Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 25. 11:50

Megint razzia: legalább 8 torrentoldal leállt

Október 23. zavargásoktól mentesen telt Magyarországon, a rendőrségnek viszont így is akadt dolga. A hétvégén újabb Bittorrent-tracker oldalak szervereit foglalta le a rendőrség, az anyagi haszonszerzés céljával működtetett SMS-warez és fizetős FTP-szájtok megint érintetlenek maradtak.

A hétvégi lefoglalások az eddigi információ szerint két torrentoldalt biztosan érintettek, de szokás szerint több másik szájt is elérhetetlenné vált. A fájlcserével foglalkozó ASVA.info bloghoz eljuttatott üzenet szerint a "BitBarát" szervereit minden előzetes figyelmeztetés nélkül állították le, s vitték el a szerverteremből. Vélhetően az akció menete a szokásos volt, azaz a ProArt feljelentése nyomán a Budapesti Rendőrfőkapitányság illetékesei szálltak ki a hosting-szolgáltatóhoz. Ugyanígy iktatták ki a "Deathlord" nevű tracker szerverét is.

Ákos: a zene nincs ingyen

Az üzemeltetők szerint az október végi lefoglalást az váltotta ki, hogy Kovács Ákos legújabb albumának megjelenése miatt feljelentett több torrentoldalt, hogy megóvja az október 20-án debütált "A Katona imája" című albumának eladásait. Kovács Ákos egyébként a fájlcsere egyik legnagyobb ellensége Magyarországon, s már több mint 10 évvel ezelőtt is emlékezetes kirohanásai voltak a zeneletöltéssel foglalkozó, akkor még épp csak bimbózó weboldalak ellen.

Több más művésztársával ellentétben Ákos nem enyhült meg, s nem próbál konstruktívan hozzáállni a zeneipar átalakulásához. Weboldalán továbbra is CD-t és DVD-t, illetve csengőhangokat árul, de a számokba még belehallgatni sem lehet. A 13 számos új albumát 4000 forintért kínálja, miközben ezért az összegért három hónapnyi Spotify vagy 5 hónapnyi Last.fm előfizetést lehet vásárolni, amivel több millió zeneszámhoz férhetünk hozzá legálisan. Igaz Ákos rajongóknak ez nem megoldás, mert az ő számai ezeken a platformokon nem, vagy csak igen korlátozottan érhetőek el.

Elszántságáról fél évvel ezelőtt is bizonyságot tett, amikor is a legutóbbi jelentős warezrazzia kapcsán nyilatkozva azt mondta, hogy minden fájlcserélő oldalt be kell zárni, mivel a zene nincs ingyen. Az embereket megérti, ugyanis ha "választani kell az olcsó grillcsirke és az ingyen grillcsirke között, akkor az ingyen grillcsirkét választja a tisztelt felhasználó, nem is lehet ezt felróni neki. Meg kell szüntetni az ilyen nem legális és ingyenes forrásokat."

A magáncélú másolás még mindig szabad

Ezzel szemben az Artijus, azaz a magyar zeneszerzők és előadók érdekeit védő szervezet álláspontja szerint a magáncélú másolatkészítés nem illegális, hiszen a felhasználók az üres adathordozók vásárlásakor megfizetett jogdíjjal úgymond megvásárolják a jogot a letöltéshez, s az innen befolyt összegeket az Artisjus szétosztja az előadók és szerzők között. Ez azt jelenti, hogy a szerző azért is jogdíjbevételhez jut, ha nagyvállalatok archiválás céljára évente több ezer üres DVD-lemezt vásárolnak, vagy abból is, ha valaki a digitális fényképezőjébe memóriakártyát vásárol, kompenzálva ezzel a csökkenő lemezeladási bevételeket.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A hazai torrentvilág reakciója a hétvégi lefoglalásokra és a Kovács Ákos által mondottakra, hogy a legtöbb oldalon tilos lett megosztani bármilyen anyagot, aminek köze lehet Kovács Ákoshoz. A HWSW tapasztalatai szerint a nagyobb oldalakról valóban eltűntek az Ákos albumok, viszont ezzel egy időben a nemzetközi publikus megosztókon megjelent például az öt napja kiadott új lemez is.

Ha nincs rajongó, nincs koncert, nincs bevétel

Hosszú távon a üldözés akár káros is lehet az előadók népszerűségére, hiszen az ingyenes csatornákon keresztül egyre több ember hallgat zenét, legyen szó YouTube-ról, online zenei szolgáltatókról vagy éppen a fájlcserélőkről. Az előadók igazi bevétele pedig nem feltétlenül csak a hordozók felülárazott értékesítéséből kellene hogy álljon, hanem a koncertekből, relikviákból és akár a rajongóktól érkező adományszerű bevételből. Ez utóbbira jó példa a Nine Inch Nails Ghost I-IV album, ami ingyenesen is elérhető volt a megjelenéskor Bittorrenten keresztül, s mindenki annyi pénzt küldött a zenekarnak, amennyit jónak látott. Az ingyenes letöltések mellett egy limitált deluxe kiadás is megjelent az alkotásból, ami azonnal elfogyott, s 750 ezer dolláros bevételt hozott a zenekarnak, illetve később annak ellenére, hogy a számok ingyenesen is elérhetőek voltak, komoly bevételt termelt az 5 dolláros MP3-eladás is.

Ákos önmaga pedig kiváló példája annak, hogy a koncertek kiváló bevételi forrást jelentenek, hiszen általában nagy koncerteket ad, a magyar piacon szokatlanul magas áron. Szintén a weboldala árulkodik arról, hogy a zenész széles támogatói, szponzori palettával rendelkezik, a listán megtalálható hangszergyártó, ruházati cégek, de többek között az E-On, GTS Hungary és a Volkswagen, illetve több tartalomszolgáltató is. Ez szintén egy elfeledett modellre hívja fel a figyelmet, mégpedig a mecenatúra intézményére. Ahogyan a középkorban is már jellemző volt, úgy manapság is bevett szokás, hogy nagyvállalatok, jelentős tőkével rendelkező cégek a sport mellett művészeteket is támogatnak, s ebbe nem csak rendezvények, hanem előadók segítése is belefér.

Nincs jelentős visszaesés

A razziával kapcsolatban a további fejleményeket ebben a cikkben frissítés formájában, illetve a HWSW Twitter-csatornáján teszünk közzé. A lefoglalások egyébként a nagyobb oldalakat nem érintették, a fent említett két trackeren túl, a kommentek alapján nem elérhető a Z-Tracker, az Evolution, Bigtorrents, Filetorrents, openbittorrent és a Publicbt sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról