Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 5. 12:55

Az iWiW újra feltalálta a MySpace-t

Az iWiW beváltotta ígéretét és megvalósította a publikus adatlap funkciót a magyar közösségi oldalon. Mostantól minden felhasználó dönthet úgy, hogy profiloldalának egy testre szabott verziója minden netező számára elérhető legyen.

A publikus névjegyoldal lényege, hogy az iWiW-en egyébként is megosztott adatainkat, amit bármelyik tag láthat, az internet teljesen nyilvánossága számára is elérhetővé, kereshetővé teszi. Az [origo] szerint az iWiW fejlesztése felülkerekedhet a személyes honlapok fontosságán és leválthatja azokat. Szerintük ez egyfajta névjegy, személyes weboldal vagy éppen virtuális szórólap. Az [origo] cikke maga is belátja, hogy “a személyes honlap némiképp kiment már a divatból”, majd azzal folytatja, hogy “manapság sokkal inkább mondjuk a nevünkre mutató webcím helyett, hogy keress rám az iWiW-en”, de az a vágy legtöbbünkben megmaradt, hogy saját képünkre formáljuk, saját ízlésünk szerint alakítsuk a weben minket bemutató oldalt.”

Adatbánya

A tömjénezés talán túlzó, de az tény, hogy Magyarországon még mindig az iWiW a legnagyobb felhasználói adatbázis, akkor is, ha napi szinten már többen használják a Facebookot. Az iWiW célja csakis az lehet, hogy a többi közösségi oldaltól eltérő funkciókkal rukkol elő, s kihasználja a hazai pálya előnyeit. A HWSW véleménye szerint kizárólag akkor élhet túl a rendszer, ha egyfajta jól menedzselt adatbázissá és szolgáltatáscentrummá válik, igaz akkor is komoly áldozatok, forgalomcsökkenés mellett.

Valójában ugyanis nem a személyes honlap ment ki a divatból, az hazánkban sosem volt igazán népszerű, hanem maga az iWiW. A forgalmi statisztikák szerint valamivel több mint 800 ezer felhasználó látogatja naponta az iWiW-et, ami a 2007-es forgalmi adatok szintjén mozog - tavaly ilyenkor napi 1,3 millió egyedi látogatót mért még az iWiW. A regisztráltak számáról pontos adatunk nincs, de trendszerű a felhasználói elvándorlás, vannak akik egyszerűen magára hagyják adatlapjukat, de nagyon sokan törlik is azt.

A csökkenő regisztrált felhasználói bázis miatt kifejezetten hasznos a publikus profil bevezetése, viszont ez további csökkenéshez vezethet majd. Sokan pusztán azért tartják meg fiókjukat, hogy ha valakit meg kell nézni, akkor be tudjanak lépni, vagy egyszerűen csak a Subba <3 iWiW nézegetés miatt. Amennyiben a megmaradt felhasználók túlnyomó része él a publikus adatlap lehetőségével, akkor a passzív leskelődőknek még regisztrációra sem lesz szüksége.

Új MySpace

A profiloldal kivitelezése közepesen jól sikerült. Ízlésesen (és ízléstelenül is) testreszabható, beállítható tetszőleges háttérkép, több színséma közül választhatunk, de egyedi színeket is meg lehet adni, illetve még azt is, hogy milyen elrendezésben jelenjen meg az adatlap. Az egyik  névjegyszerű, ami a legfontosabb adatokat mutatja, a másik pedig egy galériát tesz a középpontba, ami azoknak szerencsés, akik inkább fotókat akarnak mutogatni magukról, de még nem fedezték fel a Picasát, Flickr-t vagy az Indafotót. Az iWiW gyakorlatilag feltalálta 5 évvel később a MySpace-t, és ha szerencsénk van, hamarosan zenelejátszót is be lehet ágyazni, ami szórakoztató profilok megszületéséhez vezethet.

A publikus iWiW adatlaphoz a felhasználók választhatnak egy egyesi azonosítót is, csakúgy, mint a Facebookon, így a cím egyszerű lehet: iwiw.hu/felhasználónév. A legtöbben a nevüket vagy a becenevüket fogják regisztrálni, tehát a Kovács Pétereknek és a Szabó Zsuzsáknak igyekeznie kell, ha nem szeretnék extra számokkal és betűkkel bővíteni a saját URL-jüket.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A publikus profil kedd reggeltől elérhető, de egyelőre még nem minden felhasználó számára. Az [origo] szerint a régebben regisztráltak hamarabb megkapják a lehetőséget a profiloldal készítésre, így a névfoglalásban is előnyt élveznek. A tervek szerint hamarosan a publikus adatlap újabb kiegészítésekkel bővül, többek közt lehetőség lesz külső webes szolgáltatások RSS-feedjeit becsatornázni, például videó- vagy képmegosztó oldalakat, Twittert vagy blogot.

Különösen ajánlott vad punk menedzsereknek

Az [origo] cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy mostantól “viselkedhet valaki iWiW-ismerősei körében a legvadabb punk módjára, miközben publikus oldalán akár olyan professzionális munkaerőnek is feltüntetheti magát, akit a legfinnyásabb hr-esek is örömmel alkalmaznának vezető pozícióban”. Ehhez természetesen az kell, hogy az illető alaposan beállítsa a jogosultságokat a saját képei és bejegyzései között. Mivel a magyar internetezők jelentős része eddig is megtalálható volt az iWiW-en, ezért a publikus profillal nem leszünk kevésbé biztonságos helyzetben. Ha valaki fontosnak tartja, hogy elérjék, akkor érdemes kicsinosítani az oldalt és közben átnézni, hogy pontosan mit is akar elárulni magáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról