Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 5. 10:35

DDR4 memóriamodult mutatott be a Samsung

Noha a DDR4 még legalább egy évre van a szabványosítástól, a Samsung már bemutatott egy 2 gigabájtos DDR4 memóriamodult. Az új technológia gyorsabb és kevesebbet fogyaszt elődjénél.

A világon elsőként gyártott DDR4 memóriamodult a Samsung. Noha a következő generációs memóriaszabvány még legalább egy évre van a specifikációk véglegesítésétől, a Samsung már most demonstrált egy ilyen eszközt, azt bizonyítva, a fejlesztések élvonalában akar maradni. A memóriatechnológiák szabványosítását végző JEDEC várhatóan 2011 legvégén vagy 2012 elején fogadja el a végleges DDR4 szabványt.

A DDR4 átviteli sebesség és fogyasztás terén is jelentős előrelépés lesz a jelenleg elterjedt DDR3-hoz képest. A Samsung által bemutatott DDR4 memória 1,2 Volt feszültségen 2,13 Gbps sebességre képes, de a DDR4 memóriák akár 3,2 Gbps átviteli sebességet is elérhetnek. A memóriamodulhoz a chipgyártó 30 nanométeres osztályú DRAM lapkákat használt fel.

Az új szabványnak megfelelő memória működéséhez mindössze 1,03-1,2 voltos feszültség szükséges, szemben a DDR3 1,35-1,5 Voltjával. Mivel az áramkörök disszipációja a feszültséggel négyzetesen arányos, ezért az alacsonyabb feszültség jóval alacsonyabb fogyasztást eredményez. A DDR4 chipekben emellett alkalmazzák a GDDR memóriákból már ismert Pseudo Open Drain (POD) technológiát, amely lehetővé teszi hogy az írási és olvasási műveletekhez a DDR3-hoz képest fele annyi áram is elég legyen. A Samsung szerint a DDR4 memóriák összességében akár 40 százalékkal takarékosabbak  a DDR3-nál.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A memóriatechnológia fejlődésében az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet kap az energiatakarékosság. Ennek oka egyfelől a mobil eszközök (notebookok, tabletek, okostelefonok, stb.) terjedése, de a szerverek, tárolók világában is kulcsfontosságú lett a fogyasztás. A berendezésekbe egyre több memória kerül, nem ritkán több tíz gigabájt, a memória fogyasztása pedig komoly tényezővé vált. A DDR3-hoz hasonlóan a DDR4 is a PC-kben és mobil eszközökben terjedhet el először, de később a szervereket is meghódíthatja.

Közleménye szerint a vállalat már decemberben elkezdte a 2 gigabájtos DDR4 DIMM modulok tesztelését az egyik vezérlőgyártóval. A Samsung most a szervergyártókkal dolgozik azon, hogy a JEDEC már az év vége előtt elfogadja a végleges DDR4 szabványt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról