Szerző: Dojcsák Dániel

2011. május 4. 11:42

Az iTunes-ra támad a Spotify

A Spotify május elsejétől limitálta az ingyenes verziójának a használhatóságát havi 10 órában, ami némi zúgolódást váltott ki a felhasználókból, de a stratégia itt még nem ért véget. Mindenki számára elérhetővé válik a mobilos kliens, amibe az ingyenes verziót használók vásárolhatnak zeneszámokat, csakúgy, mint az iTunes esetében.

A Spotify ezzel a lépéssel teljes értékű konkurense lett az iTunes-nak, hiszen gyakorlatilag bejelentette saját online zeneboltját, amivel ráadásul nem csak az iOS platformot célozza meg, hanem az Android, Symbian és Windows Phone mobilok tulajdonosait is eléri. A Spotify logikája szerint kezdetben voltak a maxilemezek, majd jöttek az albumok, később újra visszatértünk az egyedi számokig, most pedig a playlistek, lejátszási listák ideje jött el. A felhasználók az asztali kliensben begyűjtött listák számait megvásárolhatják és rátölthetik mostantól iPod-jukra, iPhone-jukra vagy androidos mobiljukra. 10 szám 13, 100 pedig 82 dollárba kerül majd.

Stream, sync or buy

A Spotify ezzel a lépéssel a több mint 10 milliós felhasználói bázisának nem csak egy zeneboltot ajánl, hanem arrafelé tereli az embereket, hogy használják ezt a platformfüggetlen szolgáltatást alapértelmezett zenelejátszóként. A terjedés erősítéseként pedig az asztali és a mobil kliens között Wi-Fi alapú szinkronizációt is kínál a Spotify, azt, amit az iTunes sosem adott meg. Ez azt jelenti, hogy nem kell többé vezetékkel összekötni a lejátszót a géppel, hogy a zeneszámokat átszinkronizáljuk, hanem a Spotify-on keresztül az online adatbázis zenéi mellett sajátjainkat is a megszokott felületen keresztül varázsolhatjuk át mobil eszközünkre.

A mobil verzió széles körű bevezetése egyértelműsíti, hogy a Spotify is a hordozható eszközök világában képzeli el saját jövőjét, s felhagy azzal, hogy a mobilos használat kizárólag a prémium felhasználók kiváltsága legyen. "A zene mobilon való elérése a jövő, de manapság a zenerajongóknak csak igen kis része teheti ezt meg. Ezért akartuk megnyitni a Spotify-t a lehető legtöbb ember előtt, hogy mindenki pontosan azt a zenét hallgathassa, amit szeretne" - mondta Gustav Söderström, a Spotify vezető termékfelelőse.

iPod-támogatás

A mobilos bejelentés ráadásul ezzel nem ért véget, a Spotify a jövőben képes lesz a klasszikus iPodokat is integráltan kezelni. Ahogyan az iTunes-ban, úgy a Spotify asztali kliensben is külön eszközként jelenik meg minden iPod, amit USB-n keresztül csatlakoztat gazdája a PC-hez. Ezzel a svéd szolgáltató összeakasztja a bajszot az iTunes-szal, bár még így is nagyon messze van attól, hogy az Apple tartalomszolgáltatásának teljes értékű ellenfele legyen. Viszont alternatívát már kínál, s azok a felhasználók, akik valamiért elégedetlenek az iTunes megoldásaival, léphetnek egyet előre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az ingyenes felhasználók a fenti újítások hatására nyilván sokkal aktívabban kezdik majd el használni a szolgáltatást, és szinte biztos, hogy ez egyben a fizetős ügyfelek gyarapodását is jelenti majd. Egyre nagyobb figyelem övezi majd a Spotify-t, s azokban az országokban, ahol elérhető, egyre inkább megkerülhetetlen szereplővé válik. Az egyetlen probléma, hogy az elérhetőség egyelőre korlátozott. Az amerikai sajtó mára megállás nélkül fanyalog, s nem értik, hogyan fordulhat elő, hogy egy jó szolgáltatás Európában elérhető, az USA-ban pedig nem.

A jogvédők megvédenek minket a jótól

Az amerikaiak most átélhetik azt, ami egy magyar felhasználónak mindennapi élmény. A május eleji változtatásokkal ugyan annyit fejlődött a helyzet, hogy ha magyarként sikerül beregisztrálnia valakinek, akkor a fizetős verziót legálisan és korlátlanul használhatja itthonról is. A regisztrációhoz valamelyik listában lévő országból kell kezdeményezni a regisztrációt, amit akár nyaralás alatt személyesen is megtehet bárki, megkérhet egy külföldön dolgozó ismerőst, vagy használhat egy proxyt.

Ha megvan a prémium előfizetés, akkor teljes funkcionalitásában lehet használni a mobil alkalmazást akár külföldön is (külföld alatt itt azokat az országokat értjük, ahonnan nem lehet regisztrálni), a magyar alkalmazás-piactereken viszont nem jelenik meg a mobilos kliens, így itt is kell egy kicsit trükközni. Az Android-felhasználók a Spotify oldaláról letölthetik a klienst: innen, az iOS-felhasználók pedig vagy regisztrálnak maguknak egy brit AppStore-fiókot, vagy megelégszenek a Spotify API-t használó MSearch klienssel.

Az új verzió folyamatosan kerül a felhasználókhoz, a cég kommunikációja szerint néhány napig eltart, mire mindenkinél megjelennek a frissítések. A hazai teljesen támogatott elérésig viszont még sokkal többet kell várni, a Spotify állítása szerint igyekszik terjeszkedni, de a szerzői jogokat védő szervezetek és a kiadók, jogdíj szabályozások dzsungele sok esetben megakadályozza őket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról