:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 8. 12:30

A tavalyinál is gyorsabban hízik a Facebook

Mostanság már nem esik szó túl gyakran a Facebook gyarapodásáról, pedig a lendület nem tört meg az elmúlt időszakban sem. 2011 első negyedévében újabb 80 millió felhasználó kapaszkodott fel a világ legnagyobb közösségi hálózatára világszerte.

A Facebook-felhasználók száma január elején valamivel több mint 585 millió volt összesen, március végére pedig 665 millió felé emelkedett, ami azt jelenti, hogy három hónap alatt újabb 80 millió regisztráció történt, ami a korábbi tempóhoz képest még gyorsulást is jelent.

2010 végén másodpercenként körülbelül nyolcan csatlakoztak, idén az első negyedévben  másodpercenként már tízen. A várakozásokkal ez éppen ellentétes, hiszen sok országban már az internetező lakosság nagyobbik része Facebook-felhasználó, így a növekedés ütemének lassulására lehetett számítani. Így viszont hamarosan a 700 milliós határt is átlépi a felhasználói szám, év végére pedig már biztosan 1 milliárd felett lesz a közösség.

Csak a 18-49 éveseké a világ

Életkor alapján továbbra is a 18-24 éves korosztály a legérdeklődőbb, s az elmúlt időszak új belépőinek is közel 30 százalékát ez a réteg adta, s továbbra is ez a korosztály a legerősebb bázis a Facebookon, több mint 210 millióan vannak. A következő népes korosztály a 25-34 évesek, ami az új regisztrációk 25 százalékáért felel (20 millió ember), összesen pedig 174 millióan vannak. Míg a 35-44 évesek már csak 11 százalékot tesznek ki a 2011 tavaszi szezonban csatlakozók közül, s összesen 90 millió ilyen korú ember található meg a közösségi oldalon.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az alkalmazásfejlesztők, hirdetők és a közösségi aktivitást menedzselő cégek számára is fontos információ, hogy az említett három korosztály teszi ki az összes tag 72 százalékát, s ez az arány érdemben nem is változik, annak ellenére, hogy sokan a Facebook demográfiai kisimulását jósolták. Földrajzi eloszlás szerint most vagyunk azon a fordulóponton, hogy a Észak-Amerikában (207 millió) és Európában (201 millió) közel ugyanannyi felhasználó van, de három hónap múlva Európa biztosan átveszi a vezetést. Eközben Ázsia is jön fel, ott jelenleg 147 millió felhasználót számlálnak, s hosszú távon biztosan az lesz a legnépesebb régió.

3,1 millió magyar

Magyarországon sem lankadt a Facebook-láz, s annak ellenére, hogy a statisztikai rendszer sokáig nem mutatott változást, a valóságban folyamatosan és szintén gyorsuló ütemben regisztráltak a magyarok is. Jelenleg körülbelül 3,1 millió regisztrált felhasználó van Magyarországról, a penetráció megfelel a régiós országokénak. A Facebook listájában a tizenötödik legtöbb felhasználót adó európai ország vagyunk, míg a lakosságszámban a tizenhetedikek vagyunk a kontinensen.

A magyar internetező lakosságnak már több mint a fele használ Facebookot, a 18-49 év közötti korosztály pedig 2,2 millió taggal a teljes felhasználói bázis 71 százalékát teszi ki. Továbbra is több a nő (52%), mint a férfi (48%), de nálunk a legerősebb korosztály a 18-24 éves, ezt követi az idősebb 25-34 éves réteg. A közvetett mérések és kutatások mind azt mutatják, hogy a felhasználók jelentős része napi rendszerességgel belép, nagyon sokan folyamatosan online vannak, illetve hazánkban is egyre többen az okostelefonjukon keresztül is követik barátaik megosztásait.

A demográfiai eloszlást, illetve a felhasználói szám változást figyelve, már biztos, hogy a magyar iWiW-ről a közösségi oldalakon aktív réteg szinte teljes egésze átmigrált. A legtöbben egyszerűen passzívak a hazai oldalon, de sokan már törölték a profiljukat is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.