Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 9. 12:14

Kipróbáltuk: ASUS Eee Slate EP121

Szép és erős az ASUS windowsos tabletje, az Eee Slate EP121, de vajon megtalálja a célközönségét, és a célközönsége megtalálja-e őt?

A tabletek az Apple iPad megjelenésével kerültek újra az érdeklődés homlokterébe, pedig a találmány nem új, már a 2000-es évek elején megjelentek a Windowx XP Tablet PC Editiont futtató első tablet PC-k, például a lassúcska Transmeta Crusoe processzoros HP tc1000. Az ASUS Eee Slate EP121 ezekhez áll közel, nem az Apple tabletjéhez, de az iPad megjelenése miatt ma már egészen más elvárásoknak kell megfelelnie. Hogy ez sikerül-e, csak attól függ, milyen az elvárásokkal közelítünk felé.

Minőségi darab

A Slate-et kézbe véve masszív benyomást kelt, az anyaghasználat és a megépítettség is kiváló - ma már nem újdonság, hogy Tajvanon is tudnak minőségi PC-t tervezni és gyártani. A hátlap ugyan műanyagból készült, de cseppet sem kelt olcsó benyomást, kifejezetten igényes és ízléses, az érdes felület pedig nem csúszik meg az izzadt tenyérben és ujjlenyomatok sem látszanak rajta. A gép élére kerültek a csatlakozók (2 USB, 1 miniHDMI, 1 SD-kártyahely, 3,5mm hang) illetve a ki-és bekapcsoló, a hangerő-szabályozó, a kijelző tájolását rögzítő, valamint a virtuális billentyűzetet előhozó gomb. A csatlakozókat szerencsére műanyag lapok takarják el.

Az előlapon egy 12,1 hüvelykes érintőkijelző terpeszkedik, amit a Corning-féle "Gorilla Glass" véd a sérülésektől. Az 1280x800 pixeles, LED háttérvilágítású megjelenítő szó szerint az ASUS Eee Slate egyik fénypontja, a színek élénkek, a kontraszt pazar és a betekintés is kiváló, bármilyen szögből nézhetjük, látni fogjuk mi van a képen – kivéve, ha szabad téren vagyunk vagy szerencsétlen irányból esik fény a kijelzőre, mert a tükröződő bevonat ilyenkor lerontja a láthatóságot, olvashatóságot. A kijelzőn kívül egyetlen kezelőszerv van az előlapon, egy gomb, ami röviden nyomva az éppen megnyitott alkalmazásokat egymás mögé rendező Windows Flip 3D-t indítja el (Windows+Tab), hosszan nyomva pedig a ctrl+alt+del billentyűkombinációt helyettesíti.

A gép csupaszon 1,15 kilogrammot nyomott nem patikapontos mérlegünkön, ami a 12-13 hüvelykes notebookok mezőnyében kiválónak mondható, de az iPad tömegének már majdnem a kétszerese: rövid idő után is fárasztó egy kézben tartani az Eee Slate-et. Az ASUS mellékel hozzá egy fekete tokot, ez majdnem 400 grammot ad hozzá a tömegéhez, a picike hálózati adapterrel és a tápkábellel együtt azonban már 1800 grammnál járunk, ami ebben a méretosztályban nem számít különösebben kiemelkedőnek, sőt. A tok távolról sem hozza azt a minőségi benyomást mint maga a gép, nem tud olyan trükköket mint az iPad-féle Smart Cover, de van rajta két kihajtható fül, hogy portré és tájkép nézetben is le tudjuk támasztani a Slate-et az asztalra.

Érints meg

Mivel egy billentyűzet nélküli tabletről van szó, különösen fontos a vezérlés, a szövegbevitel.  Az ASUS Eee Slate-et gyakorlatilag minden lehetséges technológiával ellátták, hiszen van rajta egy multi-touch érintőkijelző, illetve egy Wacom tablet, amihez a cerkát a gép oldalából húzhatjuk elő, egyes alkalmazásokban (pl. OneNote) még írhatunk vagy jegyzetelhetünk is vele a képernyőre.

A Windows 7 ugyan támogat érintéses vezérlést, de azért használat közben érezni, hogy az operációs rendszer kezelőfelületét alapvetően egerészésre és kattintgatásra tervezték, nem nyomkodásra és ujjhúzogatásra. Működik ugyan a multi-touch zoom és a görgetés is, de egyáltalán nem olyan simán és finoman mint az iOS-t futtató eszközökön, ahol a felhasználó úgy érzi, mintha magát a weboldalt vagy a dokumentumot fogta volna meg.  A windowsos alkalmazások kezelőfelületét is billentyűzetre, egérre komponálják. A gépben ugyan van gyorsulásérzékelő, de a Windows asztal nálunk nem fordult el, akárhogy is mozgattuk a gépet, pedig ellenőriztük, hogy az automatikus tájolást nem kapcsoltuk-e ki az erre szolgáló gombbal.  A grafikus vezérlő driveréből a tájolás váltása viszont jól működött, bár gyors éppen nem volt, 2-3 másodpercbe is beletelt a képernyő elfordításáig.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Windows 7 képernyőjén a tablet élén található hardvergomb vagy a képernyőre kattintás után megjelenő virtuális billentyűzet sem az igazi: ugyan teljes magyar ékezetes klaviatúrát kapunk, és a gombkiosztás is a fizikai billentyűzeteket idézi (pl. fordított L-alakú az Enter, széles a Shift, stb.), de maguk a gombok még a 12,1” kijelzőn is túl kicsik ahhoz, hogy kényelmesen lehessen gépelni a tableten. A virtuális billentyűzetet a képernyőn bárhová tehetjük, nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük, illetve dokkolhatjuk a kijelző alsó vagy felső élére is. A Windows Phone 7 virtuális billentyűzete nagyon jól sikerült, reméljük, hogy a Windows 8-ban átveszi a tapasztalatokat a Microsoft.

Mivel egy teljes értékű PC-ről van szó, USB- vagy Bluetooth-kapcsolaton keresztül billentyűzetet és egeret is lehet a Slate-hez kapcsolni. Egy vezeték nélküli billentyűzet jár is a géphez, az ASUS azonban egyáltalán nem törődött azzal, hogy az Eee Slate méretéhez és formájához passzoló klaviatúrát tervezzen, egyszerűen betett a dobozba egy Microsoft Bluetooth Mobile Keyboardot. A fizikai billentyűzet könnyű, a gombjai jók, a gépelési érzet kiváló, viszont nincs rajta touchpad vagy pöcökegér és nincs helye a gyári tokban és szélesebb is az Eee Slate-nél, így ha magunkkal szeretnénk vinni, gondoskodnunk kell megfelelő táskáról vagy egy külön tokról. A Mobile Keyboard további 415 grammal növeli meg a gép utazótömegét, amely így már 2,2 kilogramm felett jár egy picivel – kevésnek semmiképp se nevezhető.

Bika hardver

Mivel az általunk kipróbált Eee Slate EP121 a Microsoft Magyarország egyik dolgozójának "szolgálati gépe", rendszergazdai jogosultság hiányában nem tudtunk tesztprogramokat vagy hardverfigyelőket telepíteni rá, így a gép teljesítményéről nem tudunk túl sokat mondani – a Windows 7 és az alkalmazások (pl. Office OneNote, Internet Explorer) érzésre megfelelő sebességgel futottak, ami nem meglepő a hardverspecifikációk fényében.

Az Eee Slate EP121 egy teljes értékű PC, Intel Core i5 processzorral, 4 gigabájt memóriával, kiviteltől függően 32 vagy 64 gigabájt flashmemóriás háttértárral, USB- és HDMI-csatlakozóval, Wi-Fivel és Bluetooth-szal, jóval gyorsabb és sokoldalúbb mint az iPad. A hardver elég erős néhány éves játékok futtatásához is, a szűk keresztmetszetet legfeljebb az integrált Intel GMA HD videovezérlő jelentheti. A PC-ből származó komponensek miatt azonban a Slate  nagyobb, nehezebb és többet is fogyaszt az Apple tabletjénél – a hátlap leszerelése nélkül nem cserélhető 34 wattórás lítiumpolimer akkumulátorról legfeljebb 3 órán át lehet a neten böngészni egy feltöltéssel, filmnézéssel pedig már 2 óra alatt lemerül az áramforrás.  A gép használat közben érezhetően de nem zavaróan melegszik, szerencsére a hűtése nem hangos.

Összegzés

Noha az iPad ma vitán felül a tabletek etalonja, az Eee Slate-et mégis inkább a notebookokhoz, illetve a Windowst futtató tablet PC-khez kellene mérni, hasonlítani, mivel a megcélzott felhasználási területek és képességek terén is inkább ezekhez áll közelebb. Az Eee Slate tömege már a mellékelt tokkal együtt is eléri egy 12-13” notebookét, billentyűzettel együtt pedig meg is haladja, az akkumulátoros üzemideje és az operációs rendszer is ezekkel teszi egy kategóriába. Sajnos a gép akkus üzemideje nagyon rövid, nem csak az iPadhez, hanem a windowsos noteszekhez viszonyítva is – az Eee Slate hordozhatósága így kifejezetten gyenge.

Az Eee Slate EP121 nem veheti fel a versenyt az iPaddel, de feltehetően nem is ez a célja. A hagyományos windowsos tabletek vásárlóközönsége azonban mindig is szűk volt, ezt az ASUS gépe aligha fogja bővíteni, tekintettel arra, hogy 430 ezer forintba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról