Szerző: Koi Tamás

2011. július 1. 10:10

Mától olcsóbb a telefonálás az Európai Unióban

Mától olcsóbban telefonálhatnak a magyar mobilszolgáltatók előfizetői az Európai Unió tagországaiba utazva, az uniós roamingdíj hatósági árcsökkenésének hatására.

A mától érvényes díjcsökkentést egy 2007-ben született, az úgynevezett eurotarifát megállapító uniós rendelet szabályozza, mely későbbi módosításai révén a beszédtarifák mellett az adatroaming és az SMS-roaming árszintjét is megszabta. Ez a rendelet jövő nyáron hatályát veszti, egyelőre nem tudni biztosan, mi veszi majd át a helyét, de az eddigi nyilatkozatokból ítélve nem kétséges, hogy további árcsökkentést vár majd el az Unió a szolgáltatóktól.

Eltérés csak lefelé

A rendelet kapcsán fontos tudni, hogy a benne foglalt - euróban meghatározott - hatósági díjak minden, az Európai Unió tagországaiban működő mobilszolgáltatóra érvényesek (a szabályozott országok köréhez Norvégia, Lichtenstein és Izland önkéntesen csatlakozott), és egy nettó hatósági árplafont határoznak meg, amitől a szolgáltatók legfeljebb lefelé térhetnek el.

Az EU-ban működő mobilszolgáltatók mától maximum nettó 0,35 eurót számlázhatnak hívásindítás, és 0,11 eurót a hívásfogadás után az uniós tagországokban, és ugyanennyibe, vagyis 0,11 euróba kerül az SMS-küldés is. Mivel Magyarország nem tagja az eurózónának, ezért hazánkban az Európai Központi Bank június 1-jén érvényes, az Európai Unió központi lapjában közzétett hivatalos árfolyamai alapján kellett alkalmazniuk az átváltást a hazai szolgáltatóknak.


HWSW-grafika

Az átváltás eredményeként mától a Vodafone World tariffa az uniós országokat tartalmazó 1-es zónában 116,7 forintban határozza meg a hívásindítási, és 36,6 forintban a hívásfogadási percdíjat. A tarifa ugyanezekben az országokban a T-Mobile-nál fillérre ugyanennyibe kerül, míg a Telenornál az 1-es roamingzónában tíz fillérrel kevesebb, 116,6 forint a hívásindítás percdíja, a hívásfogadás pedig a riválisokkal egyező díjjal számláz - azaz a hatósági felső árszinttől egyik szolgáltató sem tért el. A szolgáltatók más roamingzónák árait változatlanul hagyták.

Fontos, hogy a számlázás feltételei változatlanok maradnak, vagyis hívásindításnál fél perc után, hívásfogadásnál pedig a kezdetektől másodperc alapú számlázást kell alkalmazniuk a szolgáltatóknak. Az uniós roamingrendelet az SMS-díjat idén már nem mérsékelte, vagyis mától egy SMS elküldése az EU-ból pontosan annyiba kerül (36,6 forint), mint egy percnyi fogadott hívás.

Az adaton a sor

BlackBerryre nem vonatkozik

Az EU-s rendelet a BlackBerry szolgáltatás roamingdíjait egyáltalán nem szabályozza, így aki BlackBerry okostelefonnal jár külföldön, jóval többet fizethet a hagyományos adatroaminghoz képest is.
A BerryBlog összesítése szerint a szolgáltatók egy megabájt BlackBerry adatforgalomért 1800-4500 forintot kérnek, a tarifáknál pedig többnyire egyáltalán nincsenek megkülönböztetve régiók, vagy zónák.

Július 1-től más változásokat is előír a roamingrendelet, így az uniós adatroaming nagykereskedelmi ára is csökken. 2009-ben a szolgáltatók legfeljebb 1 eurót számlázhattak egymásnak megabájtonként, 2010-ben ez 0,80 euróra csökkent, idén mától pedig 0,50 euróban lett maximálva 1 megabájt adat nagykereskedelmi ára. A szolgáltatókat ezen a téren valamivel lazábban szabályozta az EU, ez meg is látszik az általános tarifákon.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egy Vodafone-ügyfél jelenleg például ugyanennyi adatroaming-forgalomért a normál tarifa szerint 1850-2340 forintot fizet (a számlázás 100 kilobájtos egységekben történik), azaz a jelenleg érvényes 80 eurócentes nagykereskedelmi árnak esetenként több mint a tízszeresét számlázza neki tovább a szolgáltató. A T-Mobile-nál és a Telenornál az alapárak jóval kedvezőbbek, ott 1 megabájtnyi forgalom az EU-s tagországokon belül 600 forintba kerül - ez azonban még így is a nagykereskedelmi ár többszöröse.

A szolgáltatók közül a Vodafone májustól kínál kedvezményes adatroaming-opciót (MobilWeb Napijegy, MobilWeb Külföldön) ügyfeleinek, a T-Mobile pedig mától elérhetővé tette azokat a kedvezményeket, melyeket a Deutsche Telekom a barcelonai Mobile World Congress idején jelentett be (a magyar T-Mobile-nál Travel&Surf opcióknak hívják ezeket). Ezek az opciók ugyanakkor időszaki díjért cserébe adnak kedvezményt, illetve olcsóbb adatforgalmat, nem pedig automatikusan, ahogy a beszédtarifák esetén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról