Szerző: Gálffy Csaba

2011. június 8. 08:36

Világszerte nagyban tesztelik az IPv6-ot

Az internet legnagyobb szereplői, köztük a Google, a Facebook, a Yahoo 24 órára bekapcsolják az IPv6 támogatást oldalaikon, tesztelendő az új internetes protokollt. A teszt várhatóan a felhasználók nagyon kis részét fogja negatívan érinteni, azokat, akik hibásan beállított hálózati eszközök mögött ülnek.

Mint arról részletesen beszámoltunk, a világszintű IPv4 címtartalék teljesen kimerült, így egyre égetőbb szükséggé válik az internet átállítása az új, IPv6-os címezési rendszerre. Az átállás a legtöbb szervezeten és internetes szolgáltatáson belül már zajlik egy ideje, aminek köszönhetően fokozatosan beindulhat az IPv4-gyel párhuzamosan az új protokollt használó hálózat is.

Mit tesztelnek?

A mai IPv6 Világnap azonban még nem közvetlenül az átállásról szól, épp ellenkezőleg: a 24 órás teszt során arra próbálnak fényt deríteni, hogy az IPv6- és IPv4-alapú elérés párhuzamos működéses esetén mely hálózati egységek nem képesek egyszerre kezelni a kettőt. A helyesen beállított, csak IPv4-et ismerő rendszerek esetében a párhuzamos elérés nem fog gondot jelenteni, annál inkább az IPv6-képes, ám rosszul beállított hálózati elemek esetében.

IPv6

Az IPv4 32 bitje helyett az IPv6 128 bitet használ címzésre, ami 4,3 milliárd helyett már 340 undecillió (2 a 128-on) cím kiosztását teszi lehetővé. Így minden egyes a hálózatra csatlakoztatott eszköz publikus, globálisan egyedi és az interneten továbbítható IPv6
címmel rendelkezhet, ami szükségtelenné teszi a mai IPv4
hálózatokban, a tűzfalak és routerek által használt kiegészítő címfordító (NAT) szolgáltatás használatát.

Az ilyen egységek ugyanis észlelik az IPv6 bekapcsolását és megpróbálják használni azt, azonban az új protokollal nem kompatibilis köztes hálózati elemek, vagy saját beállításaik miatt képtelenek erre. Ilyen esetben az IPv6 protokoll előírja az IPv4 használatát, a "fallback" azonban rosszul beállított eszközöknél nem működik, vagy túl hosszú timeout előzi meg. Ennek eredménye a felhasználó teljes internetkapcsolatának leállása, vagy használhatatlanná lassulása lehet.

Az IPv6-brokenness néven emlegetett jelenség egyik válfaja a Mac OS X 10.6.5-nél korábbi Macintosh operációs rendszereket használók problémája. Az ilyen rendszerek túlzottan preferálják a 6to4 szabványú kapcsolatot, az ilyen csomagokat azonban sok szolgáltató eszközei szűrik. A kapcsolat ilyenkor időtúllépés miatt megszakad, a felhasználó pedig nem tud csatlakozni a kívánt oldalhoz. A megoldás az operációs rendszer frissítése, ilyen frissítés azonban csak 10.6-os rendszerhez áll rendelkezésre, 10.5 és 10.4 alá nem.

A böngészők közt is találunk olyant, amelynek egyes verziói hibásan kezelik az IPv6-ot. A Mozilla Firefox egy apró programozási hiba miatt olyankor is AAAA rekordokat kér, ha nincs IPv6-os hálózatra csatlakoztatva, ez pedig bizonyos routerek és operációs rendszerek esetén gondot okozhat - a megoldás frissíteni a 4.0-s verzióra, amelyben a hiba már ki van javítva. Az Opera IPv6-kezelésében is vannak hibák, a 10.50-esnél fiatalabb verziók Windows 7-es és Vista alatt elvesztik a csatlakozást ha az Internet Connection Sharing be van kapcsolva.

Miért szükséges?

Az átállás alatt az IPv4 és IPv6 rendszerek egymás mellett fognak működni, így az első lépés annak biztosítása, hogy ez zökkenőmentesen működik. Az IPv6 Világnap pontosan erről szól, a párhuzamos működés teszteléséről - a tesztben részt vevő oldalak listája az Internet Society oldalán érhető el.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Amennyiben a párhuzamos elérés megfelelően működik, az IPv6 alapú elérés folyamatosan bekapcsolva tartható, és lassan elkezdődhet az IPv4-alapú rendszerek lecserélése. Ez a folyamat rendkívül hosszúra elnyúlhat, így kritikus, hogy a két rendszer fennakadás nélkül együtt tudjon működni. A többé-kevésbé reprezentatív felmérések szerint Világnap alatt a felhasználók kevesebb mint fél százaléka számíthat arra, hogy nem működnek az akcióban részt vevő oldalak. Az ő esetükben a már említett hálózati eszközök lesznek a ludasak, ezek megfelelő beállítása a Világnap után a megfelelő szakemberekre vár.

Az IPv6 világnap Magyarországon június 8-án hajnali 2 órától június 9 hajnali 2-ig tart. A hazai szolgáltatók közül a Magyar Telekom jelezte, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez - a cég közleménye szerint az általa nyújtott tartalomszolgáltatások (pl. [origo], iWiW), valamint az információs oldalak (telekom.hu, t-home.hu, t-mobile.hu) elérhetők IPv6 protokollról, az Adatparkban levő szerverek számára pedig 2011. június 1. óta biztosított az IPv6-kapcsolat lehetősége, de a legtöbb nagy internetszolgáltatónál igényelhető IPv6-cím az IPv4 mellé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról