Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 16. 12:50

A Google az érintés nélküli mobilos fizetést teszteli

A Google feldobta az NFC lehetőségét legújabb saját márkás androidos mobiljában, s nem is várt sokáig, tegnap óta New Yorkban és San Franciscóban több ezer üzletben indult el a mobilos érintés nélküli fizetés.

A Bloomberg cikke szerint március 15-én a két amerikai nagyvárosban komoly NFC, azaz Near Field Communication pilot projekt indult a mobilos érintés nélküli fizetés tesztelésére: több ezer üzlet kasszáinál telepítették a VeriFone System termináljait, amikkel az NFC-képes androidos telefonok tulajdonosai készpénz és bankkártya nélkül fizethetnek.

A terminálok jelenleg csak az NFC-képes androidos okostelefonokkal működnek együtt, a felhasználóknak pedig egy szoftvert is telepítenie kell a készülékükre, hogy igénybe vehessék az érintés nélküli adatátvitelt használó fizetési módszert. Amennyiben mindkét oldalon rendelkezésre állnak az eszközök, akkor a számla kiegyenlítéséhez a termináltó néhány centiméterre  el kell húzni a mobilt, s máris a kijelzőn láthatják a vevők a tranzakció összegét, illetve a további teendők leírását. A folyamat mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Annak ellenére, hogy kézzelfogható tények bizonyítják a tesztet, a Google egyelőre nem nyilatkozott hivatalosan a programról, bár korábban, a Gingerbread bemutatójakor Eric Schmidt elnök-vezérigazgató maga méltatta az NFC-s fizetést és azt jósolta, hogy a technológia már 2011-ben  betör a hétköznapokba. Az eddigi tesztek, amiket a Google végzett, még egyszerűen csak a technológiát próbálgatták, s fizetésre nem lehetett igénybe venni az NFC-t, csak valamilyen egyszerű adatátvitelre. Ilyen volt például az amerikai Portlandben végzett kísérlet, ahol plakátokba, poszterekbe, figyelmeztető táblákba tettek NFC chipet, amikből további adatokat lehetett kinyerni az NFC-képes androidos mobilokkal.

A háttér már készül, eszköz még alig van hozzá

Az egyetlen ilyen eszköz akkoriban azonban a Samsung Nexus S volt, ami elsőként jelent meg a 2.3-as verziójú Androiddal, a Gingerbreaddel, illetve NFC chipet is tartalmazott. Időközben több gyártó is megjelent az idei év tavaszi felhozatalával, de meglepetésre alig néhány modell kapta meg az NFC chipet, így feltételezhetően még az Egyesült Államokban sem terjed majd el őszig komolyan az NFC-s fizetés. A tesztek azonban indulhatnak, sőt, indulniuk kell még mielőtt nyáron az Apple megjelenik az iPhone 5-tel, ami feltételezhetően szintén NFC-vel érkezik majd.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A mobil platformok számára az NFC főnyeremény, hiszen azon túl, hogy az alkalmazások árának 30 százalékát viszi az Apple vagy épp a Google, egy kiváló bevételi forrást jelenthet, ha sikerül a felhasználókat rávenni, hogy a hétköznapi költéseiket ne készpénzzel, apróval vagy bankkártyával végezzék, hanem a mobiljukkal, ami egyébként is ott lapul a zsebükben. Ahogyan az Apple illetve a Google is rátette a kezét az alkalmazásokkal kapcsolatos tranzakciókra, illetve az Apple a zenékre, videókra is, úgy minden egyéb mobilos fizetés mehet rajtuk keresztül, s az lehet az okostelefon piac legnagyobb üzlete, még akkor is, ha ebben az esetben egy kicsi tranzakciós díjjal lehet csak számolni, ellentétben az alkalmazások árának 30 százalékával.

Óriási üzlet

Persze egyáltalán nem biztos, hogy a Google is egy erős saját fizetési rendszer elterjesztésére törekszik, a vállalat számára már az is előnyös, ha nagyon sok fejlesztőt és partnert talál az androidos NFC mögé, aminek révén újabb sok millió felhasználó kötődik majd az Androidhoz, ami pedig a mobilos hirdetések révén biztos és stabil bevételt jelent. Igaz, az amerikai elemzők szerint már a következő néhány évben is, csak az USA-ban több milliárdos üzletté növi ki magát az NFC-fizetés és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.