Szerző: Gálffy Csaba

2011. június 23. 12:28

Publikus felhőre költik az új IT-kiadások felét

Az IDC előrejelzése szerint gyorsan hatalmassá nő a felhő-számítástechnika, 2015-re 73 milliárd dollárosra teszi az elemzőcég ezt a piaci szegmenst. Ezzel a cloud az IT-kiadások növekedésének feléért lesz felelős - nyomában pedig a szektor alapvető átrendeződése is beindul majd.

Az IDC elemzése szerint 2015-ig öt szegmensben (alkalmazások, fejlesztői környezetek, rendszer és infrastruktúra-szoftverek, szerverek és tárolók) a nyílt felhő rendszerek az IT-költés növekedésének 46 százalékát hódítják el. A Saas (Software as a Service) ezen belül a költés mintegy háromnegyedét teszi majd ki, beleértve az alkalmazásokat, a fejlesztést és az infrastruktúrát is. A felhőmodellnek megfelelően a szervereket és tárolókat a felhő-infrastruktúra kiépítői fogják elsősorban vásárolni, ez a költés egynegyedét teheti ki.

Mintegy 28 százalékos éves átlagos növekedést jósol a felhőalapú számítási rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások szegmense számára az IDC. Az elemző cég szerint az idén még 21,5 milliárd dolláros piac 2015-re 73 milliárdosra nő, ezzel pedig az új IT-kiadások felét elviszi. A felhőrendszerek piacának beérése azonban nem egyedülálló folyamat, hanem egy, az egész iparágat átfogó átalakulás szerves része, amely hosszú időre meghatározza az üzleti informatika fejlődési irányát. A hagyományos, zárt struktúrájú és vállalati ellenőrzés alatt álló üzleti rendszerek fokozatosan kinyílnak, felhasználó-központúvá válnak és ezzel beköszönt a mainframe-ek és a PC-k utáni harmadik nagy növekedési hullám.

"A felhőalapú rendszerek összekapcsolódnak olyan más, a hagyományos megoldásokat felborító folyamatokkal, mint a mobileszközök okosodása és elterjedése, a nagy kapacitású adatanalitika és közösségi hálózatok, ezek együtt adják majd az IT-iparág harmadik nagy platformját. Az összefonódó technológiáknak köszönhetően a felhasználói bázis radikálisan kibővül majd, ahogy az informatika felhasználási modelljei is megszaporodnak"  - mondta Frank Gens, az IDC alelnöke és vezető elemzője.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A "harmadik platformként" aposztrofált új technológiák között kulcsfontosságú a felhőalapú rendszereké, állítja az IDC. Ezt jól illusztrálja, hogy ez a szegmens folyamatosan négyszer olyan gyorsan nő, mint a teljes ágazat. Az elemzőcég előrejelzése szerint a periódus végére a szoftverekre, szerverekre és tárolókra költött minden hetedik dollár már a felhős rendszerekhez lesz köthető.

Nem csoda tehát, hogy hatalmas tülekedés folyik az iparági szereplők között a torta felosztásáért. Az IDC szerint az új platformok Ciscójává vagy Microsoftjává válni hatalmas lehetőséget jelent, mind a fejlődés irányának meghatározását, mind az értékláncban való önpozicionálást illetően. Az új platform üzleti modelljei, illetve partneri kapcsolatai még kialakulóban vannak, egyelőre semmilyen kérdés nem dőlt el véglegesen.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.