:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 15. 14:09

Megszűnik a korlátlan ingyenesség a Spotify-on

A sikeres svéd online zenei szolgáltató kilépve a startupok kezdeti stádiumából nehéz döntést hozott. A jövőben eltűnik a végtelenségig ingyenes zenehallgatás és inkább az előfizetéses modell felé terelik a felhasználókat.

A Spotify két évvel ezelőtt robbant be az online világba, s mostanra a szakma és a közönség is úgy tartja, hogy a legkiegyensúlyozottabb és legjobban használható zenei szolgáltatás a weben. Az amerikai felhasználók egyelőre csak vágyakoznak rá, a skandináv országokban, az Egyesült Királyságban azonban nagyon sikeressé vált, emellett több nyugat-európai országban is komoly elismerést vívott ki magának.

A szolgáltatás lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy hozzáférjenek PC-n vagy okostelefonon keresztül a letölthető kliensben egy 10 millió zeneszámos kereshető katalógushoz, ami ráadásul naponta körülbelül 10 ezer új számmal bővül. Létrehozhatóak és meg is oszthatóak saját lejátszási listák, a számok lejátszása nem webrádiószerű, tehát lehet tekerni, léptetni és a sorrendet meghatározni. A zenék 160 illetve 320 kbps minőségű OGG Vorbis tömörítéssel jutnak el nagyon jó minőségben a felhasználókhoz. A keresőben előadók és albumok szerint rendezve jelennek meg a találatok, de különböző paraméterek alapján véletlenszerű webrádió adás is indítható.

Minden jó

Mobilon az előfizetéses konstrukcióban ugyanez elérhető, sőt a fizető ügyfeleknek megnyílik az offline szinkronizáció lehetősége, azaz nem szükséges a 3G adatcsomag terhére streamelni, Wi-Fi-n keresztül szinkronizálhatóak a listák akár az asztali, akár a mobil kliensbe. Az ingyenes verzióban időnként reklámok hangzanak el, amiket havi 5 illetve 10 eurós havidíjért cserébe lehetett eddig eltüntetni.

A ma bejelentett változás lényege, hogy az ingyenes korlátlanság megszűnik, ami valószínűleg azt jelzi, hogy a hirdetéses modell nem vált be. A jövőben az új felhasználók 6 hónapon keresztül az ingyenes verziót is korlátlanul használhatják, azt követően viszont havi 10 órányi hallgatásra korlátozódik a Spotify Free, egy adott számot pedig maximum 5 alkalommal lehet meghallgatni május 1. után.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég szerint ez leginkább azokat a felhasználókat érinti majd, akik komolyabban, állandó jelleggel hallgatták a Spotify-t, az átlagos Free felhasználó viszont mindössze 50 számot játszott le havonta. Az újrajátszás esetében pedig az átlag 10-ből 7 szám esetében egy év alatt sem éri el a limitet. Akik fő zeneforrásként tekintenek a Spotify-ra, azoktól viszont valóban elvárható, hogy a minőségi szolgáltatásért fizessenek is, hiszen a Spotify-nak a lejátszott számok után kell jogdíjakat fizetni. Érthető, hogy a svéd cég nem tudja hosszú távon fenntartani az ingyenességet, ha túl sok olyan felhasználója van, aki extrém sok kiadást termel a többiekhez képest, de bevétel nem sok származik belőle. A Spotify 2010-ben több mint 45 millió dollárt fizetett ki csak jogdíjakra a kiadók felé.

Valamit valamiért, sokat kevésért

A felhasználók egy része a bejelentés után azonnal zúgolódni kezdett, s elbúcsúztak a Spotify-tól, azzal a kommenttel, hogy visszatérnek a warez letöltéshez és a YouTube-hoz. Bármelyiket is választják, egyik sem tudja ugyanazt a kényelmet és a minőséget adni, ezért nem meglepő, hogy a bejelentés blogposztja alatti hozzászólásokban sok támogató vélemény is olvasható. Valaki azt írja például, hogy ez a legjobban elköltött 10 fontja minden hónapban.

Több mint 1 millió felhasználó már eddig is valamelyik fizetős csomagot választotta, a döntés következtében ez a szám feltételezhetően növekedni fog. A szolgáltatás teljesértékűen csak Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Spanyolországban, Franciaországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban elérhető, itt a Premium és a Free verziók is használhatóak. Ausztriában, Belgiumban, Észtországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában és Svájcban pedig eddig is csak a fizetős csomagokra lehetett regisztrálni.

Magyarországon a szolgáltatás továbbra sem elérhető, valószínűleg a szerzői jogdíjakkal kapcsolatos feszültségek, magas díjak vagy egyéb tárgyalási nehézségek miatt. Magyar zenék viszont jelentős számban találhatóak meg a Spotify kínálatában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.