Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 20. 16:26

Fapados VoIP-szolgáltatást indít a Skype kihívója

Rendkívül kedvező áron kínál nemzetközi VoIP-szolgáltatást a fring, mely mobilplatformon a Skype egyik komoly kihívójává válhat a közeli jövőben.

A fring multiplatformos mobil chatkliens fejlesztői bejelentették, hogy a népszerű üzenetküldő szolgáltatásokkal együttműködő program új verziójával mostantól külső VoIP-hívások is kezdeményezhetők. Ilyen szolgáltatást üzemeltet a világ legnépszerűbb VoIP-platformja, a Skype is, a fring a SkypeOut után fringOutnak nevezi a most bevezetett rendszert. A rendszer gyors bevezetése a közvetlen folyománya annak a vitának, mely során a Skype végül megtiltotta a fring számára a hozzáférést rendszeréhez.

A fringOut működését tekintve teljes mértékben a SkypeOut-ra hajaz, vagyis aki külső számokat (belföldi vagy nemzetközi vezetékes, vagy mobil) akar hívni a kliensből, annak fel kell töltenie egyenlegét kreditekkel, melyeket a hívások iránya alapján percalapon lehet elfogyasztani. A fringOut tarifatáblázata alapján bármelyik magyar mobiltelefonszám 9,1 eurócentes összegért,  vagyis körülbelül 25 forintért, a budapesti veztékes számok pedig kevesebb mint három forintért hívhatók percenként.

A szolgáltatás ugyanakkor egyelőre több korláttal vehető csak igénybe. Így például a fring-kliens eleve csak mobiltelefonokkal kompatibilis, vagyis PC-s változata nincs, ráadásul a fringOut szolgáltatás jelenleg kizárólag Symbian S60-alapú okostelefonokkal vehető igénybe. További korlát, hogy a szolgáltatás használatával együtt nem kap publikus hívószámot az ügyfél, vagyis a rendszer egyelőre csak a kimenő hívásokat kezeli. A fringOut-tal emellett SMS-eket sem lehet küldeni.

A fringOut használatához a kompatibilis mobiltelefonon túl nem árt egy kellő mennyiségű forgalmi keretet biztosító mobilinternet-csomag sem, valamint 3G-s csatlakozás (vagy Wi-Fi elérés). A program készítői ezzel együtt felhívják a figyelmet, hogy a fringOut nem helyettesíti a hagyományos telefonos szolgáltatást, éppen ezért segélyhívás sem kezdeményezhető vele, valamint ingyenes zöldszámokat sem lehet vele felhívni.

A fring külső számok hívását lehetővé tevő szolgáltatása rövidesen az Android és iOS-platformokon is elérhető lesz. A cég egyelőre nem tervezi, hogy a Skype-hoz hasonlóan havi vagy éves előfizetési rendszerben is elérhetővé teszi a fringOutot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról