Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 11. 12:49

Németországban vége a Street View fotózásnak

Nem lesznek új képek a német Google Street View-ban sem, annak ellenére, hogy a Google számára kedvező ítélet született múlt hónapban a német bíróságon. A perben legálisnak minősítették az utcai fotózást és azok közzétételét, még akkor is, ha a kamera 2,5 méter magasságból készíti a képeket.

A német személyiségi jogokat védőknek többek közt ez utóbbival, vagyis a kamera pozíciójával volt  problémájuk. Azt kritizálták, hogy a Street View fényképei túl magasról készülnek, s emiatt sok olyan részletet tesznek publikussá, ami egyébként ugyanazon az utcán sétálva nem lenne látható. Ugyanez a probléma korábban Japánban már felmerült, ott a Google engedett a helyi igényeknek, s alacsonyabbra engedte a kamerákat, hogy az ottani alacsony kerítéseken ne lásson át a Google autó.

Lehetne

A német eset azért furcsa, mert a Google elméletben folytathatná a fotózást, semmilyen jogi akadály nem áll előttük, maximum a tiltakozók miatti kellemetlenségekkel kell többet foglalkozni. Ennek ellenére a cég azt állítja, hogy üzletileg számára a fontos adatok az utcanevek, a jelzések, táblák, amiket a Street View fotózás során szintén kiértékelnek, s ezzel fejlesztik a Google Maps térképeit, ahogyan azt más térképgyártó cégek is teszik.

Valójában a Street View nem csinál többet, mint a felhasználók számára is elérhetővé teszi a fotókból készített egybefüggő montázsokat, s nem csak saját professzionális célokra tartja meg, mint a többi cég, ahol maximum a képeket feldolgozó munkások láthatják azokat, akiket valóban nem érdekel semmi, csak az, hogy hol van kitéve a 30-as korlátozó tábla, melyik irányba egyirányú az utca, illetve, hogy hány sáv van valójában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A visszakozás lehetséges, hogy egyfajta lassú visszavonulás kezdete a Google-nél, és előfordulhat, hogy nem erőltetik tovább az egyre több országban céltáblaként működő Google Street View szolgáltatást. A kommunikáció szerint az eddig feldolgozott 20 német város fennmarad a térképen, s ott továbbra is láthatóak maradnak a fotók, de ezek nem fognak frissülni, emellett további városokkal sem bővül a lista. A döntés hátterében ott lehet az a tény is, hogy a Google Németországban engedélyezte, hogy a lakosok kihomályosíttathassák saját ingatlanjaikat, és eddig több mint 250 ezer ilyen kérés érkezett. A szolgáltatás pedig minden egyes épületkitakarás után gyengül, veszít praktikusságából, illetve minőségéből.

Gyülekeznek a sötét felhők

A közelmúltban Svájcban nyilvánították törvényellenesnek a Street View fotózást abban az esetben, ha a képeken szereplő emberek homályosítását algoritmusok végzik automatán és nem emberek manuálisan. Előtte Franciaországban kapott a szolgáltatás egy pénzbírságot, tavaly Csehországban született olyan döntés, hogy a meglévő képeket nem lehet újabbakkal frissíteni, Magyarországon amiatt nem indulhatott el sosem, mert a szerverek és maga a cég sem esnek EU-s joghatóság alá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról