Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 11. 12:12

Titokban készülget a tabletekre szánt Chrome OS

A Google hónapok óta egyáltalán nem beszél a Chrome OS-ről, s a decemberben bemutatott CR-48 notebook óta semmilyen jele nem volt annak, hogy történne bármi az operációs rendszer háza táján. Sokan arról beszéltek, hogy az Androiddal összeboronálódik, néhányan a teljes törlést tippelték.

Pedig már egy évvel ezelőtt is tudható volt, hogy a Google számít a nem mobiltelefonos gyökerű operációs rendszerre a tabletek piacán, igaz akkor még csak ötlet szinten létezett ez a verzió. A CNET újságírói megvizsgálták a Chrome OS forráskódját, s meglepetten vették észre, hogy számos olyan rész került bele, ami immár tényszerűvé teszi a tabletes megjelenést. A közeljövőben bármikor felbukkanhat egy végleges verzió, igaz arról nem tudunk semmit, hogy milyen eszközökben köszön majd vissza a Google asztali operációs rendszere.

A Google azt elismerte, hogy készül a tablet verzió, de a projekt végeztéig, az első használható verzió megjelenésig nem kívánják kommentálni a témát, mindössze annyit közölt a cég, hogy “a Chrome OS a kezdetektől fogva úgy lett tervezve, hogy jól működjön különböző készüléktípusokon, eltérő formátumokban is. Arra számítunk, hogy a különböző partnerek sokféle eszközt mutatnak be, ami a Chrome OS-t használ, de az első körben a notebook formátumot céloztuk meg”.

Amerre a szél fúj

A 2009-es bejelentéshez képest már többször változott az irány, hisz akkoriban először a netbook volt a kiválasztott hardver, de a kezdeti lelkesedés után mostanra már a felhasználók és a gyártók is egyre távolságtartóbbak a netbookokkal kapcsolatban, ami főleg a táblagépek térnyerésének köszönhető. Valószínűleg tavaly decemberben ezért is érkezett a CR-48 kódnevű első Chrome OS-es gép is notebook formában.

A tabletekre való terjeszkedés viszont sok kérdést vet fel a Google stratégiájával kapcsolatban, hiszen a táblagépekre szánt Android-verzió, a Honeycomb még épp csak megjelent, s boltokban is megvásárolható eszközből is alig néhány van. Egyelőre a Motorola Xoomot tartják a tabletpiacon az Apple iPad első számú androidos kihívójának, legalábbis az Egyesült Államokban, de a körülbelül százezres eladott darabszám messze elmarad az iPad sokmillió darabos forgalmi adataitól. Ebben a helyzetben pedig furcsa lenne, ha a Google a gyártókat és a felhasználókat egy újabb platformmal zavarná össze, ahelyett, hogy az Androidot stabilizálná ezen a piacon is.

Pedig a tények arról árulkodnak, hogy a Chrome OS márciusi és áprilisi forráskód-változásai a tabletes verziót készítik elő. Egyrészt a user-agent résznél megjelent a “CrOS Touch” kifejezés, amivel az operációs rendszer a weboldalak felé kommunikálhatja, hogy milyen eszközről is van szó, .illetve bele került a virtuális billentyűzet is, s a gombok között szerepel a tab, delete, enter és shift gombok mellett a visszalépés, valamint a mikrofon gomb is.

Érintésre hangolódás

Az operációs rendszer kezelőfelületében is sok apró változás történt, például az elemek között nagyobb lett a tér, ami szintén az érintőképernyős kezelést teheti kényelmesebbé. Megváltozott az új Chrome fül felülete is, s a Chrome Web Store-ból letöltött alkalmazások listája körülbelül úgy jelenhet majd meg, ahogyan az iOS home screenje kinéz, azaz ikonok egymás mellett felsorakoztatva. Szintén árulkodó jel, hogy az új tab oldalnak van álló és fekvő nézete is, ami forgatáskor vált át -   szintén nem éppen a notebook felhasználás jellemzője. A CSS kódban is több olyan lehetőség áll a programozók rendelkezésére, ami egyértelműen tablet felhasználásra utal, illetve a dizájn is egyre inkább hasonlít az iPad megoldásaira.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Google tehát saját magával is versenyez, s az Android mellett teljes gőzzel fejleszti a Chrome OS-t is a tablet irányba. Azt viszont egyáltalán nem látni, hogy melyik az igazi prioritás. Az Androidról már tudjuk, hogy a jövőben visszaolvad egymásba az okostelefonos és a tabletes verzió, azaz előfordulhat, hogy egy késői sprinttel mégis a Chrome OS lesz hosszú távon a Google válasza az iPad által feltett kérdésre.

Nincs közel

Ez ellen szól viszont több érv is. Egyrészt az Androidon már több tízezer, tableten is futó alkalmazás áll rendelkezésre, míg a Chrome OS alá nem igazán lennének eleinte dedikált alkalmazások, akkor sem, ha a webes és Flash programok sokasága létezik egyébként, amik desktop környezetben már bizonyítottak. Másrészt hiába fejlődik csendben a Chrome OS, a kódhalmaz még mindig kiforratlan és kezdetleges, távol áll még attól, hogy egy végleges, megbízható platformként lehessen rá tekinteni. Ráadásul jelenleg egyáltalán nem képes a Linux rendszer programokat futtatni, csak a böngészőn keresztül, ami még tovább csökkenti a használhatóságát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról