Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 22. 16:56

Mit hoz a Java jövője?

Az Oracle OpenWorlddel párhuzamosan zajló JavaOne rendezvényen a Sun új tulajdonosa végre elárulta, mit tervez a Javával. Ez az első eset, hogy az Oracle konkrét terveket ismertetett volna a világ legelterjedtebb programozási nyelvének jövőjével kapcsolatban azóta, hogy felvásárolta a Sunt.

Mi várható a következő három évben?

"Tudjuk hogy az emberek kíváncsiak rá, mit tartogat a Java számára a jövő a következő három évben" - mondta Thomas Kurian, az Oracle fejlesztésekért felelős vezetője "Azt akarjuk hogy minden fejlesztő számára kristálytiszta legyen, merre tart a Java platform." Kuran szerint az Oracle célja, hogy a modern hardverekre jobban optimalizált Java SE JVM-et adjon ki, amely a Java mellett más programnyelveket, illetve szkriptnyelveket is támogat.

A régóta várt Java Development Kit fejlesztései lényegében két részben jelennek meg. 2011-ben bemutatkozik a JDK 7, 2012-ben pedig a JDK 8, mind a két változat az OpenJDK-n alapul. A vállalat úgy találta, a jelenleg folyó fejlesztési projekteket a legkényelmesebben két külön szoftververzióba tudná betenni. A JDK 7 egyik fontos fejlesztése lett volna a modularitás, ezeket az erőfeszítéseket a Jigsaw projekt fogja össze, egy másik fontos fejlesztés pedig a Lambda projekt keretén belül történik, ami új első osztályú függvények, függvénytípusok beépítését célozza. Ezeket azonban csak a 2012-ben érkező JDK 8 kapja meg, a JDK 7-ben csak kisebb változtatásokra kerül sor a Coin projekt keretében, amely a Java nyelv egyszerűsítését tűzte ki célul a jobb használhatóság érdekében.

A Java EE legújabb, 6-os verziója tavaly decemberben rajtolt el, akkor még a Sun égisze alatt. Ugyanakkor mutatkozott be a GlassFish v3 nyílt forrású alkalmazásszerver, amelynek legfontosabb újdonsága a teljes modularitás volt. A platformnak csak azon komponensei töltődnek be és indulnak el, amelyekre az alkalmazásoknak szüksége van, ezzel jelentősen lecsökkent a rendszer indulási ideje és erőforrásigénye is. Kurian a JavaOne-on tartott előadásában elmondta, a cél az alkalmazásszerverek további modularizálása, illetve a fejlesztés hatékonyabbá tétele például a szükséges konfigurálási feladatok mérséklésével.

Java ME, JavaFX

A Java ME-vel is komoly tervei vannak az Oracle-nek, a cél a grafikus képességek és a webes integráció révén elkapni az Android grabancát. A mobilokra optimalizált Javába bekerül egy WebKit motor, JavaScript motor és Java/JavaScript bridge, amely lehetővé teszi a Java ME-t futtató telefonok számára hogy teljesítménygondok nélkül tudjanak webes szolgáltatásokat és webalkalmazásokat elérni a böngészőn kívül is. Emellett a 2D és 3D renderelési képességeket is felturbózza az Oracle, és várható a hardveres támogatás megjelenése is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Java ME-t az ARM7 és ARM9 processzorokra optimalizálják, amelyek a ma elterjedt telefonokban és okostelefonokban gyakoriak. A cél az, hogy az okostelefonok látványos képességei (vagy legalábbis azok egy része) elérhetővé váljon az alsóbb szegmensben is. "Fel akarjuk készíteni a Java ME platformot a közös munkára, videokonferenciára, böngészésre [...] amire ma még csak nagyon kevés készülék képes" - mondta Kurian.

Az Oracle nem hanyagolja el a JavaFX-et sem. Az alig két éves múltra visszatekintő JavaFX-szel a Sun célja az volt, hogy fejlett prezentációs képességekkel vértezze fel a Javát annak érdekében, hogy konkurálni tudjon a webes alkalmazások terén az AJAX-szal, a Flash-sel és a Silverlighttal. A JavaFX következő verziója 2011 harmadik negyedévében érkezhet meg, hangzott el a rendezvényen. A platformot nem csak fejleszteni fogja az Oracle, hanem nyílt forrásúvá is teszi, mégpedig már az idén, mondta el Kurian.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról