Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 20. 12:53

Túlteljesítette a várakozásokat az IBM

Mintegy 10 százalékkal nőtt az IBM bevétele az év első negyedévében, az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Minden üzletág jól húzott és földrajzi régiók közt sincsenek lemaradóak. A mainframe-ek különösen jól teljesítettek, a nagy vásárlók egyre nagyobb örömmel költenek.

Erős negyedévet zárt az IBM, miután minden üzletága sikeresen teljesített az elmúlt három hónapban - jelentette be tegnap a vállalat. A negyedév során a bevétel elérte a 24,6 milliárd dollárt, ami 8 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti teljesítményhez képest, a nettü eredmény pedig 2,9 milliárd dollár lett, a növekedés itt 10 százalék. A negyedév során az üzemi eredményhányadot is sikerült feljebb tornázni fél százalékponttal, 44,1 százalékra.

Szoftver, hardver, szolgáltatás

A szoftveres bevételek az árfolyamváltozás hatását kiszűrve 8 százalékkal emelkedtek (a termékéletciklus-kezelési megoldások leválasztását figyelmen kívül hagyva). A middleware termékek 3,3 milliárd dolláros forgalmat generáltak, amely 14 százalékos növekedést jelent, az operációs rendszerekből befolyó 542 millió dollár 7 százalékos emelkedést mutat. A WebSphere szoftvercsalád nagyot dobbantott, 51 százalékot nőtt 2010 hasonló időszakához képest - a legkisebb növekedést a Lotus termékek érték el, amelyek gyakorlatilag stagnáltak.

A vállalati hardvereket gyártó részleg forgalma jelentősen, 16 százalékkal 4 milliárd dollárra nőtt egy év alatt, ezen belül a System z mainframe-ek vitték a prímet 41 százalékkal - az eladott összteljesítmény 34 százalékkal nőtt. A tárolókból származó bevételek 10 százalékkal, a Power-alapú szerverekből befolyó összeg pedig 19 százalékkal nőtt. A bolti terminálok 18, az OEM üzletág pedig 23 százalékos bővülést mutattak be. Jelentős növekedést könyvelt el azonban a felhő-alapú számítási megoldásokkal foglalkozó ágazat, 2010 első negyedévéhez képest több mint ötszörös bevételnövekedést érve el.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szolgáltatások ágazata is viszonylag jól ment, 3 százalékot nőtt az elmúlt évben, ezt a számot hozta mind a műszaki, mind az üzleti tanácsadás bevételnövekedése. A többi ágazathoz képest alacsonyabb növekedés magyarázatát a sajátos bevételi struktúra adja, az előfizetéses modellben eladott szolgáltatások növekedése csak fokozatosan követi az új vásárlók megjelenését. A vállalat szolgáltatásai egyébként jó keresletnek örvendenek, a már megkötött szerződésállomány együttes értéke 142 milliárd dollár és folyamatosan növekszik.

Globálisan jó számok

A földrajzi régiók különbözően, de kivétel nélkül jól teljesítettek. A hazai területnek számító amerikai piacon keletkezett a bevétel jelentős része, 10,3 milliárd dollár, ez 8 százalékos növekedésnek felel meg.  Az IBM bejelentése szerint több mint 40 országban sikerült kétszámjegyű növekedést elérni, a Brazíliát, Oroszországot, Indiát és Kínát jelentő BRIC-országokban 22 százalékkal emelkedtek a bevételek. Európa lassabban tápászkodik fel, az EMEA-régió 2 százalékkal tudott nőni, de Franciaország például már 10 százalék fölött teljesített. A japán piacon egyelőre még nem érződik a földrengés és az azt követő cunami hatása - az IBM bevételének 11 százaléka innen származik. A vállalat szerint azonban jelentős visszaesésre nem kell számítani, a legfontosabbnak számító szolgáltatásokat ugyanis csak nagyon kevéssé érinti a természeti katasztrófa.

Az IBM optimista az év további részével kapcsolatban is, a cég emelte az egész éves bevételi kilátásokat. Ennek ellenére a befektetők nem rohantak a vállalat részvényeit vásárolni, a tőzsde már láthatólag a karácsonyi szezon előtt beárazta a vállalati szektorban erős tech-cégek fellendülését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról