Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 15. 09:21

Bemutatkoznak az új ProLiant szerverek

Las Vegas-i Global Partner Conference eseményén mutatta be új generációs ProLiant szervereit a HP. A kereskedelmi premier azonban csak márciusban lesz, feltehetően a CeBIT-en, az új generációs Intel Xeonokkal együtt. A gépek számos olyan képességet vonultatnak fel, amelyek az emberi hibából adódó kockázatokat csökkentik, az üzemeltetést egyszerűsítik.

Legyen más a szabványos!

Az x86-os, másképp fogalmazva iparági szabványos szerverek már régóta a tömegcikké válás felé haladnak – mind a gyártók üzleti modellje, mint a fejlesztés menete egyre inkább a PC-két idézi. Az innováció jelentős részét elvégzi a processzor- vagy a platformgyártó, valamint az operációs rendszer szállítója, és náluk is marad a nyereség legnagyobb része, miközben a szervergyártókra hárul a "piszkos munka", vagyis a konkrét gyártás, értékesítés és rájuk hárulnak a támogatási feladatok is.

A HP két évvel ezelőtt indította el Voyager kódnevű projektjét, amelynek az iparági szabványos szerverek, vagyis a ProLiant termékcsalád újragondolása volt a célja – mondta el a Global Partner Conference mintegy 3 ezres közönsége előtt David Donatelli, a HP szerverekért, tárolókért, hálózati eszközökért felelős részlegének vezetője. A vállalat több mint 300 millió dollárt fektetett a nyolcadik generációs ("Gen8") ProLiantek fejlesztésébe és mintegy 900 szabadalmat jegyeztetett be, hogy kezébe vegye a saját sorsát és olyan x86-os szervereket építsen, amelyek az Intelnél és az AMD-nél bárki számára hozzáférhető alkatrészekből állnak, de mégis többet tudnak mint a többi gyártó gépei.

Bolondbiztos hardver

A vállalat a hangzatos ProActive Insight Architecture nevet aggatta az új gépekre, amely a HP által bevezetett hardveres és szoftveres innovációkat takarja. A fejlesztések nem meglepő módon az energiahatékonyság, teljesítmény és a felügyelet köré csoportosulnak és erőteljesen merítenek a HP-ügyfelektől, jelenlegi ProLiant-üzemeltetőktől beérkezett visszajelzésekre. A cél a nem tervezett leállások számának csökkentése, a tervezett leállások lerövidítése az üzemeltetés közben potenciálisan előforduló emberi hibák minimalizálása automatizáció révén. A mérnökök számos új "Smart" fantázianevű technológiát építettek a gépekbe, hogy csökkenjenek az üzemeltetési költségek, amelyek a teljes élettartamra vetítve sokszorosan felülmúlják a gépek beszerzési árát, vagyis jelentős megtakarítási lehetőséget rejtenek és egy-egy szervercsalád közötti legfontosabb differenciáló tényezővé váltak a szegmensben.

A nagyobb teljesítmény érdekében a HP több újdonságot is bevezet a nyolcadik generációs ProLiant szerverekben. Ezek egyike a teljesen áttervezett, SSD-k kezelésére optimalizált Smart Array P420 RAID-vezérlő, amelyen az írási DRAM cache-t többé nem akkumulátor védi az áramkimaradás ellen, hanem egy kondenzátor, hiba esetén az adatok pedig flash memóriába kerülnek, ahonnan később bármikor kiolvashatók. A cég szerint erre a fejlesztésre azért volt szükség, mert a felhasználók gyakran elfelejtették kicserélni a DRAM cache-t védő akkumulátorokat, aminek váratlan leállásnál adatvesztés volt az eredménye. Az új Smart Array vezérlő egyébként háromszoros diszktükrözést ("Advanced Disk Mirroring") is támogat és a PCI Express 3.0 felület révén jóval nagyobb teljesítményt nyújt elődeinél.

A ProLiant Gen8 családnál a diszkkereteket is továbbfejlesztette a HP. Ennek egyik eredménye, hogy lehetővé vált akár 25 darab 2,5” meghajtó elhelyezése 2U magas helyen, de maguk a keretek is „okosabbak” lettek. Az előlapon a korábbinál jóval nagyobb grafikus piktogramról olvasható le a diszk aktivitása, valamint megjelent egy figyelmeztető LED is, amely azokat a diszkeket jelöli meg, amelyeket nem lenne tanácsos kihúzni a gépből.  A HP szerint az ügyfelektől begyűjtött adatok azt mutatták, a felhasználók sokszor figyelmetlenek és nem a meghibásodott diszket távolítják el a fiókból, amivel tönkreteszik az éppen újraépítés alatt álló RAID-tömböket - a jól látható jelzés ennek próbálja meg elejét venni.

Smart Memory néven saját memóriamodulokat is piacra dob a Gen8 ProLiantek mellé a HP. Ezekhez egyedileg válogatott és kvalifikált chipeket használ a cég, amelynek eredményeképp akár a platformszálló által ajánlott sebességnél magasabb órajelen is működtethetők, a „tuningra” pedig ugyanúgy érvényes a garancia és támogatás, mintha csak gyári órajelű DRAM-modulokról lenne szó - persze az új ProLiantek használhatók "mezei" memóriákkal is.

Energiahatékonyság

A Smart Memory modulok érdekessége, hogy hőszenzort is tartalmaznak. A HP egyik legfontosabb üzenete a ProLiant Gen8 szerverek kapcsán a jobb energiahatékonyság, ami által magasabb teljesítménysűrűség érhető el. Ennek érdekében a gépekben a korábbinál jóval több hőmérő kapott helyet, akár az egyedi bővítőkártyákon és a memóriamodulokon is lehetnek ilyenek, a több adatforrásból pedig sokkal pontosabb képet kaphat az üzemeltető a gépekben uralkodó hőmérsékleti viszonyokról és ennek alapján optimalizálhatja a feladatok elosztását.

Ehhez nyújt segítséget a ProLiant Gen8 családhoz kifejlesztett "intelligens" HP rackszekrény, amelynek előlapján, a sínek bal oldalán egyedi csatlakozók kaptak helyet. Ezek a csatlakozók a ProLiant Gen8 gépek Integrated Lights Out 4 (iLO 4) menedzsmentmotorjával állnak kapcsolatban és információval szolgálnak arról, a rackben pontosan hol található a gép, melyik helyeket foglalja el. A hőmérsékleti adatok birtokában az év közepén érkező új Insight Control szoftver rackszintű képet tud mutatni a szerverek állapotáról, a 2013-ban érkező frissítés pedig már háromdimenziós nézetet is biztosít, akár a teljes adatközpontról.

Az új szerverekbe "okos" tápegységek kerülnek. A ProLiant Gen8 gépekhez 94 százalékos hatásfokú, "Platinum Plus" minősítésű tápok érkeznek, amelyek képesek az iLO 4 menedzsment-interfész mellett a rackszekrénybe épített intelligens teljesítményelosztókkal is kommunikálni, a HP szerint ennek révén elejét lehet venni számos olyan hibának, amely a nem megfelelő tápellátásból vagy a rossz kábelezésből ered.

További hardverközeli fejlesztés a Smart Socket, amelyet az Intellel karöltve fejlesztett ki a HP – ezért az Opteron-alapú ProLiantekben nem is lesznek benne. A Smart Sockettel a processzorcsere miatt tönkretett alaplapok számát szeretné csökkenteni a HP, a vállalat mérnökei úgy módosították a következő generációs Xeonok által használt Socket R foglalatot, hogy a CPU-csere bolondbiztos legyen - ahogy a cég egyik mérnöke fogalmazott, még a nagyanyja is biztonsággal ki tudja cserélni a processzort. A Smart Socketben a CPU egy műanyag keretbe kerül, amit a foglalat "fedőlapjába" kell behelyezni, így kizárt annak a lehetősége, hogy egy rosszul behelyezett processzor elgörbítse az alaplapra forrasztott lábakat. Ez szintén olyan fejlesztés volt, amit a HP ügyfelei kértek..

Szoftveres fejlesztések

Az új szerverek nem csak hardveres fejlesztések révén léptek előre, a szoftverfejlesztő mérnökök sem tétlenkedtek. Ennek eredménye a korábbinál kényelmesebben használható firmware, ami a ProLiant Gen8 gépek beüzemeléséhez szükséges összes segédeszközt tartalmazza, azokat az adminoknak többé nem kell CD-n vagy DVD-n magukkal vinniük. Sőt, a HP által fejlesztett, iOS és Android operációs rendszerre elérhető mobilos alkalmazással még a telepítést is automatizálni lehet: okostelefonnal vagy mobillal le kell olvasni a gépre ragasztott QR kódot, amelyben benne van, milyen operációs rendszert kell telepíteni és mik a főbb beállítások. Ezzel tovább csökkenthető az emberi hibából adódó hibás konfigurációk száma.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Érdemes megemlíteni a HP által Active Healthnek nevezett technológiát, amely a gépek "egészségi állapotát" követi nyomon. A vállalat állítása szerint a ProLiant Gen8 gépeknek mintegy 1600 paraméterét monitorozza és naplózza folyamatosan az Active Health, amely az adatok birtokában nem csak figyelmeztetni tud várható hibák bekövetkezésére, hanem a szervizeseteknél is felhasználható a gyorsabb hibakeresésre és -elhárításra. A cél itt is ugyanaz mint fent, a nem várt leállások számának csökkentésének keresztül az üzemeltetési kiadások lefaragása.

Ha mégis bekövetkezett egy hiba, az adminok életét az Insight Online szolgáltatás próbálja meg megkönnyíteni. Ez egy minden ProLiant Gen8 géphez ingyenesen elérhető cloudalapú felület, ahol az üzemeltetők nyomon követketik a rájuk bízott gépek állapotát, megtekinthetik a riasztásokat, ugyanakkor elérhetik a támogatási és szervizinformációkat és a megnyitott hibajegyek státuszát is. A HP ezen az oldalon szemléltető képekkel, videókkal próbálja meg megkönnyíteni az üzemeltetők dolgát, hogy maguk is ki tudjanak cserélni egy-egy meghibásodott alkatrészt és persze maguk a gépek is úgy vannak kialakítva, hogy szerszám nélkül lehessen bennük kicserélni mindent, ami csak cserélhető. A HP a későbbiekben ki fogja terjeszteni az Insight Online által támogatott termékek körét, a nyáron bekerülnek a korábbi generációs ProLiantek, később pedig akár más vállalati termékek is.

Érkezés márciustól

A bemutatott gépek között van torony kivitelű (ML), rackbe szerelhető (DL), blade (BL) és mérnöki-tudományos feladatokra vagy cloud-telepítésekre optimalizált ultrasűrű (SL) változat is.Amiről a HP egyelőre nem beszél a ProLiant Gen8 család kapcsán, azok a konkrét modellek és árak -  ehhez ugyanis szükség lesz a gépek alapját adó 2600-as generációjú (Sandy Bridge ) Xeon E5  processzorokra, amelyekről még nem lebbentette fel a fátylat az Intel – a bemutató állítólag a CeBIT idejére esik. Kiválasztott ügyfelek már jelenleg is tesztelik ezeket a rendszereket, a szállítások márciusban indulnak, de a HP vezetői által elejtett megjegyzések alapján az elérhetőség fokozatos lesz, vagyis egyes modellek bevezetése később történhet meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról