Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 11. 12:37

Piacon a Microsoft adattárháza

2010 első felére ígérte a Microsoft a Parallel Data Warehouse-t, azonban csak most került piacra, a hivatalos bejelentésre a seattle-i Professional Association for SQL Server Summiton (PASS) került sor.

A Microsoft a tavalyi TechEd rendezvényén beszélt először a Parallel Data Warehouse-ról (PDW), amely egy SQL Serverre épülő megoldás adattárházakhoz. A vállalat a szoftvert közvetlenül nem dobja piacra, szervergyártók vásárolhatják meg és saját gépeikre telepítve komplett megoldásként kínálhatják az ügyfeleknek. A PDW mögé felsorakoztak a legnagyobb hardvercégek, beleértve a HP-t, a az IBM-et, és a Bullt.

A legújabb trendeknek megfelelően tehát a PDW is egy tömeghardverekre épülő, szervereket, tárolókat, hálózati eszközöket és szoftvereket előre integráló, a gyártó által összeállított és tesztelt rendszer, amelyet csak le kell szállítani és üzembe helyezni az ügyfélnél. Hasonló elgondolás mentén épül fel az Oracle Exadata és a piac egyik újonca, az EMC Data Computing Appliance is. Utóbbival közös vonása a PDW-nek, hogy a technológiai alapokhoz felvásárlás révén jutott a Microsoft, mégpedig a DatAllegro bekebelezésével.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Ultra Shared Nothing architektúrát még Linuxra és Ingres adatbázisra fejlesztette ki a DATAllegro, amelyet 2008-ban felvásárolt a Microsoft, ezt követően tértek át SQL Server használatára. A SQL Server 2008 R2 Parallel Data Warehouse MPP (massively parallel processing) architektúrára épül, a tervezők szerint ez a megközelítés sokkal inkább alkalmas adattárházak futtatására mint az SMP (symmetric multi-processing), amelyen az OLTP feladatok érzik jól magukat. Míg az online tranzakciókezelés jellemzően "scale-up" probléma, az adattárház inkább "scale-out".

A Microsoft SQL Server 2008 R2 Parallel Data Warehouse kettő vagy több rackben foglal helyet,   az egyik rackben van az irányító intelligencia, itt történik az adatok betöltése, a lekérdezések kezelése, a node-ok felügyelete, valamint az adatok mentése. A másik rackben vannak azok a szerverek és tárolók, amelyek az adatokat tartalmazzák és amelyek a lekérdezéseket ténylegesen végrehajtják. A lekérdezéseket végrehajtó szerverek és a tárolószerverek egyaránt SQL Server 2008 R2-t futtató kétutas, négymagos x86-os kiszolgálók. A compute node-okat Infiniband kapcsolja össze, a tárolók FC hálózatra csatlakoznak. Minden compute node-hoz egy tároló node tartozik. A Microsoft állítása szerint akár petabájtos méretig is skálázható a Parallel Data Warehouse, ehhez a felhasznált szerverek típusától függően elég sok rackre is szükség lehet.

A compute és storage node-okon kívül a rendszerben van még backup node, ez az adatok mentéséért és visszaállításáért felel, a "landing zone" tárolja a betöltésre szánt adatokat és a lekérdezések eredményeit, emellett van még legalább egy menedzsment-node, amely a rendszer tartományvezérlője, ezen keresztül történik a patchek telepítése, illetve ez tárolja az összes csomópont lemezképét (image), hogy például meghibásodást követő hardvercsere esetén valamelyik csomópontot újra kell telepíteni. A Parallel Data Warehouse lényege az irányító intelligencia, az MPP működést felügyelő szoftver, ez gondoskodik a lekérdezések optimalizálásáról, a végrehajtás ellenőrzéséről, a metaadatok és a sémák kezeléséről, valamint természetesen az adatok elosztásáról, particionálásról és replikálásról a csomópontok között annak érdekében, hogy az adattárház a lehető legnagyobb teljesítménnyel tudjon működni.

A SQL Server 2008 R2 Parallel Data Warehouse elérhetőségét hivatalosan tegnapelőtt jelentette be a Microsoft, de a hardvergyártók által kínált, előre integrált rendszerek valószínűleg csak hetek múlva lesznek elérhetők. Elsőként a HP szállítja majd HP Enterprise Data Warehouse Appliancerendszerét, amelynek ára két rackes konfiguráció esetén 900 ezer dollár, azonban ez még nem tartalmazza a szoftverlicenceket és a támogatást. Piaci elemzők szerint a PDW-alapú adattárházak végül a konkurensekhez hasonló áron érkeznek, miközben képességek terén érezhető lemaradásban vannak például analitika vagy az in-memory végrehajtás terén - a Microsoft fegyvere a a versenytársakkal szemben a SQL Server széles körű elterjedtsége lehet, illetve az, hogy a PDW-t több gyártó is forgalmazhatja, amelyek egymással versenyezve valószínűleg egy idő után lejjebb fogják szorítani az árat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.