Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 2. 09:48

Megmutatta a Windows 8-at a Microsoft

A Microsoft végre megmutatta, hogyan fest a jövőre érkező operációs rendszere, a Windows 8. A vállalat teljesen átgondolta a felhasználói interfészt, amely az érintőképernyős eszközök igényeihez igazodik.

Bemutatta a Windows 8 érintéses vezérlésre optimalizált kezelőfelületét Steven Sinofsky, aki az operációs rendszer fejlesztését felügyeli a Microsoftnál. Annak érdekében, hogy jövőre érkező szoftver használható legyen asztali gépek és notebookok mellett tableteken is, teljesen át kellett tervezni a kezelőfelületét, amelyhez a Windows Phone 7-ből merítettek inspirációt a tervezők.

"A legnagyobb változás a Windows 95 óta"

"A Windows 8 a Windows újrarajzolása" - mondta Sinofsky a Wall Street Journal által szervezett All Thinkgs Digital konferencián, ahol röviden bemutatta, hogy néz ki a következő Windows érintésre optimalizált felülete. "A megközelítésünk teljesen újszerű, de épít annak az operációs rendszernek az értékeire, amelyből évente majdnem 400 milliót adnak el. A laptopok, a tabletek és a desktopok ugyanazt az operációs rendszert futtathatják." A Windows 8 egyébként egyelőre egy fejlesztési kódnév, nem biztos hogy a végleges terméket is így nevezi majd a Microsoft.

A Sinofsky által bemutatott és a Microsoft által kiadott videón is szereplő kezelőfelület sokat merít a Windows Phone 7 "élő csempéiből" (live tile), amelyek egy-egy szoftver által közölt legfontosabb információkat anélkül mutatják meg a felhasználónak, hogy be kellene lépnie az alkalmazásba - de ha mégis meg szeretné tenni, elég rájuk böknie. A felület azonban a Windows Phone 7-tel ellentétben nem Silverlight-alapú, hanem HTML5-re és JavaScriptre épül. A demó során látható volt a Windows Store, illetve az operációs rendszerbe épített néhány alkalmazás, például a levelező, a böngésző és a naptár is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Windows 8 érintőkijelzőjén kétféle virtuális billentyűzet jelenhet meg. Egyrészt használható egy "hagyományos", a kijelző alján megjelenő QWERTY klaviatúra, de igény esetén a gombok a képernyő két szélére is küldhetők, ekkor jobb és bal hüvelykujjal nyomkodhatók. Bemutatkozott az Internet Explorer 10 előzetese is, amely a RIM BlayBookhoz nagyon hasonló gesztusokkal vezérelhető és még a böngészőfüleket is ugyanúgy tárja a felhasználó elé. A Windows Phone-ra hasonlító érintéses vezérlés csak teljesen képernyőn működik, de a Windows 8-ban megtalálható a korábbi verziókból megszokott "asztal" is, amelyet egérrel és billentyűzettel lehet használni - de az érintésre kihegyezett új felület is működik a hagyományos beviteli eszközökkel. A felületet úgy tervezték, hogy akár egy tévén is jól mutasson, valószínűleg a Windows 8 lesz a Microsoft okostévé-platformjának az alapja is.

Hardverigény: azonos a Windows 7-ével

A héten zajló tajvani Computex rendezvényen a Microsoft több különféle készüléket is bemutatott, amelyeken a Windows 8 futott - volt köztük Intel, AMD, egy négymagos NVIDIA Kal-El, kétmagos Texas Instruments OMAP és egymagos Qualcomm Snapdragon processzoros példány is, mivel az operációs rendszer következő verziója már ARM utasításkészlet-architektúrán is fut. A konkrét hardverkövetelmények még nem nyilvánosak, de a Microsoft arról beszél, hogy a Windows 8-hoz elég lesz olyan számítógép, amelyen a Windows 7 is fut.

A Computexen elhangzott, hogy ugyanaz az operációs rendszer működik mindkét (x86, ARM) utasításkészlet-architektúrán, de alkalmazásokat természetesen portolni kell - a Microsoft a maga részéről a legfontosabb asztali alkalmazásokat biztosan portolni fogja, a Computexen látható volt a Word ARM-verziója is. Az x86-os alkalmazások esetében a visszamenőleges kompatibilitás továbbra is biztosított, vagyis ami futott Windows 7-en és a korábbi operációs rendszereken, az működni fog a következő Windowson is, szögezte le Steven Sinofsky.

A Microsoft további információkat az őszi BUILD (korábban Professional Developers Conference) rendezvényen árul majd el a következő generációs Windowsról - ekkorra valószínűleg elérhető lesz az első nyilvános béta is. A Windows 7 fejlesztési ütemtervéből kiindulva 2012 elején futhat be a második béta, tavasszal talán az RC és ha a munka fennakadás nélkül zajlik, 2012 nyarára vagy őszére a piacon lehet a Windows 8.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról