Szerző: Koi Tamás

2011. április 22. 14:16

Szegeden optikára vált az Invitel

Befejezte az optikai hálózat fejlesztésének első ütemét az Invitel Magyarország. A cég a nagyobb hazai távközlési vállalatok közül így utolsónak kínál ügyfelei számára akár 100 megabites szélessávú internetet.

Az Invitel az optikai kábelek lefektetését a vállalat egyik legnagyobb hídfőbástyájának tekintett dél-alföldi városban, Szegeden indította. A távközlési cég által kiadott sajtóközlemény szerint az első fázis már le is zárult, a Kossuth Lajos sugárút, Rókusi körút, Körtöltés és Puskás utca által határolt tömbházas lakóövezetben mintegy 1100 lakásban, közel 3500 ember számára 2011. április 19-től hozzáférhető az akár 100 Mbps letöltési sávszélességet kínáló internet és az IPTV-szolgáltatás.

A cég közleményében leszögezi, amennyiben a SZE-18 tömbházas lakóövezetben történt bevezetés sikeres lesz, a fejlesztéseket újabb és újabb területekre terjeszti ki, így például Szeged-Marostőn is hamarosan megindul a hálózat kiépítése, de további területek is tervben vannak. Lapunk úgy értesült, hogy Gödöllőn, Kerepesen, Pápán és Vácott folytatódhatnak majd a fejlesztések, melyek néhány Szeged-környéki területre is kiterjedhetnek.

A távközlési cég többféle konstrukcióban, csomagban kínálja az FTTH hálózatra épülő internetszolgáltatást. A legkisebb igényelhető letöltési sávszélesség 15 Mbps, a legnagyobb pedig egyelőre 50 Mbps, az önálló internetcsomag ára havonta 3690 (15 Mbps), 3990 (25 Mbps) és 6990 (50 Mbps) forint. A szolgáltatónál Lézer márkanéven jelennek meg az optikai-alapú internetcsomagok.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Invitel a nagyobb hazai távközlési szolgáltatók közül utolsóként hajtott végre technológiai váltást, a cég eddig jobbára ADSL-vonalon keresztül tudott csak internetelérést biztosítani ügyfeleinek. Ez amellett, hogy jelentősen korlátozta az elérhető sávszélességet, több területen lehetetlenné tette az olyan, fejlett IP-alapú szolgáltatások bevezetését, mint az IPTV. A vállalat részéről Zsembery György vezérigazgató-helyettes már tavaly kifejtette, az Invitel eltökélt szándéka, hogy szabaduljon az ADSL béklyójától, a hálózat modernizációjához szükséges tulajdonosi döntések azonban csak 2010-ben születtek meg.

FTTH-alapú optikai internetet az Invitelen kívül egyedül a Magyar Telekom kínál hazánkban a nagyobb piaci szereplők közül, a költséges hálózatfejlesztéssel járó technológia szinte napra pontosan két éve jelent meg a T-Home szolgáltatás-portfólióban. A lassú hálózatfejlesztésnek és a minimális promóciónak köszönhetően az optikai internet a Magyar Telekomnál eddig korántsem sikertörténet: a cég legutóbbi üzleti jelentéséből kiderül, hogy tavaly év végéig alig több mint 19 ezer optikai végpontot létesített a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról