Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 16. 12:39

Magyarul is olvasható a víruskutatás alapműve

Végre magyarul is olvasható Szőr Péter: A vírusvédelem művészete című könyve, amely talán a legátfogóbb mű a számítógépes kártevőkről. A 650 oldalas könyv leginkább informatikusoknak ajánlott.

A könyv eredetileg az Addison Wesley kiadónál jelent meg 2005-ben, The Art of Computer Virus Research and Defense címen. A szakterület bibliájának számító művet először cseh, majd kínai és lengyel nyelvre fordították le, mostantól pedig magyarul is olvasható.

A vírusvédelem művészete két részben, tizenhat fejezetben tárgyalja a támadók és a védekezők lehetséges stratégiáit. Bevezet „az élet játékaiba”, megmutatja a rosszindulatú programok elemzésének módszereit, és foglalkozik a kártékony kódok környezetével. Részletesen elemzi a fertőzési és az önvédelmi stratégiákat, megismertet a kódevolúciós eljárásokkal és a vírusgenerálás eszközeivel. Ezután bemutatja a védekezési módszereket, a férgek blokkolásának eszközeit, végül a hálózati szintű védekezés lehetőségeit.

A könyv érdekessége, hogy a szerzője magyar. Szőr Péter Balatonfüreden született, majd a Veszprémi Egyetemen vált informatikussá. Az 1990-es években Pasteur nevű víruskeresőjével vált ismertté a szakmában, amelyet még az OTP is használt. 1996-ban Szőr Péter Finnországba, a mai F-Secure elődjéhez igazolt át, ahol a kártevők megismerésén és szoftverfejlesztésen dolgozott, illetve csatlakozott a számítógépes vírusok kutatásával foglalkozó CARO (Computer AntiVirus Researcher's Organization) szervezethez, ahol a szakma olyan nagyágyúivaldolgozott együtt, mint John McAfee, Mikko Hypponen vagy Eugene Kaspersky.

1999-ben Szőr Péter átment a Symantechez, ahol egészen a közelmúltig tevékenykedett vezető mérnökként, az antivírus szoftverekkel kapcsolatban 38 szabadalom fűződik a nevéhez. A könyv magyar megjelenését nem a Symantec és nem is Szőr Péter korábbi munkaadóinak egyike támogatta, hanem az ESET termékek hazai képviseletét ellátó Sicontact, amelynek vezetője, Csiszér Béla szívügyének tekintette, hogy a mű Szőr Péter anyanyelvén is olvasható legyen.

A vírusvédelem művészetét magyar nyelven a SZAK Kiadó adta ki. Kedvcsinálóként a könyv tartalomjegyzéke és első fejezete szabadon letölthető innen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról