Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 21. 10:34

Frissült a Microsoft vállalati és ingyenes otthoni vírusirtója

Elkészült a Microsoft vállalati végpontvédelmi termékének, a Forefont Endpoint Protectionnek a 2010-es verziója, illetve frissült az otthoni és kisvállalati felhasználásra szánt ingyenes Security Essentials is.

A Microsoft két új végpontvédelmi termékkel jelentkezett, a Forefont Endpoint Protection 2010 és a Security Essentials 2.0 technológiai alapjai azonosak, azonban a nagyvállalati környezetbe szánt Forefront távolról is menedzselhető. A Security Essentials ingyen elérhető, a Forefront Endpoint Protection 2010 próbaváltozata innen tölthető le.

A Forefront Endpoint Protection 2010 windowsos asztali gépeket és szervereket véd. Utóbbiak esetében nagy segítség lehet, hogy számos előre definiált szabályrendszert tartalmaz a szoftver, amelyekkel a különféle szerverfeladatokhoz lehet igazítani a viselkedését úgy, hogy a biztonsági kockázatok minimalizálása mellett a szerver teljesítménye se szenvedjen csorbát. A vállalat emellett kiemelte a termék viselkedésalapú kártevővédelmét, a jobb integrációt a Windows tűzfalával és a korábbinál egyszerűbb telepítési folyamatot is.

A Forefront Endpoint Protection 2010 System Center Configuration Manager 2007-ből távolról felügyelhető, így a rendszergazdák ugyanarról a felületről kezelhetik a patcheket és követhetik figyelemmel valós időben a gépek biztonsági állapotát. A Microsoft a FEP 2010 több mint 100 különféle beállítását csoportházirendből is elérhetővé tette, így a termék azokon a gépeken is egyszerűen beállítható, amelyek nem tartalmaznak SCCM-klienst. A Group Policy Tool segédprogram csoportházirend-szabályokká alakítja a FEP 2010 szabályokat, segítségével a rendszergazdák a FEP 2010 konzolján beállított szabályokat XML-fájlba exportálhatják, ezt csoportházirend-objektummá alakíthatják és a többi gépre csoportházirend segítségével alkalmazhatják.

Az otthoni felhasználóknak és a 10-nél kevesebb PC-vel rendelkező kisvállalatoknak szánt Microsoft Security Essentials is megújult. Az MSE 2.0 jobban integrálódik a Windows többi komponensével, például a tűzfallal, az Internet Explorerrel, valamint a Windows Filtering Platformmal, amely a hálózati támadásokat hivatott kivédeni. Ez csak a Vistában és a Windows 7-ben található meg, a Windows XP-ben nem, vagyis aki Windows XP-re telepíti a Security Essentials-t, kénytelen nélkülözni ezt a képességet. A fejlesztők emellett frissített, gyorsabb, heurisztikus keresőmotort is ígérnek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Microsoft naponta többször frissíti a Security Essentials adatbázisát, illetve a program automatikus frissítést hajt végre akkor is, ha valamiféle gyanús tevékenységet észlel a PC-n. A rootkitek elleni küzdelmet számos technológia támogatja, amelyek lehetővé teszik például a kernelstruktúrák integritásának ellenőrzését vagy éppen a fájlrendszerhez való közvetlen hozzáférést a rosszindulatú programok, driverek eltávolításához.

A Security Essentials 2.0 letölthető a Microsoft weboldaláról, futtatásához eredeti 32 vagy 64 bites Windows XP, Windows Vista vagy Windows 7 operációs rendszer szükséges. A szoftver beépül a Windows Filtering Platformba, ezért a feltelepítése után újraindítás szükséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról