Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 16. 12:00

PureSystems néven érkeznek az IBM integrált rendszerei

A vállalat szerint a technológia alapvetően átformálja az informatikáról alkotott elképzeléseinket, és új szakaszt nyithat az egyszerűséget, letisztultságot szem előtt tartó megoldások fejlesztésében - valójában előre integrált rendszerekről van szó.

Mindenből a legjobbat

A PureSystems rendszerekkel a Nagy Kék célja olyan integrált megoldások létrehozása volt, amelyek leveszik a megrendelők válláról a rendszerintegrációval járó feladatokat, valamint az üzemeltetésük is könnyebb mint a "hagyományos módon", különálló elemekből összeépített rendszereké. Az elgondolás hasonló az Oracle "Exa" rendszereihez, azonban nagy különbség, hogy a futtatható alkalmazások terén az IBM teljes szabadságot enged az ügyfélnek a szoftverek kiválasztása terén, illetve hogy az építőelemeket külön is meg lehet vásárolni.

Az egyedi tervezésű, az ügyfél igényeire szabott rendszerek előnye a teljes rugalmasság, a hátrányuk azonban a felépítésükhöz, konfigurálásukhoz szükséges idő és erőforrás - a tervezés, beszerzés, beüzemelés és integráció hetekig, hónapokig is tarthat, az idő pedig pénz, mint tudjuk. Ezt a problémát küszöbölik ki az appliance-ek, vagyis szoftverrel előre integrált hardverek (pl. IBM Netezza), ezek azonban csak egy feladatra használhatók. Mindkét problémára frappáns megoldást adnak a cloudok, azonban a nagyvállalatok adatbiztonsági okok miatt egyelőre tartanak a felhőktől. A Nagy Kék célja egy olyan termékcsalád létrehozása volt, amely egyesíti az egyedi tervezésű rendszerek, az appliance-ek és a cloudok előnyeit, miközben kiszűri a hátrányaikat.

Vas, infrastruktúra vagy platform

Az új termékcsalád fejlesztése mintegy 2 milliárd dolláros befektetést emésztett fel az IBM szerint, a PureSystems rendszerek emellett a vállalat által felvásárolt technológiákat is integrálnak. Az új termékcsalád két részre különíthető el: PureFlex néven érkeznek a szervereket, hálózati eszközöket és tárolókat tartalmazó virtualizált infrastruktúra-dobozok, ezekhez csatlakoznak a PureApplication System nevű rendszerek, amelyek az IBM middleware-eket (DB2, Tivoli, WebSphere) is tartalmazzák.

Mivel a vállalat nem érdekelt az üzleti alkalmazások piacán, szövetségeseket keresett. Az erőfeszítés eredménye a PureCentre nevű portál, ahonnan a PureSystems-felhasználók egyszerűen letölthetik és telepíthetik az üzleti alkalmazások optimalizált verzióit. "Az az ügyfélkapcsolat-menedzsment rendszer például, amelynek beüzemeléséhez korábban három napra volt szükség, most kevesebb, mint egy óra alatt használatba vehető" - fogalmaz a cég közleménye. A Nagy Kék tájékoztatása szerint több mint 100 ilyen "előre csomagolt" szoftver érhető el innen, a számuk pedig folyamatosan bővül, a "Ready for IBM PureSystems" programban részt vevő szoftvergyártók saját alkalmazásaikat is elérhetővé tehetik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A hardveres alapokat teljesen új fejlesztésű szerverek adják. A PureSystems gépeket 10U magas, 14 "fél szélességű" blade befogadására alkalmas, 40 GbE csatlakozásra is felkészített keretekben helyezi el az IBM, ezekbe az ügyfél egyenként is összeválogathatja a neki tetsző komponenseket, rendelhet előre összeállított PureFlex kombinációkat, amelyeken Windows, Linux, AIX vagy i/OS (AS/400) operációs rendszer egyaránt futhat, a futtatni kívánt alkalmazástól függően. A virtualizációs köztesréteget is az ügyfél választhatja.

A PureFlex dobozok szállítása még ebben a negyedévben megkezdődik, és ugyanekkor jelennek meg a piacon PowerApplication System néven az IBM köztesszoftverrel telepített alkalmazásplatformok is, itt azonban már kevesebb konfigurációs lehetőség érhető el és a legkisebb konfiguráció is 48 processzormagot tartalmaz. A PureApplication System rendszereket kezdetben Xeon-alapú számítási csomópontokkal lehet megvásárolni, később csatlakoznak a Power7-alapú gépek, mondta el egy beszélgetésen a HWSW-nek Szűcs József, a termékkategóriáért felelős regionális kereskedelmi vezető.

x86 vagy Power

A PureSystems családban elérhetők két- és négyfoglalatos x86 szerverek a legújabb generációs "Sandy Bridge" Xeonokkal, két- és négyfoglalatos Power7 szerverek, a Blade Network Technology felvásárlásával megszerzett hálózati switchek, valamint a külső tárolók virtualizálására is képes StorWize V7000 storage-ok, emellett van még PCI Express bővítőmodul is. A PureFlex rendszerekből három modell érhető el (Express, Standard, Enterprise) - alapkiépítésben egyik sem tartalmaz szervereket, a különbségek a tároló konfigurációjában, a hálózati csatlakozások számában, a redundanciában, valamint a szolgáltatásokban vannak.

Üzemeltetés terén is igyekezett megkönnyíteni a felhasználók dolgát az IBM. Míg egy "hagyományos" IT-rendszert eltérő csapatok üzemeltetnek (pl. szerver, storage, hálózat, operációs rendszer, middleware adminok), a PureSystems esetében az alkalmazás- és szolgálatásközpontú menedzsment veszi át a főszerepet. A rendszerkomponensek egyetlen felületről kezelhetők, számos feladat pedig automatizált - mindazonáltal a PureSystems rendszerek nem jelentenek önálló menedzsment-szigetet, a felügyeletük integrálható a vállalat már meglevő menedzsment-megoldásaival (CA, BMC, HP, IBM, stb.).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról