Szerző: Bizó Dániel

2010. december 23. 13:05

Világrekord a Call of Duty: Black Ops

A Call of Duty franchise új csúcspontot ér el, mikor egy évvel ezelőtt piacra került a Modern Warfare 2 alcímmel rendelkező rész, amely minden korábbi eladási rekordot megdöntött. Miután a fejlesztőcsapat vezéralakjai összerúgták a port az Activisionnel, sokak a sorozat elsorvadását vizionálták. Tévedtek, a Black Ops eladásai új csúcsot állítottak fel.

Az idén novemberben debütált Call of Duty: Black Ops által generált árbevétel már elérte az 1 milliárd dollárt, a játszott órák száma pedig meghaladta a 600 milliót, közölte az Activison Blizzard. Ilyen rövid idő alatt eddig egyetlen más játék sem volt képes elérni az 1 milliárd dolláros forgalmat, és a mozifilmek közül is csak az Avatar. Ebből 650 millió dollárt öt napon belül generált a Black Ops, ezt követően az eladások erősen lelassultak, de az eladások megjelenés körüli koncentrációja azonban egy ennyire felfokozott várakozásokkal övezett termék esetében természetszerű. Pontos adatokat nem tesz közzé a kiadó, becslések szerint világszerte mintegy 20 millió példányban kelhetett el eddig a játék.

Senki sem számított rá

A '60-as években, a hidegháborús időkben játszódó Black Ops fejlesztését nem az elsődleges csapat, az Infinity Ward vezette, mivel a hosszú, nagyjából két évet évet felölelő fejlesztési idők miatt az egymást követő részeket párhuzamosan készítik különböző stúdiók. A szakmai és a játékos közösség ítélete szerint az Infinity Ward által jegyzett részek voltak az "igazi" Call of Duty kiadások, amelyek mestermunkának számítanak, míg a másodlagos csapatok feladata csak a köztes idő kitöltése, erősen kompromisszumos minőséggel.

Az idei kiadás elé ugyanakkor nem csak ezért tekintettek sokan szkepszissel. A Modern Warfare 2 kereskedelmi és szakmai sikereit követően egyrészt magától adódik a kérdés, a háborús-lövöldözős franchise vonzereje vajon nem kezd-e megkopni, vajon hány rókabőrt lehet majd még lehúzni újabb és újabb hadszínterekkel - különösen, ha az újabb iterációval kapcsolatban felmerülhetek minőségi problémák.

Mindezt tetézte, hogy az Activision Blizzard és az Infinity Ward viszonya megromlott, és március óta kifejezetten eldurvult, aminek hatására a Call of Duty sorozat két atyja, és számos vezető fejlesztő hagyta ott a csapatot. A kiadó márciusban bocsátotta el azonnali hatállyal a két alapítót, Jason Westet és Vince Zampellát, mivel szerinte azok megtagadták feletteseik utasításait, és megszegték szerződésüket. Az Activision állítása szerint alkalmazottai titokban a stúdió nagy részének disszidálását készítették elő az Electronics Artshoz. Megindult a pereskedés a Call of Duty szellemi tulajdonjoga és a jogdíjak után, miközben az ellenséges környezetben az Infinity Ward sok embert vesztett.

Flawless victory!

Ilyen körülmények közepette az Activision Billzard számára kritikus jelentőségűvé vált, hogy a Black Ops sikert arasson, ezért a Treyarch extra támogatást kapott ahhoz, hogy kizárólag a Black Ops megjelenésére koncentrálhasson. A Treyarch stúdió nem hagyta cserben a kiadót,kevés kivételtől eltekintve a szaklapok körében is általános sikert aratott a Black Ops, amelyek különösen dicsérték a játék történetét, és méltó folytatásként aposztrofálták.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Metacritic alapján a játék átlagosan 88 százalékos értékelést ért el az Xbox 360 konzolon, amely a játék számára a legfontosabb platform, mivel fő piacain, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a legtöbb játékos azzal rendelkezik. A Treyarch láthatóan elérte, hogy nevet szerezzen magának, és immár öt Call of Duty kiadással a háta mögött a jövőben az Infinity Ward által felállított mércének is meg tudjon felelni. A kritikák leginkább azt kifogásolták a Black Ops kapcsán, amely némileg kódolt volt a Treyarch eddigi szerepkörébe: kevés az újítás.

A bíróságon folytatódik a küzdelem

A harc közben tovább folyik a bíróságokon. Az Activision Blizzard 400 millió dollárnyi kártérítést és büntetést követel az Electronics Artstól, amely állítása szerint  jelentős üzleti károkat okozott azzal, hogy az akkor még az Activision Blizzard alkalmazásában álló Westtel és Zampellával közösen tervelték ki az Infinity Ward stúdió helyének átvételét. A kiadó szerint az ezt követő események eredményeként súlyos zavarok támadtak fejlesztésekben, jelentős költségeket okozva a Infinity Ward csapatának helyreállításával, valamint a fejlesztések késlekedésével kapcsolatban.

Új beadványában az Activision Blizzard nem kevesebbel vádolja a Infinity Ward néhai vezetőit, minthogy kicsinyes ellenségességgel viseltettek a Treyarch csapattal szemben, megpróbálva aláásni a cégen belüli tekintélyüket és munkájuk sikerességét. Panaszában a kiadó szerint az Infinity Ward úgy időzítette egy új Modern Warfare 2 videó publikálását, hogy az elvegye a figyelmet a Treyarch által fejlesztett Word at War fejezettől. Ennek tükrében a minden korábbi rekordot megdöntő Black Ops a Treyarch számára fényes győzelmet jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról