Szerző: Koi Tamás

2011. március 22. 12:06

Lehengerlő mobilos böngészőkínálat az Operától

Teljes mobilos böngészőkínálatát frissítette a norvég Opera Software. A cég elsőként adott ki olyan mobilböngészőt, ami HTML5-kompatibilitást ígér, és az új verziók kezelőfelületét már a tableteken is jól lehet végre használni.

A mai verziófrissítéssel több platformon is új kiadás jelent meg az Opera Mini és az Opera Mobile webböngészőkből - az újabb programváltozatok mindegyik támogatott mobil operációs rendszeren ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtják, sőt, az Opera Mobile 11 és az Opera 11 PC-s verziója a fejlesztők ígérete szerint gyakorlatilag ugyanazt a kompatibilitási szintet nyújtja.

Az Opera Mini 6-ban és az Opera Mobile 11-ben egyaránt átdolgozták a webes tartalom mozgatásához és átméretezéséhez köthető rutinokat, az Opera közleménye szerint lényegesen gyorsabb lett a scrollozás és a zoomolás, sőt, azoknál a platformoknál, amelyek ezt a funkciót támogatják, a kétujjas zoomolási lehetőség (pinch-to-zoom) is adott. A programok kezelőfelülete is átalakult, illetve jobban igazodott a PC-s böngészőhöz, ezzel együtt új funkcióként jelent meg a megosztási lehetőség, mellyel az éppen megtekintett weboldal linkjét továbbítja a Facebookra, vagy a Twitterre, netán a My Opera közösségi felületére.


Opera Mobile: tableteken sem mutat rosszul

Az új verziók kezelőfelületével kapcsolatos legfontosabb változás, hogy immár tableteken is megfelelő arányokkal jelennek meg az ikonok, illetve a tartalom, így a böngészők androidos portja jól használható a népszerűbb tableteken (pl. Samsung Galaxy Tab, Motorola Xoom) a meglévő böngésző mellett vagy akár helyett.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Opera Mini 6 és az Opera Mobile 11 közt továbbra is lényeges különbség, hogy a Mini az Opera Software proxyalapú elérését használja, így lényegében csak egy megjelenítőablakként szolgál az előre renderelt tartalom számára. Mivel a rendszer tömörített adatokat küld, ezért ideális választás lehet a kisebb, korlátos adatcsomagokat választó mobilozóknak, vagy azoknak, akik jellemzően olyan területen használják mobiljukat, ahol rossz a vezeték nélküli szélessáv-ellátottság. A Java-alapú program emellett a legtöbb mai telefonnal kompatibilis, beleértve a legolcsóbb készülékeket is.

A teljes funkciójú Opera Mobile 11 a kisebbik testvérrel szemben már az olyan, jövőbe mutató fejlesztéseket és technológiákat is támogatja, mint a HTML5, illetve ugyanazt a renderelőmotort (Presto) integrálja, mint a számítógépekhez fejlesztett változat. Az Opera Mini 6 J2ME-t ismerő készülékekre, androidos telefonokra, BlackBerrykre és Symbian/S60-as mobilokra érhető el, az Opera Mobile 11-nek egyelőre androidos és symbianes változata létezik. A HWSW kérdésére a norvég cégnél közölték, az iOS platformra portolt Opera Mini 6 megjelenése hamarosan várható.

A programok letölthetők az m.opera.com weboldalról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról