Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 11. 10:51

Egész doméneket tüntethetük el a Google találataiból

Az egyes domének kizárása funkció a Chrome böngésző kiterjesztéseként már egy ideje elérhető volt, mostantól azonban natív része lesz a kereső felületének. A találatok alatt található "tárolt változat" (cached) és "hasonló" (similar results) linkek után fog megjelenni az új opció.

Folytatódik a Google harca a spamoldalak ellen. Ahogy tegnap a másik fronton, az automatikusan generált email ellen küldött erősítést, ma a keresőtalálatokat szennyező oldalakra mér újabb csapást a keresőóriás. Mint arról beszámoltunk, ez már legalább a harmadik lépés, amellyel a tartalomfarmokat próbálja meg lehetetlenné tenni a Google, az előző kettő az algoritmus átalakításával született meg, a mostani azonban a felhasználó kezébe adja a gyeplőt.

A megvalósítás felhasználói szemszögből triviális: amennyiben be vagyunk lépve, megjelenik az adott domén eltüntetésére vonatkozó link a találatok alatt, az eddig használható tárolt változatra és hasonló találatokra mutató linkek után. A linkre rákattintva az adott doménhez tartozó találatok állandó szűrést kapnak, így amennyiben be vagyunk jelentkezve, semmilyen keresésre nem fog találatot adni onnan a Google. Bizonyos technikai problémák miatt a Google jelezte, hogy sima újratöltéssel a szűrő nem aktiválódik, új keresést kell indítani ehhez.

Google block

A felhasználói fiókban ezzel egyidőben megjelent egy, a blokkolt doménekkel kapcsolatos beállításokat tartalmazó menüpont is - ez amúgy az oldal elején is megjelenik minden alkalommal, amikor szűri a találatokat a Google. Innen lehet kikapcsolni egyed domének szűrését, manuálisan blokkolni egyes oldalakat és szöveges formátumban le is lehet tölteni a listát. A Google megjegyzése szerint egyelőre felső határa van a blokkolt oldalaknak, összesen 500 oldalt lehet tiltólistára tenni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google már a Chrome kiterjesztése által hazaküldött adatokat is végignézte, de a felhasználói döntések nem kaptak szerepet a keresési algoritmus bemeneteként. Ezúttal azonban a szűrt oldalakat folyamatosan figyeli a Google és az információt fel is használja a keresési találatok rendszerezésében.

Kattintásra nagyobb lesz.

Az új funkció ma és holnap élesedik az angol nyelvű Google keresőn, a nemzetközi verziók pedig hamarosan várhatóak. A böngészőkre vonatkozóan is vannak megszorítások, egyelőre 9-esnél frissebb Chrome, 3.5-ösnél frissebb Firefox és legalább Internet Explorer 8 kell hozzá, a többi böngésző támogatása később várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról