

Mindent megtesznek

Aranyosné Dr. Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója mai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az NMHH "mindent megtesz" annak érdekében, hogy az aukció sikeresen záródjon, ezzel élénküljön a mobilpiaci verseny, és minél több előfizetőhöz jobb minőségű szolgáltatás jusson el. Kolláth Gábor, a hatóság Infokommunikációs Erőforrások Divíziójának főigazgató-helyettese hozzátette, az aukció elsősorban az országos mobil szélessávú lefedettség növelését, valamint  beruházásösztönzést szolgálja.

Kolláth a sajtótájékoztatón utalt rá, hogy az aukción elsősorban pénzügyileg és szakmailag stabil, tőkeerős, megfelelően átlátható háttérrel rendelkező, nemzetközi cégcsoportok jelentkezését várja a hatóság. Amint azt korábban megírtuk, aszimmetrikus kiosztásban összesen hét frekvenciablokkot bocsátanak árverésre az év végén, ebből egy 5 MHz-es duplex frekvenciablokkra ("A" blokk) az első fordulóban csak az új piaci szereplő licitálhat, mely ha hozzájut a frekvenciához, fix áras opciós vételi lehetőséget kap az 1800-as és a 2100 MHz-es tartományban is. Ezzel az új szolgáltató lényegében ugyanakkora frekvenciakészlettel rendelkezhet mint a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone, ezzel biztosítva az egyenlő piaci esélyeket.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy az első fordulóban nem születik nyertes, ez esetben az "A" blokkot az inkumbens szolgáltatók valamelyike szerezheti meg. A hatóság teret kíván engedni az intenzív versenynek az árverés során, mondta el ez utóbbi forgatókönyv kapcsán Illyés Márton, az NMHH módszertani és piacelemzési főosztályának osztályvezetője. Az NMHH ennek érdekében további két blokkot bocsát árverésre, fontos megkötés ugyanakkor, hogy a "B" és "C" blokkokra, valamint az "A" blokkra sikeresen pályázó operátor legfeljebb 7,8 MHz-nyi új frekvenciához juthat hozzá a 900 MHz-es sávban. Ha ezt a 7,8 MHz-nyi frekvenciát egy szolgáltató szerezné meg, mindez azt jelentené, hogy a teljes spektrum közel 45 százalékát birtokolhatná, ezzel jelentős versenyelőnyhöz jutva a két másik riválissal szemben.

Egyenlőbb az egyenlők közt

A jelentkezés licitek beadásának határideje október 20., a nyilvántartásba vétel november 11-én történik meg, a győztes kilétére pedig már november 22-én fény derülhet, jóllehet a lezáró határozat december 12-én születhet csak meg. Az esetleges új belépőnek az aukció lezárását követően legkésőbb egy éven belül el kell indítania a szolgáltatást. A hatóság nem közölte, mekkora összbevételre számít az árverésből, a kikiáltási árak azonban ismertek: az "A" blokk esetében ez 4 milliárd forint, a "B" és "C" blokkoknál 700 millió (darabonként), illetve 560 millió forint.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A hatóság képviselői a HWSW kérdésére elmondták, a kiírási dokumentáció alapján a negyedik mobilszolgáltató megjelenése esetén a három jelenlegi magyarországi mobilszolgáltatónak nemzeti roamingszerződést kell kötnie az új piaci belépővel. Feltétel továbbá, hogy 2014 végéig a bázisállomások 50 százalékát saját beruházásként kell megvalósítania az új szolgáltatónak (hasonló feltételekkel kezdhette meg a szolgáltatást 1999-ben a Vodafone).

A negyedik operátonak eddig az időpontig az összes olyan magyarországi település közigazgatási területén biztosítani kell a mobilszolgáltatást, melynek lakosságszáma eléri a 30 ezer főt, emellett az ország autópályáira, autóútjaira és főbb útvonalaira is ki kell terjeszteni a szolgáltatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról