Szerző: Koi Tamás

2011. január 17. 09:47

Kész szenvedés a Mozilla számára Firefox 4

Szenvednek a Mozilla fejlesztő a Firefox 4 kódjával, a múlt héten böngésző kilencedik bétáját adták ki - eddig soha, egyetlen Firefox-változat előtt nem készült még ennyi előzetes verzió.

Nem kizárt, hogy a Firefox 4 előző héten kiadott kilencedik bétája nem az utolsó lesz a sorban, jóllehet lényeges változásokat - akárcsak a közvetlenül megelőző tesztverziók - már ez sem hozott. Az új béta ellenben kijavít 662 kisebb-nagyobb hibát, melyeket a nyolcadik tesztkiadásban fedeztek fel a programozók és a felhasználók. A tavaly decemberben megjelent nyolcadik bétában egyébként közel 1400 hibát javítottak, a kód tehát egyre biztosabb lábakon áll, ennek azonban komoly ára van, mindeközben ugyanis a Firefox 4 megjelenése hónapokat késhet.

Az idő tehát egyre jobban sürgeti a projekten dolgozó csapatot: a múlt héten a Mozilla vezető platformmérnöke, Damon Sicore arra hívta fel a fejlesztők figyelmét, hogy igyekezzenek minél előbb megoldást találni azokra a problémákra, melyek miatt nem lehet kiadni a végleges Firefox 4-et. A  szakzsargonban "hard blocking bug"-nak nevezett kódhibák olyan problémákat okozhatnak, melyek miatt a program összeomolhat, vagy a felhasználó személyes adatai veszélybe kerülhetnek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Johnatnan Nightingale, a Firefox fejlesztői csapatának a vezetője pár napja közölte, mostanra már csak kevés (143) ilyen hiba maradt a kódban, ha ezeket sikerül kijavítani, egy-két kiadásra jelölt változat (RC) után február végén megérkezhet a végleges verzió a Firefox 4-ből. A böngésző fejlesztési ütemtervét ezzel együtt többször is módosítani kellett már (így például a kilencedik bétát is egy hónappal korábbra ígérték), így nem kizárt, hogy ez az időpont is csúszni fog, ha egy újabb béta megjelenésével kell számolni.

A számos újdonsággal és gyorsabb, stabilabb programfutással kecsegtető Firefox 4-gyel minden jel szerint kemény fába vágta a fejszéjét a Mozilla: a Firefox 2.0-ból mindössze két béta és három RC-változat készült, a Firefox 3.0-ból pedig öt béta és szintén három kiadásra jelölt változat jelent meg a végleges előtt. Eddig a legtovább ez utóbbi változatra kellett várni: a Firefox 3 első bétája és a végleges verzió megjelenése közt csaknem hét hónap telt el - a Firefox 4 első bétája tavaly júliusban jelent meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról