Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 11. 19:04

Jövő héten érkeznek a Windows Phone 7 mobilok

Magyarországon is elstartolt a Windows Phone 7, a vállalat a Vodafone-nal és az LG-vel karöltve mutatta be hivatalosan az új operációs rendszert és a rá épülő Optimus 7 okostelefont. A rivális Samsung a legnagyobb hazai mobilszolgáltatóval, a T-Mobile-lal állt össze.

Világszerte elrajtoltak az első Windows Phone 7 mobilok, az LG, a Samsung és a HTC is bemutatta készülékeit, amelyek október 21-étől lesznek kaphatók a boltokban, Szerencsére Magyarországra is jut az újdonságokból, itthon az LG Optimus 7 és a Samsung Omnia 7 lesz megvásárolható a Vodafone, illetve a T-Mobile kínálatában.

Az LG Optimus 7 (E900) egy 3,8 hüvelykes, 800x480 pixel felbontású TFT érintőkijelzővel rendelkező okostelefon, a gép lelke a Qualcomm QSD8650 "Snapdragon" processzora. Adatok tárolására 16 gigabájt flash memóriát építettek be az LG mérnökei, a memória nem bővíthető, ezért hiába is keresnénk kártyahelyet a készülék oldalán vagy a fém hátlap alatt. Fotók készítésére egy 5 megapixeles kamera áll rendelkezésre, ezzel 720p videókat is lehet lőni, gyenge fényviszonyok mellett a LED-vaku segítségével. Mobil szélessávú hálózaton akár 7,2 Mbps letöltési és 5,7 Mbps feltöltési sebességet is elérhet HSPA-adapterében az Optimus 7, emellett beépített 80211n Wi-Fi adaptere és Bluetooth 2.1+EDR szabvánnyal kompatibilis vezérlője van.

A készüléken Windows Phone 7 operációs rendszer fut, amelyet az LG két saját fejlesztésű alkalmazással egészített ki: a Play To segítségével a készüléken tárolt zenéket, fotókat, filmeket lehet DLNA szabvánnyal kompatibilis szórakoztató eszközökön lejátszani, a ScanSearch pedig egy kiterjesztett valóság (augmented reality) program, amellyel a környezetünkről szerezhetünk hasznos információkat a Google Maps és Bing Maps adatbázisából. Ha a telefon 1500 mAh kapacitású akkumulátora lemerült, mikroUSB porton keresztül lehet feltölteni.

Mivel a Microsoft igen szigorúan meghatározta a Windows Phone 7 által megkövetelt hardverspecifikációt és magát a felületet sem engedi testre szabni, nem várható jelentős eltérés az egyes gyártók készülékei között. A Samsung által ma bemutatott Omina 7 sem sokban különbözik az Optimus 7-től, 4 hüvelykes, WVGA felbontású a kijelzője, azonban nem TFT hanem Super AMOLED technológiájú. A processzor szintén 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon, a beépített háttértár mérete azonban csak 8 gigabájt. Az Omina 7 kamerája 5 megapixeles, alkalmas 720p videók rögzítésére és LED vaku is található mellette. A 802.11n szabványú Wi-Fi vezérlő és a Bluetooth 2.1+EDR adóvevő szintén ismerős az Optimus 7 specifikációi közül, mint ahogy a 7,2/5,7 Mbps HSPA kapcsolat lehetősége is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Budapesten bemutatott LG Optimus 7 október 21-étől lesz megvásárolható a Vodafone kínálatában, egyelőre ismeretlen áron. A sajtótájékoztatón a vállalat képviselői hangsúlyozták, prémium kategóriás készülékről van szó, így az ára is valószínűleg ehhez igazodik majd. A szolgáltató oldalán mindenesetre már regisztrálhatnak az érdeklődők és a társaság azt ígéri, kamatmentes részletfizetési lehetőséget biztosít a vevőknek. A Samsung Omnia 7 forgalmazása szintén október 21-én indul Magyarországon, az ára ennek is titok egyelőre.

Az LG rendezvényén csak első benyomást szerezhettünk az Optimus 7-ről, illetve az azon futó Windows Phone 7 operációs rendszerről, amely egyértelműen pozitívak volt: a Microsoft nem a már meglevő, eddig sikert aratott platformok felületét másolta le, hanem saját útra lépett, a szoftver megjelenése teljesen eltér az iOS-től, Androidtól, Symbiantól vagy akár a BlackBerry OS-től. Az operációs rendszer fő képességeit és működését már a tavaszi Mobile World Congress rendezvényen bemutatta a Microsoft, így tudtuk mire számítsunk. A Windows Phone 7 kellemes kinézetű, a "Metro UI" felület jól áttekinthető, az animációk gyorsak, akadással nem találkoztunk. A rövid ismerkedés során kiderült továbbá, hogy a böngésző egyelőre nem támogat se Adobe Flash-t, se Silverlightot, de ezek hamarosan változhatnak.

Az LG a hét második felére ígéri a tesztkészülékeket, reményeink szerint a HWSW az elsők között számolhat be a tapasztalatokról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.