Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 18. 09:28

A Nokiától és a Samsungtól igazolt vezetőket a HP

A HP látszólag komolyan gondolja, hogy ütős mobilos divíziót épít fel, ennek érdekében a Nokiától és a Samsungtól igazolt vezetőket.

Áprilisban vásárolta fel a HP a Palmot és azóta készíti elő a nagy visszatérést, illetve a saját belépését az okostelefonok és média tabletek piacára. Ehhez most a legnagyobb mobilgyártóktól igazolt szakembereket.

A HP mobiltelefonos tevékenységét erősíti Ari Jaaksi, aki október elején távozott a Nokiától személyes okokra hivatkozva. Jaaksi a MeeGo platformért felelős alelnöki tisztséget töltötte be a finn moblgyártónál, a HP által tulajdonolt Palmnál pedig a WebOS gondozása lesz a feladata - a MeeGo és a WebOS egyaránt Linux-alapokon nyugszik, úgyhogy Jaaksi számára aligha lesz ismeretlen a Palm fejlesztette rendszer. Szintén a Palmot erősíti Victoria Coleman, aki korábban a Samsung kutatás-fejlesztési vezetőjeként dolgozott, új munkahelyén a WebOS platform és az alkalmazások fejlesztéséért felel majd.

Házon belülről is érkeztek új vezetők a Palmhoz, köztük Steven McArthur, aki a fogyasztói termékekért felelős marketing-vezetői pozíciót adta fel, hogy a Palm termékmarketingjét irányítsa, Enrique Lores, a HP személyi számítógépes üzletágának értékesítési vezére pedig a Palm értékesítési vezetője lett. Szintén a Palmhoz került Steve Manser termékfejlesztési vezető, aki korábban a HP személyi számítógépes divíziójánál töltöttbe be ugyanezt a pozíciót.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A HP korábban már közölte, a Palm által fejlesztett WebOS-nek nem csak okostelefonokon lesz helye, hanem tableteken, nyomtatókban is. Todd Bradley, a PC-gyártó üzletág vezére határozottan leszögezte, a HP komoly szerepet kíván játszani a tabletpiacon, 2013-ra a részesedést 17 százalékra akarja növelni, ami nem lesz egyszerű feladat olyan ellenfelekkel szemben mint az Apple, a Samsung, a Dell vagy éppen a Research In Motion.

Bár a Linux-alapú operációs rendszer elterjedtségben nem versenyezhet a Symbiannal, az iPhone OS-szel, jó alapot szolgáltathat a HP számára, hogy megkülönböztethesse magát a piaci versenytársaitól és akár egy teljesen új disztribúciós platformot építsen fel, amely az iTunes ellenfele lehet. A WebOS-re fejleszteni egyszerű, mivel lényegében minden alkalmazás webalkalmazás, ezért a webfejlesztők által ismert nyelvek és eszközök használhatók (pl. HTML, JavaScript). A WebOS-t a HP más eszközökben, például az iPadhez hasonló tabletekben is felhasználhatja akár.

Amennyiben a HP nemzetközi értékesítési csatornáit kihasználva világszerte el tudja érni a fogyasztók tömegeit, a Palm készülékek és a WebOS felkelthetik a fejlesztők érdeklődését és az elérhető alkalmazások száma is gyorsan nőhet. A nagy kérdés az, hogy a HP el tud-e érni a mobilszolgáltatókhoz, mivel a legtöbb országban ezek tartják kézben a telefonpiac túlnyomó részét. Hiába a világ legnagyobb informatikai vállalata, a HP a mobilpiacon idegenül mozog és a szolgáltatókkal kialakított kapcsolatai sincsenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról