Szerző: Koi Tamás

2011. március 30. 09:35

Androidra is elkészült a Firefox 4

Egy héttel a PC és Mac platformokra fejlesztett Firefox 4 kiadása után megjelent a Mozilla böngészőjének androidos portja is. A fejlesztők szerint a Firefox gyorsabb lett, mint az androidos natív böngésző, ezt azonban úgy tűnik, több felhasználó is vitatja.

Az Android okostelefonokra fejlesztett Firefox 4 igyekszik ugyanazokat a funkciókat kínálni a felhasználóknak, mint az asztali gépekhez fejlesztett változat, így egyebek mellett az androidos app kezelőfelülete is a PC-s verzióra hajaz, valamint mindkét kiadás ugyanazt a JavaScript-motort (JeagerMonkey) kapta. A Mozilla szerint a mobilos verzió ennek köszönhetően háromszor gyorsabb lett, mint a natív androidos böngésző.

Az eddigi tapasztalatok legalábbis vegyesek a Firefox 4 androidos portjával kapcsolatban, felhasználók egy része ugyanis vitatja, hogy a böngésző bármely szempontból gyorsabb lenne a gyárinál, sőt, van aki egyenesen azt állítja, hogy minden eddigi androidos böngészőnél rosszabb teljesítményt nyújt a Firefox 4. Tény, hogy az új szoftver lényegesen lassabban töltődik be, mint az eredeti szoftvercsomagban szereplő böngésző, emellett megfelelő futtatásához ajánlott az erősebb telefon.

A Firefox 4 androidos portjának egyik leghasznosabb funkciója a szinkronizációs képesség, aminek segítségével a felhasználó lényegében ugyanott, és ugyanolyan környezetben folytathatja a böngészést a mobilon, ahol a PC-n abbahagyta: a Sync funkció folyamatosan szinkronban tartja a nyitott tabeket, a könyvjelzőket és a webhelyekhez tartozó jelszavakat. A mobilos Firefox 4-nek ezzel együtt is vannak komoly hiányosságai, így például a böngésző nem boldogul a Flash tartalmakkal, a HTML5 oldalakat viszont gond nélkül megjeleníti.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az androidos Firefox fejlesztése tavaly augusztusban kezdődött, a program Fennec kódnéven debütált, majd később felvette a Firefox 4 for mobile nevet. Kérdéses, hogy a mobile jelző az Android platformon túl mire fog vonatkozni a közeljövőben, iOS-re ugyanis biztosan nem készül el a böngésző, és aligha valószínű, hogy Windows Phone 7, Symbian, netán BlackBerry platformokra belátható időn belül kiadja a Mozilla az alkalmazást.

A Firefox 4 androidos változata elérhető az Android Marketről, a program mérete 14 megabájt, használata Android 2.0 vagy újabb verziót igényel. A böngésző a visszajelzések szerint így sem fut minden androidos készüléken, hiába felel meg elvileg a kritériumoknak, így például a Motorola Droid tulajok a most kiadott változatot nem tudják használni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról