Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 1. 12:04

Közelebb került a mitikus GDrive

Fokozatosan közelebb kerül a sokat emlegetett Google Drive, a Docs ugyanis egyre jobban hasonlít egy felhőalapú fájlrendszerhez.

Hosszú ideig tartotta magát a feltételezés, hogy saját cloud-fájlrendszerrel jelentkezik a Google, ahol bármilyen tartalmat tárolhatunk és meg is oszthatunk. A GDrive tulajdonképp meg is valósult, amikor a Google eltörölte a Docs feltölthető fájltípusokra vonatkozó korlátozását - egy éve ugyanis nem csak dokumentumokat, hanem videókat, képeket, bármit tárolhatunk a Google-nál. A dokumentumokra optimalizált felület azonban nem passzolt az új funkcióhoz, a fájlok kezelhetősége rengeteg kívánnivalót hagyott maga után.

Ezen változtat a Docs legújabb inkarnációja, a "kollekciók" és az "otthon nézet" megjelenésével, valamint a képek és videók jobban integrálódnak a felületbe. A kollekciók valahol a mappák és a címkék között helyezkednek el: egy fájl több kollekció része is lehet, de a kollekciók hierarchikusan rendezhetőek is, így több szinten is lehet tárolni a feltöltött tartalmat. Az "otthon" (home) nézet nagyjából a Gmail új "priority inbox"-ának felel meg, legfontosabb dokumentumainkat több szempont alapján rangsorolja egy algoritmus. A Google szerint ez a nézet segít majd gyorsan megtalálni a leggyakrabban keresett dokumentumainkat, de az algoritmusból igény szerint ki is zárhatunk egyes fájlokat ha nem akarjuk őket a home nézetben látni.

google docs lista

Mivel a Google Docs-ra hárul a feladat, hogy pótolja a fájlrendszer funkcióit a Chrome OS alatt, a szolgáltatást médiabarátabbá is kellett tenni. Ennek jegyében a felület előnézeti képpel bővült, amely az éppen kijelölt fájlba nyújt betekintést. Ha a mutatott tartalom kép vagy videó, akkor ebből a panelből a vetítést illetve lejátszást is elindíthatjuk. Az eligazodást könnyíti, hogy a menüsorban változatos tartalomtípusokra szűrhetünk, így a képekre és videókra is.

Az operációs rendszerekhez való közelítés jele, hogy eltűntek a checkbox-ok, egybefüggő kijelölés a Shift-klikkel, távolabbi fájlok együttes kijelölése Ctrl-klikkel (Cmd-klikk Macen) lehetséges, pont mint a Windows/Mac OS alatt. A HWSW tapasztalatai szerint hamar megmutatkozik a rendszer hátulütője is, a feltöltés után a képek azonnal nézegethetőek, a videót azonban a Youtube-alapú backendnek még konvertálnia kell, ami hosszú percekbe telhet. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a videók általában méretüknél fogva lassan is töltődnek fel, a felhasználói élmény bizony csorbát szenved.

google docs video

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hivatalos Google Docs blogon megjelent információk szerint a változások nem csak a felhasználói felületet érintették, a backend is jelentős felújításon ment keresztül, így a felület gyorsabban reagál a felhasználói utasításokra, a listázás szűrések pedig hamarabb megjelennek.

Összességében a módosítások alkalmasabbá teszik a Docs-ot a fájlkezelésre, a szolgáltatás neve és az ingyenes tárhely mérete (1 gigabájt) azonban túlhaladottá vált. A Google-nak lassan szét kell választania a dokumentumok szerkesztését a fájlkezeléstől, a Docs elnevezés ebben a formában csak összezavarja a felhasználót. A médiacentrikus funkciókat figyelembe véve pedig az 1 gigabájtos ingyenes tárhely messze túl szűknek tűnik. Ez mintegy kétezer fotót vagy pár óra videót jelent, ennél a Chrome OS felhasználók biztosan többre számítanak majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról