Szerző: Folyó Gergely

2011. április 20. 12:45

A kézi konzolok fejére nőttek az okostelefonok

Rohamosan terjeszkednek az okostelefonok, amelyek egyre népszerűbb játékplatformok is egyben. Bár a telefonos játékok nem kerülnek sokba, még így is jelentős bevételt hoznak a kiadóiknak, népszerűségüket pedig a kézi konzolok szenvedik el elsősorban. Legutóbb a PSPgo esett el a háborúban.

A Flurry Analytics évről évre megjelenő elemzésében az amerikai videojáték-piac bevétel szerinti megoszlását vizsgálja, mindezt úgy, hogy nem veszi figyelembe a PC-s és a digitális úton történő eladásokat. Ahogy arról tavaly beszámoltunk, az okostelefonok térhódítása már 2009-ben megkezdődött: az iPhone és az iPod touch 8 százalékot vert a Sony PSP-re a hordozható játékplatformok 2,55 milliárd dolláros mezőnyében, és bár a Nintendo DS-t nem tudták megközelíteni, az eredmények láttán a kiotóiaknak is volt miért aggódniuk.

Tavaly sem volt megállás, idén sem lesz

A felmérés idén is elkészült, a trend pedig megállíthatatlan: az okostelefonok folyamatosan halásszák el a vásárlókat a piac többi résztvevője elől, a fejlődés pedig különösen erős a hordozható gépek kategóriájában. A bővülés nem csak annak tudható be, hogy a kézi konzolok felett már eljárt az idő, de tavaly bemutatkozott az iPad, és egyre népszerűbbé váltak az androidos okostelefonok és tabletek is. A Flurry tavalyi eredményeiben még nem szerepelt az Android, mondván, hogy egyelőre nem számít jelentős szereplőnek a játékpiacon.

2010-ben az iOS-re és Androidra készült játékok a teljes piac bevételeinek 8 százalékát tudhatták magukénak, ez azt jelenti, hogy a 2009-es 500 millió után tavaly már 800 millió dollár folyt be az okostelefonos és tabletes játékok eladásaiból. Az eredmény nagy része az iPhone-nak köszönhető, de ez nem meglepő, ugyanis az Androidra elérhető játékok többsége ingyenes, ezek a programok pedig nem szerepelnek a mostani kimutatásban. Szintén érdekes, hogy ezzel az eredménnyel az iOS és az Android legyűrték a PC-s eladások 700 milliós bevételeit is, igaz, Amerikában már nem népszerűek annyira a számítógépes játékok.

Az amerikai játékpiac bevételei ha nem is sokkal, de nőttek tavaly: 2009-ben 10,4 milliárd dollár folyt be a videojátékok értékesítéséből, 2010-ben pedig 10,7 miliárd, ezen belül szintén csekély gyarapodást produkáltak az asztali játékkonzolokra - PlayStation 3-ra, Xbox 360-ra és Nintendo Wii-re - készült játékok, itt 7,4 milliárd után 7,8 milliárd dollárnál állt meg a számláló. Az év vesztesei a hordozható konzolok lettek, a Nintendo DS-re és a PSP-re írt programokból származó bevételek már csak a teljes eredmény 16 százalékát tették ki a 2009-es 24 százalékos arány után.

Az okostelefonok az új kézi konzolok?

A változások még látványosabbak az okostelefonos és kézi konzolos eladásokat egyaránt összesítő hordozható kategóriában. Az iOS-en és az androidon futó játékok 2010-ben már a piac egyharmadát uralták úgy, hogy tavaly még csak 19 százalékos részesedést tudhattak maguk mögött. Közben a PSP- és a DS-játékok eladásai folyamatosan esnek vissza: míg a Sony gépe két százalékot veszített az elmúlt év folyamán, addig a Nintendo kézikonzolja a 2009-es 70 százalék után 57 százalékkal zárta 2010-et.

Az eredmények annak fényében is említésre méltók, hogy az okostelefonokra és tabletekre készült játékok rendkívül olcsók egy DS- vagy PSP-játékhoz képest - már ha kérnek értük pénzt egyáltalán -, így a mostani növekedés mögött valószínűleg még több játékos és még több letöltött alkalmazás húzódhat meg. Ezeknek a programoknak a fejlesztési költsége is jóval alacsonyabb mint a hagyományos kézi konzolos címeké, ezért a játékkiadók számára is különösen vonzó az új irányvonal. A Flurry egyébként 2011-re is növekedést vár többek között az új androidos készülékeknek, az iPad 2-nek és az iPhone 5-nek köszönhetően, illetve az is sokat számíthat, hogy az iPhone már a Verizon kínálatában is megjelent.

A veszélyt egyébként a konzolgyártók is felismerték, s míg tavaly csak beszéltek róla, addig idén már kézzelfogható próbálkozásokat is bemutatnak az okostelefonok elleni harcban. A Nintendo mára hivatalosan is azt kommunikálja, hogy legfőbb ellenfelének az Apple-t és a többi telefongyártót tartja, a március végén boltokba került Nintendo 3DS sajátos funkciókkal - StreetPass, SpotPass - próbálja elérni, hogy olyan kütyü váljon belőle, amit a felhasználók mindenhová magukkal a cipelnek. A Sony többfrontos offenzívával készül: a Sony Ericsson Xperia Play-jel és a PlayStation Certified licencprogrammal az androidos okostelefonok közé szeretné becsempészni a “PlayStation-élményt”, míg a várhatóan ősszel megjelenő Next Generation Portable brutális hardverrel és rengeteg funkcióval próbálja elcsábítani a hardcore játékosokat.

Búcsúzunk a PSPgo-tól

Bár az okostelefonok terjedése elsősorban a Nintendo alkalmi játékosokból álló közönségét veszélyezteti, a Sonyra is kínos percek várnak, ha nem tud bizonyítani a hordozható játékpiacon. Első kézi konzolja, a PSP messze elmaradt a konkurens Nintendo DS mögött annak ellenére, hogy sokkal erősebb hardvert kapott. A konzol pályafutásának a mélypontját minden bizonnyal a PSPgo bemutatása jelentette 2009-ben, mert bár az alapos ráncfelvarrást kapott gép arra volt hivatott, hogy élénkítse a PSP gyengülő eladásait, ezt a célt nem csak nem érte el, de meg sem közelítette a vele párhuzamosan árult PSP-3000 modell értékesítéseit.

Nem véletlen, hogy a Sony a napokban felröppent pletykákat megerősítve bejelentette: befejezi a PSPgo gyártását, ezzel alig másfél évvel a boltokba kerülése után eltemeti a konzolt. A japánok azzal indokolták a döntést, hogy a jövőben inkább az NGP-re szeretnének koncentrálni, azt viszont megígérték, hogy a PSP-3000-et még nem vonják ki a forgalomból. A PSPgo legfőbb sajátossága az volt, hogy kihagyták belőle az UMD-meghajtót, így a játékokat csak digitális úton lehetett beszerezni, az új irányvonal azonban nem csak a játékosoknak, de egyes üzleteknek sem tetszett, akik megtagadták a konzol árusítását, amiért kimaradnak a játékszoftverek értékesítéséből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról